Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

16 Mart 2011 Çarşamba

Çikolata Yapımı - Çikolata Nasıl Yapılır

Çikolata Yapımı - Çikolata Nasıl Yapılır

Önce Kısa Bir "Çikolata Tarihi"...


Çikolatanın bilinen en eski geçmişi Aztek-Meksika uygarlığına dayanmaktadır...Azteklerin "çokolat" adını verdikleri içinde kakao taneleri,bal ve vanilya olan bir içecekleri olduğu bilinir.



"Çokolat" hakkında:"Tanrıların Gıdası"...


Meksika'yı keşfi sırasında Cortez, Aztek Kızılderilileri'nin kakao tohumlarıyla, 'sıcak içecek' anlamına gelen "chocolatl" adlı bir içecek hazırlayıp içtiklerini gözlemledi. 1519 yılında, günde 50 porsiyon chocolatl içtiği rivayet edilen İmparator Montezuma, İspanyol konuklarına altın kadehler içinde bu içecekten sundu. Chocolatl'a, tanrılara sunulan bir yiyecek muamelesi yapıyordu İmparator.

Bütün saygın rolüne karşın İmparator'un verdiği chocolatl hayli tatsızdı. Cortez ve arkadaşları şekerlendirmek suretiyle damak tadlarına daha uygun bir hale getirdiler chocolatl'ı.

İspanya'ya qötürülen içecek yaygın kabul gördü. İnsanlar tarçın ve vanilya gibi bir çok yeni madde ekleyerek içeceği hayli değiştirdiler. Sonunda biri çıktı ve sıcak içilmesi durumunda daha da lezzetli olacağını keşfetti.

Bu haliyle içecek, İspanyol aristokrat sınıfı arasında sıkı hayranlar kazandı. İspanya, denizaşırı kolonilerinde kakao tarımını yaygınlaştırmaya girişti. Bu da ülke için oldukça kârlı bir işe dönüştü. İspanya yaklaşık bir asır süresince Avrupa'dan bu işin nasıl yapıldığını büyük bir başarıyla saklamayı da başardı ayrıca.

Fakat asıl çikolata tarihi,Kolomb'un kakao tanelerini İspanya'ya getirmesiyle başlar.
Kristof Kolomb,bu çikolata taneleri ilk gördüğünde bunları Azteklerin parası zannediyor ve niçin kullanıldığını anlamıyor,daha sonraki seferlerde İspanya'ya getiriliyor.

Çikolataya gelince...
İspanyollar kakao'yu şekerlerler ve bu da zamanla Avrupa genelinde yayılır.


Çikolata Avrupa'ya Yayılıyor...

Kakao üretimi işini yürüten İspanyol din adamları sonunda sırrı açıkladılar. Bu aşamadan sonra, bu, sağlık açısından da yararlı besinin Avrupa'ya yayılması çok fazla sürmeyecekti. 1657'de İngiltere'de sadece çikolata servisi yapan yerler açıldı.

Ardından üretime makinalar girdi. Seri üretimde hız, kakao tohumlarının öğütülmesinde buharlı makinaların kullanılmaya başlamasıyla büyük bir ivme kazandı. 1730'lara gelindiğinde seri üretime geçildi ve çikolata pahalı bir besin olmaktan çıkıp herkesin mali gücünün yetebileceği bir lezzet haline geldi.

1828'de, kakao presi hem fiyatların iyice gerilemesini hem de -kakao yağının içecekten ayrılmasını temin ettiğinden- lezzetin artmasını sağladı.

1847'de bir İngiliz firması çikolatayı yiyecek olarak piyasaya sürdü. 1876'da da İsviçre'de Daniel Peter çikolataya süt katmanın bir yolunu bularak bugünkü sütlü çikolataya babalık etti.


Çikolata Amerika'ya Geliyor!...

ABD'de de çikolata üretiminin gelişmesi başka hiç bir yerde olmadığı kadar hızlı oldu. ilk çikolata fabrikası 1765'te New England'da kuruldu.

2. Dünya Savaşı'nda ABD hükümeti çikolatanın besleyici özelliklerinin farkına vararak bu leziz yiyeceği askerlerine temin etmeye başladı. Çikolatanın bir rolü de müttefik askerleri arasında grup ruhunu oluşturmak oldu. Hatta çikolata astronotların diyetine bile konulmaya başlandı.


Kakao Ağacı Yetiştirilmesi...

Kakao ağacının kökeni tartışmalıdır. Bazılarına göre Amazonlar bazılarına göre ise Venezüella veya Orta Amerika'dır.

İyi bakılmış kakao ağacı ilk meyvesini beş yaşında verir. Bu süre bakıma göre 3 seneye kadar da indirilebilir. Meyve, bezelye benzeri bir kabuk içindedir.



Yediğimiz Çikolata Nasıl Yapılır?...




Kakao yağının ayrılmasıyla elde edilen kakaonun aksine çikolata, yağın eklenmesi ile üretilir. Bizde pek bilinmeyen şekersiz, bitter ya da sütlü hiç fark etmez. Yöntem aynıdır.

"Conching" denen bir yöntemle çikolata bir yoğurma işleminden geçirilir. Ağır silindirlerle yapılan bu yoğurma işlemi birkaç saat veya birkaç gün sürer.

Kalıplara döküldükten sonra soğutma odasına ulaşan çikolata sabit bir hızla soğutulur. Soğumuş çikolatalar paketlenir ve dağıtıma çıkar. Diğer gıda üreticileri için gönderilen çikolata ise sıvı olarak teslim edilir.

Gizlilik(!)...

Her üreticinin kendine has bir formülü vardır. Büyük lezzetleri yaratan da bu ufak tefek farklardır. En sıkı saklanan sırlardan biri çikolata üretiminde kullanılan yöntemlerdir.


Çikolata hakkında yazı yazmak hiç de planlarım arasında yoktu fakat çok sıkça ziyaret ettiğim çikolata fabrikası herhalde bunda çok önemli rol oynadı. Yine de itiraf etmeliyim hangi konu olursa olsun yazılarımı yazmadan önce yaptığım araştırmalar sırasında inanılmaz şeyler öğrendiğimi farkettim. Neyse fazla lafı uzatmadan kısa bir anımla çikolatalara dalıyorum.
Bir kaç sene önce yurtta aynı odada kaldığım arkadaşım Chris bedava software almıştı, işin ilginç olan yanı software'in bedava olması değil neden bedava alınmış olduğu idi. Chris İ-Mac'i için özel yazılmış bir desktop programı almak istediğinde, firmanın satış elemanından çok komik bir email gelmişti, emailde bu biraz önce bahsettiğim Amerikanin en ünlü ve eski çikolata üretim tesislerinden biri olduğu söylenen fabrikadan ufak bir paket çikolata karşılığında bedava program öneriyordu. Chris bana bunu söylediğinde inanmadim fakat bir paket çikolatayı gözlerimin önünde paketlediğini, gönderdiğini ve o programı kullandığını da malesef (mac kıskançlığı!) gördüm. Ne diyelim, bazen hayatta oluyor gariplikler işte.
Belki aklımda kaldı bilmiyorum ama şimdi bende bu olay hem bilgisayar, hem de çikolata içerdigi için size çikolata'nın nasıl yapıldığını araştırıp yazmak istedim, umarım beğenirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı