Adını kıskaçları ve ayaklarındaki mavi renkten alan mavi yengeç, asıl vatanı olan Kuzey Amerika’dan ilk olarak Kuzey Ege’deki acı sulu lagünlere ve Enez civarındaki göllere yerleştirildi. Sonraki yıllarda Ege ve Akdeniz kıyılarına da yayılan mavi yengecin, Akdeniz kıyılarındaki 15 lagünde yayılım gösterdiği tespit edildi.
Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, mavi yengecin et kalitesi ve ekonomik değeri bakımından gelişmiş ülkelerde oldukça yüksek fiyatlarla satışa sunulan, lüks bir ürün olduğunu bildirdi.
Çin, Fransa, Endonezya, Japonya, Filipinler, İspanya, Tayland ve ABD gibi ülkelerde mavi yengecin çok tüketildiğini ifade eden Emre, Türkiye’de ise mavi yengecin iyi bilinmediğini vurguladı.
Mavi yengecin sadece bulunduğu bölge halkı ve yabancı turistler tarafından tüketildiğini belirten Emre, mavi yengeçlerin yenebilir kısımları olan göğüs ve kıskaç etinde yüzde 14-16 oranında protein ve yüzde 1,4-1,5 arasında yağ oranına sahip olduğunu kaydetti. Emre, şöyle konuştu:
“Yengeçler büyümek için kabuk atmak zorundadırlar. Kabuğunu henüz atmış olan yumuşak kabuklu yengeçler dış ülke pazarlarında en fazla gelir getirenlerdir. Yeni bir ürün olan yumuşak mavi yengeç, son 30 yıldır dünyada büyük bir talep görmektedir. Beslenme olarak mavi yengeçler leş yiyen hayvanlar olarak bilinseler de hayat döngülerinin değişik aşamalarında plankton, balık, bitki, yumuşakça ve kabukluları da tüketirler. Erkek mavi yengeçler, vücutlarının dişilere oranla daha büyük olması nedeniyle, daha çok tercih edilmektedirler. Yengeç etinin yanı sıra atıkları da fazla miktarda protein ve mineral içerdiğinden sığır, kümes hayvanları ve hatta balık beslenmesinde kullanılabilmektedir.”
Yılmaz Emre, birçok ülkede sevilerek tüketilen ve bir endüstri kolu haline gelen mavi yengeçlerin, Türkiye’de tanınmadığı için az tüketildiğini vurguladı.
Emre, “’Mavi yengeçlerin hem insan sağlığı, hem de bölgesel balıkçılık açısından faydaları göz önüne alındığında bir an önce ülke ekonomisine kazandırılması önem arz etmektedir” dedi.
YABANCI TATİLCİLER ÇOK SEVİYOR
Demre’deki Mavi Yengeç adlı restoranın sahibi Erdal İbik de, restoranında 15 yıldır mavi yengeç sattığını söyledi. Antalya’ya tatile gelen yabancı turistlerin, mavi yengeç yemek için Demre’ye geldiğini belirten İbik, turist gruplarının başında da Rusların geldiğini ifade etti.
Antalya dışındaki şehirlerden de Demre’ye mavi yengeç almaya gelenlerin olduğuna dikkati çeken İbik, bu hayvanın etinin felçli kişilere iyi geldiğine inanıldığını anlattı.
İbik, yengeci, kabuk kısmını temizleyip mangalda kızarttıktan sonra servis yaptıklarını, müşterilerin de, kızartılan bacakları çekiçle kırarak beyaz eti yediklerini dile getirdi.
Bugun tarife gore mavi yengec pisirdimburuk aci bir tat vardi yiyemedik...nerede hata yaptim baska bir puf noktasi varda ben mi uygulamadim ...anlamadim bunca emekle pisirdigim yengec tam bir fiyaskoydu...
YanıtlaSil