Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Güllaç Tarifi






Üzerini dilimlenmiş meyvelerle de süsleyebilirsiniz.

Malzemeler 5 Kişilik
  • 10 adet güllaç yaprağı
  • 8-10 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 çay bardağı ince kıyılmış badem
  • Arzuya göre gül suyu
Tarif

Ramazan Pidesi

 Ramazan Pidesi

Hamuru yoğururken elinizi unlamayı unutmayın


Malzemeler 4 Kişilik
  • 3,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzeri için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tutam çörek otu

Şehriyeli Pilav


Şehriyeli Pilav 

1-2 gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, içine 2-3 yemek kaşığı su katıp karıştırmadan kısık ateşte ısıtın.

Malzemeler 4 Kişilik

Bezelyeli Mantar Yemeği

 * Acı seviyorsanız içine bütün halde acı kırmızı biber de ekleyebilirsiniz. 







Malzemeler 6 Kişilik
  • Yarım kg mantar
  • Yarım kg bezelye
  • 4-5 yaprak ıspanak
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 2 diş sarımsak

Domates Çorbası






Domates çorbası ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, kilo verebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Malzemeler 4 Kişilik
  • 5 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6 su bardağı su
  • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yeterince tuz
Tarif

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Gelibolu Mutfağı


Gelibolu Mutfağı
Peynir Helvası
Gelibolu'nun Edirne tip beyaz peynirinden yapılmaktadır. Peynir mayalanır, maya tutar tutmaz, süzmeden ve tuzlanmadan, irmik ve şeker ile yavaş ateşte sürekli karıştırılarak, kıvamına gelmesi beklenir. Hazırlaması zordur. Ama yemesine diyecek yoktur.

Gelibolu Lokumu
Mayalı hamurdan yapılmaktadır. Ispanaklı, kıymalı, peynirli ve bol soğanlı çeşitli vardır.

Süt Tarhanası
Buğday, bulgur haline getirilir, sütle hamur yapılarak kurutulur.

Simit Lokumu
Nohut mayasından hazırlanan hamur, maya tutuncaya kadar bekletilir. Daha sonra fırın ateşinde pişirilir.

Tavuklu Mantı
Bilinen bohça mantıya, tavuk veya hindi gibi yağlı kümes hayvanlarının etinin eklenmesiyle yapılır.Sos olarak, tercihe göre ilaveler yapılabilir.

Akıtma
Boza kıvamındaki mayalı hamur, hafifi yağlanmış toprak saçlara ince olarak dökülür, aralarına tavuk eti konur ve üzerine tavuk suyu dökülür.

Lokma

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Yuvarlama , Yuvalama Tarifi Gaziantep Yöresi hazırlanışı, tarifi, yapılışı

Yuvarlama , Yuvalama Tarifi Gaziantep Yöresi





M a l z e m e l e r
* 250 gr. kuzu kuşbaşı et,
* 1/2 çay bardağı yağ,
*500 gr. pirinç
* 1 yemek kaşığı domates salçası,

*3 bardak süzülmüş yoğurt
* 200 gr. nohut,

*300 gr. yağsız, çiğköftelik et
*500 gr. kemikli ya da kuşbaşı et

* 1 adet limon,
* Kuru nane,
*1 yumurta

* 4 su bardağı su.
HAZIRLANIŞI:

5 Ağustos 2011 Cuma

Hafif Tatlı Tarifleri, Hafif Tatlılar

Hafif Tatlı Tarifleri, Hafif Tatlılar
Keşkül
Malzemeler :
1 Lt. Süt
1 Su B. Toz Şeker
1 Su B. Toz Badem
2 Çorba K. Nişasta
1 Yumurta
1 Paket Vanilya
* Üzeri İçin:
Toz Yeşil Fıstık
Hazırlanışı
Sütü tencereye dökün. Soğukken şekeri, yumurta sarısını ve bademi ilave edin. Nişastayı suyun içinde ezin. Süt kaynadıktan sonra nişastayı ekleyerek kıvamını bağlayın. Kıvamı koyulaşınca küçük sufle kaplarına paylaştırın. Soğuması için bırakın. Üzerini toz yeşil fıstıkla süsleyin.
Şeftalili Tatlı

5 Şeftali
1 Su B. Tozşeker
1 Kabuk Tarçın
* Kreması İçin:
1 Lt. Süt
1 Su B. Tozşeker
1 P. Vanilya
2 Çorba K. Buğday Nişastası
2 Çorba K. Pirinç Unu
* Üzeri İçin:
3 Çorba K.Toz Badem
Şeftalilerin kabuklarını soyun. Ortadan ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın. Şeftalilerin iç kısımları tencere zeminine gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine toz şekeri dökün. Kabuk tarçını da tencereye yerleştirin. Ocağa koyup kapağını kapatarak pişirin. Kremanın hazırlanışı; sütü, toz şekeri, nişastayı ve pirinç ununu tencereye alıp pişirin.
Ardından vanilyayı ilave edin. Kaynayınca ocaktan alın. Fırın kabına kremayı dökün. Üzerüne şeftalileri dizin. Dilerseniz kaselere paylaştırarak tek kişilik porsiyonlar hazırlayabilirsiniz
Portakallı İrmik Helvası

MALZEMELER:
2 su b. irmik
100 gr tereyağı

3 Ağustos 2011 Çarşamba

İftarda da sahurda da tavuk

Doymuş yağ ve kolesterol oranı daha düşük, kalp hastalıkları riskini azaltıyor


Uzmanlar, Ramazan ayında sağlık için daha düşük kalori, daha az yağ ve daha az kolesterol içeren tavuk eti tüketimini öneriyor. Yakındoğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, “Ramazanda tavuk eti gibi kan şekerini daha yavaş yükselten, daha fazla tokluk hissi oluşturan, besleyici değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli. İyi bir protein kaynağı olan tavuk eti, öğün sayısının ikiye indiği Ramazan ayında da sofralardan eksik edilmemeli. Tavuk eti hem sahurda hem de iftarda tüketilebilir” dedi.

Tavuk etinin dana ve koyun etinden daha düşük enerji sağladığını, daha düşük doymuş yağ ve daha az kolesterol içerdiğini ve sindirilirliğinin yüzde 100’e yakın olduğunu belirten Prof. Dr. Yücecan, “Derisiz tavuk eti, kırmızı ete kıyasla daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bilimsel çalışmalar, kırmızı ete kıyasla tavuk eti tüketiminin koroner kalp hastalıkları riskini önemli derecede azalttığını gösteriyor” diye konuştu.

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Elma Şekeri Tarifi



Elma Şekeri Tarifi

Kaç Kişilik : 4 kişilik
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Malzemeler

Turşulu Nar Ekşili Kisir

Turşulu Nar Ekşili Kisir..







Kaç Kişilik : 4 kişilik
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika

.
Malzemeler

30 Temmuz 2011 Cumartesi

Mantı - Mantı Hakkında

Orta Asya’dan Anadolu’ya Türkler tarafından getirilen ve oldukça lezzetli bir etli hamur yemeği olan mantı, Türkiye’de Kayseri ile özdeşleşmiştir. Hatta rivayetlere göre Kayseri’de gelin alınırken 1 kaşığa 40 tane mantı sığdırması beklenirmiş. Kayseri dışında birçok ilde de geleneksel olarak yapılan mantının, Farsça ‘men-tu’ (ben-sen) kelimelerinden geldiği söyleniyor.Mantı Kayseri dışında Kırşehir,Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi illerde geleneksel olarak yapılmaktadır


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı

Türk Mutfağı'nda Hamurişi - Börekler

Hamurişi- Börekler:

Türk Mutfağı'nda hamur işi yemeklerin önemi büyüktür. Özellikle 'börek' Türk Mutfağı' nın geleneksel lezzetlerindendir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde meşhur olan börek, Balkan Ülkeleri'nde de yaygındır. Böreğin temel maddesi yufkadır. İsteğe göre yufkanın içine peynir, kıyma, ıspanak ya da daha değişik sebzeler konularak hazırlanır. Anadolu'da sacda pişirilen böreklerin tadına doyum olmaz...



Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı

29 Temmuz 2011 Cuma

Türkiye'nin Ezber Bozan Sıradışı Haber Gazetesi: Menemen hayal oluyor!

Türkiye'nin Ezber Bozan Sıradışı Haber Gazetesi: Menemen hayal oluyor!: "Üretim alanında yaşanan doğa sorunları, ekim alanlarında daralma ve ihracat dolayısıyla son aylarda fiyatı artan ve eylül ayının zam şam..."

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

27 Temmuz 2011 Çarşamba

Balıklara yakışan enfes baharatlar

Büyük kısmı uzak doğudan gelen, yurdumuzda da üretilen baharatlar ve otlar balık ve deniz ürünleri ile kullanıldığında nefis tatlar ortaya çıkıyor



Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu “İpek Yolu” diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır.

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Zeytinyağlı Pırasa - Zeytinyağlı Pırasa tarifi

Zeytinyağlı Pırasa - Zeytinyağlı Pırasa tarifi



Malzemeler :
500 gram pırasa
2 adet havuç
Yarım çay bardağı pirinç
1/2 adet limonun suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı şeker
2 su bardağı kaynamış su
tuz




Tarif :

9 Temmuz 2011 Cumartesi

Mutfakta lazım olan faydalı bilgiler

Mutfakda lazım olan faydalı bilgiler

Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir. Yemegin tuzu
ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur.
Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir. Yoksa, yemek fazla yumuşar. Kapağın yemek

Tarhana Çorbası Tarifi, Yapılışı, Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi, Yapılışı, Malzemeleri

2 Çorba kaşığı tarhana
1 çorba kaşığı yağ
3 su bardağı etsuyu
Yarım su bardağı su
bir miktar kırmızı toz biber

28 Haziran 2011 Salı

Food Safari, Culinary Foodies Recipes

Food Safari, Culinary Foodies Recipes [Complete 13 Episodes]

Image

Information:
Quote:
English | 5hrs | DivX 5 | 640x368 | 1168kbps | 25fps | MP3 | 128kbps | 3.19 GB

Food Safari is the next must-see food TV experience. Get ready to discover the best of world cuisine right here in Australia in an enticing blend of exotic food with down to earth practicality. Each of the 13 half-hour episodes details how to source, prepare and cook one specific cuisine

27 Haziran 2011 Pazartesi

Soğan Köftesi Tarifi

Soğan Köftesi TarifiSoğan Köftesi Tarifi
Mazlemeler:-4 adet soğan
-4 çorba kaşığı un
-2 adet yumurta
-2-3 çorba kaşığı biber salçası veya ketçap
-1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
-Tuz, karabiber
Yapılışı:Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Çukur bir kaba alınır. Un, yumurta, tuz, karabiber konup karıştırılır.Küçük bir tencerede sıvı yağ kızdırılır. Soğan karışımı kaşıkla ceviz büyüklüğünde dökülüp kırmızı renkte kızartılır.Ketçap veya biber salçası ile servis yapılır.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı

Sarımsaklı Sucuk Köfte Tarifi

Kabak Çiçeği DolmasıSarımsaklı Sucuk Köfte Tarifi
Malzemeler:
500 gr köftelik dana kıyma
250 gr köftelik koyun kıyma
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
 4 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz, karabiber
Kızartma için bol sıvı yağ
Yapılışı:
Sarımsakları soyup havanda ezin. Her iki kıymayı yoğurma kabına alıp ezilmiş sarımsağı ve tüm baharatı ekleyip iyice yoğurun. Üzerini streç filmle kapatıp 10-15 dakika dinlendirin.
 Karışımdan parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak şekillendirin. Tavada veya fritözde sıvı yağı kızdırıp köfteleri kızartın. Sıcak servis yapın.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı

Patlıcan Köftesi Tarifi

Patlıcan Köftesi TarifiPatlıcan Köftesi Tarifi
Malzemeler:
2 adet bostan patlıcanı veya
3 adet kemer patlıcanı 2 su bardağı un
1 çay bardağı galeta unu
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
100 gr taze kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Kızartmak için sıvıyağ
Köfteleri bulamak için galeta unu
Yapılışı:
Patlıcanları birkaç yerinden çatalla veya bıçağın ucuyla delip ocağın üzerinde közleyin. Kabukları tamamen yandıktan sonra bir kenarda biraz soğuması için bekletin.

Oktay Usta Krutonlu Köfte Tarifi

Krutonlu Köfte TarifiKrutonlu Köfte Tarifi
Malzemeler:
8 dilim tost ekmeği
Yarım su bardağı süt
500 gr tavuk kıyması
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
Tuz, karabiber
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Tost ekmeklerinin yarısını ıslatıp suyunu sıkın ve bir kaba alın. Kalan 4 dilim tost ekmeğinin kabuklarını bıçakla keserek alın. Ekmekleri 1 cm’lik kareler halinde kesin. Fırın tepsisine yayın. Fırının ızgara kısmını çalıştırıp 150 dereceye ayarlayın. Isınınca tepsiyi en üst rafa koyup ekmekler pembeleşene kadar tutun. Çıkarıp soğumaya bırakın.

Patlıcanlı Pilav Tarifi

Beğendili Tavuk TarifiPatlıcanlı Pilav Tarifi
Malzemeler

2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı sıcak et suyu
Veya su
1/2 su bardağı sıvıyağ
(kızartmak için)
4 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tereyağı veya
Margarin (50 gr.)
2 orta boy soğan
3 orta boy patlıcan
(kemer patlıcan)
2 orta boy domates
4-5 sivri biber
Tuz
1/4 limon suyu
Yapılışı:
Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletelim. Patlıcanları alacalı soyup boyuna uzun dilimlere keserek tuzlu suda yarım saat bekletelim. Patlıcan dilimlerini yıkayıp kurula-yarak kızgın sıvı yağda arkalı önlü hafifçe kızartıp bekletelim. Bir tavaya sıvı yağı alıp küp doğranmış

Buhara Pilavı Tarifi

Buhara Pilavı TarifiBuhara Pilavı Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık pirinç 250 gram kuşbaşı kuzu eti
3 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık 1 yemek kaşığı kuş üzümü 3 yemek kaşığı yağ 5,5 su bardağı su veya et suyu, Tuz, karabiber
Yapılışı:
1. Pirinçler ayıklanır, sıcak tuzlu suda en az bir saat kadar bekletilir. İki üç defa yıkanıp suyu süzülür.

Yeşil Mercimekli Renkli Pilav Tarifi

Yeşil Mercimekli Renkli Pilav TarifiYeşil Mercimekli Renkli Pilav Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 kahve fincanı yeşil mercimek
2 küçük havuç
1 dal taze soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağ
3 su bardağı sıcak et suyu Tuz, karabiber
Yapılışı:
Pirinci yıkayıp süzün ve üzerine ılık su ilave edip 15 dakika bekletin. Yeşil mercimeği ufak bir tencerede yumuşayana kadar haşlayıp süzün. Pirinci süzüp bir kez daha yıkayın ve tel süzgece alın.
2i, Havuçları küçük küpler halinde kesin, yeşil soğanı küçük küçük doğrayın.

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi

Nohutlu Bulgur Pilavı TarifiNohutlu Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeler

(6 kişilik)
2 su bardağı pilavlık
bulgur
4 su bardağı sıcak
et suyu
2 yemek kaşığı
ayçiçeği yağı
10-12 arpacık soğan
2 yemek kaşığı
biber salçası
1 su bardağı
haşlanmış nohut
Yarım demet dereotu
Yapılışı:
Arpacık soğanların kabuklarını soyun. Dereotunu temizleyip kıyın.

Mengen Pilavı Tarifi

Mengen Pilavı TarifiMengen Pilavı Tarifi
Malzemeler:
• 2 Çorba kasesi baldo pirinç • 100 gr Kuzu eti • 1 Adet kuru soğan
• 2 Adet domates • 1 Fincan iri kırılmış ceviz içi • 1 Tutam dereotu
4 Adet mantar (taze veya konserve) • Tuz • Karabiber • Su • Fındık yağı
YAPILIŞI
Tuzlu ve ılık suda pirinçleri ıslatıyoruz. Yaklaşık 20-25 dakika suyun içerisinde bekletiyoruz. Daha sonra pirinçleri yıkayıp süzüyoruz. Diğer tarafta kuzu etini doğruyoruz. Tenceremizin içerisine yağ koyup etleri ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.

Oktay Usta Ali Paşa Pilavı Tarifi

Oktay Usta Ali Paşa Pilavı TarifiOktay Usta Ali Paşa Pilavı Tarifi
MALZEMELER

• 2 Çorba kasesi pirinç
• 250 gr Kıyma
• 1 Adet orta boy kuru soğan
• 1 Diş sarımsak
• 3 Adet domates
1 Tutam maydanoz
• Tuz Karabiber
• Sıvıyağ •Su
Yapılışı:
Pirinçleri tuzlu ılık, suda yaklaşık olarak yarım saat bekletip yıkayıp süzüyoruz. Tencereye yağı koyup ocağın altını yakıyoruz. Pirinçleri tencereye alıp tahta kaşıkla karıştırarak kavuruyoruz. Tuz, şeker koyup kaynar su veya et suyu koyup kapağını kapatıp pişiriyoruz. 10 dakika sonra kapağını açıp pilavın su kıvamını ayarlıyoruz. Kapağı kapalı olarak ocaktan alıp demlendiriyoruz.

Oktay Usta Domatesli Pilav Tarifi

Domatesli Pilav TarifiOktay Usta’nın Domates Pilav Tarifi
Malzemeleri: – 2 Su bardağı pirinç
- 2 Adet domates
- 1 Tutam maydanoz
- Tuz
- 2 Tatlı kaşığı şeker
- Fındık yağı
- Et veya tavuk suyu

Yapılışı:
Tuzlu ve ılık suda pirinçleri ıslatıyoruz. Yıkayıp, süzüyoruz. Tenceremize fındık yağı koyuyoruz. Pirinçleri ilave edip kavuruyoruz. Tuzunu ve şekeri ilave ediyoruz. Diğer tarafta domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Yeteri kadar kavrulmuş pirince domatesleri ilave edip karıştırıyoruz. Kaynar et suyu veya tavuk suyu ilave ediyoruz. Pişince dinlendiriyoruz. Üzerine ince doğranmış yeşil soğan serpip servis ediyoruz.
Not: Şef yanında cacık öneriyor.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı

Sebzeli Pilav Tarifi

Sebzeli Pilav TarifiSebzeli Pilav Tarifi
Malzemeleri:
– 2 Su bardağı baldo pirinç
- 1 Adet havuç
- 1 Adet kabak
- 3 Çorba  kaşığı bezelye
- 1 Adet kırmızı biber
- Yeteri miktarda tuz
- 1 Adet küp şeker
- Fındık yağı
- Tavuk veya et suyu
Yapılışı: Tuzlu ve ılık suda pirinçleri ıslatıyoruz.  Yıkayıp süzdürüyoruz.

Havuçlu Kayısılı Pilav Tarifi

Oktay Usta Fırında Alabalık BuğulamaPilav TarifiHavuçlu Kayısılı
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık pirinç 150 gr kuru kayısı
1 çorba kaşığı kuş üzümü 1 adet orta boy havuç Yarım demet dereotu 50 gr tereyağ
3 su bardağı sıcak su Tuz, karabiber
Yapılışı:
Pirinci ılık su ile ıslatın ve 20 dakika kadar bekletin. Havucu rendeleyin. Kuru kayısıları doğrayın.

Ciğerli Pilav Tarifi

Ciğerli Pilav TarifiCiğerli Pilav Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 kuru soğan
300 gr koyun ciğeri
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
Yapılışı:

Fesleğen Soslu Kabak (6 Kişilik)

Fesleğen Soslu Kabak (6 Kişilik)

Malzemeler
6adet kabak
½ su bardağı dogranmış taze soğan
1 ½ su bardağı kuru kekik
Tuz ve çekilmiş karabiber

Sos İçin:
1su bardağı dogranmış taze feslegen
1/3 su bardağı sebze suyu
5çorba kaşığı beyaz peynir

9 Haziran 2011 Perşembe

Kuzu Çevirme

Kuzu Çevirme:

Et yemeklerine büyük önem veren Anadolu insanının kuzu çevirme geleneği hala birçok yörede sürüyor. Özellikle yağlı güreşlerde ön plana çıkan kuzu çevirme işi rivayetlere göre güreşler kadar eskiymiş. Eskiden pehlivanlar çevirme yemeden güreşe çıkmazlarmış ve bir oturuşta bir kuzuyu tek başlarına yerlermiş.



Mantı - Mantı Hakkında

Orta Asya’dan Anadolu’ya Türkler tarafından getirilen ve oldukça lezzetli bir etli hamur yemeği olan mantı, Türkiye’de Kayseri ile özdeşleşmiştir. Hatta rivayetlere göre Kayseri’de gelin alınırken 1 kaşığa 40 tane mantı sığdırması beklenirmiş. Kayseri dışında birçok ilde de geleneksel olarak yapılan mantının, Farsça ‘men-tu’ (ben-sen) kelimelerinden geldiği söyleniyor.Mantı Kayseri dışında Kırşehir,Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi illerde geleneksel olarak yapılmaktadır

Anadolu insanının vazgeçilmezi Salça

Salça:

Anadolu insanı özellikle yaz aylarında salça yaparak kışa hazırlanır. Kırmızı renkli domates biberinden "biber salçası" yapılır. Biber salçası Anadolu'da çok kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde güneşte kızarmış tatlı biberlerden de biber salçası yapılmaktadır



Tokat Patlıcan Kebabı

Tokat kebabı, taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır.İki Fırın Arasında Yapımına Başlanır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına bir parça kuyruk yağı takılır ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı da şişin ucuna takılır. Şiş üzerine bir et bir patlıcan ve sebze aralarına bir parça ince kesilmiş patates dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır.

Testi kebabı İç Anadolu Yozgat yöresine ait et yemeği

Testi Kebabı:

Testi kebabı İç Anadolu Yozgat yöresine ait bir et yemeğidir. Bir özelliği de, resmi davetlerde testiyi kıracak olan kişinin kırmadan önce, yapacağı bir işe dair bir söz vermesinin gelenek haline gelmiş olmasıdır.



Türk Kahvesi - Türk Kahvesinin Kökeni

Türk Kahvesi


1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı. İlk olarak Tahtakale' de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sardı.

Türk Kahvesi

özellikleri

Biberiye - Biberiyenin Öyküsü

Biberiye


Genellikle deniz kenarında yetişen, hoş bir mavi çiçeklere sahip olan bir bitkidir En güzel özelliği saplarından doğaya saldığı mis gibi kokusudur. Eski Romalılar biberiyeyi tütsü olarak kullanırlarmış. Hatta defin törenlerinde, tabutun üzerine biberiye dalları koyarlarmış. Belki de güzel kokusunun tüm kötü ruhları uzaklaştırması içindir. Tütsümsü aromasıyla yemeklere farklı bir lezzet katar.

Zamana meydan okuyan güzellikler - Anadolu Yemekleri

Anadolu Yemekleri - Anadolu'da Gelenelsel Yemekler






Analı Kızlı Çorbası:

Adana yöresine ait bu oldukça lezzetli ve besleyici çorbanın içinde küçük küçük içli köfteler, bulgur ve nohut bulunur. Bir rivayete göre bu çorba, Adana’da komşuculuğun önemli olduğu dönemlerde insanların getirdiği malzemelerden oluşmuş. Adana’nın zengin mutfağının en güzel örneklerinden biri olan Analı Kızlı çorba özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında...

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Tuzu ne zaman yemeğe atmalı?

Tuzun içeriğindeki iyotun kaybolmaması için tuzu ne zaman yemeğe atmalı?

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Türkiye’de özellikle kırsal kesimde iyotlu tuz kullanımının yetersizliğinden ileri gelen guatr hastalığının yaygınlığına işaret ederek, "(Merdiven altı) tabir edilen yerlerde ruhsatsız üretilen, iyot içermeyen tuzlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca, içeriğindeki iyodun uçmaması için de tuz yemek ocaktan alınmadan hemen önce atılmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Dünya Tiroit Günü nedeniyle guatr hastalığı ve iyotlu tuz kullanımı konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de tiroit hastalıklarının görülme oranının yüksekliğine, buna karşın bu hastaların tedavilerini yürütecek endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı sayısının yetersizliğine işaret eden Erdoğan, Türkiye’de iyotlu tuz kullanımının istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.
Yüzde 65-70’ler civarındaki Türkiye’deki iyotlu tuz kullanımının yüzde 99’a çıkarılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Erdoğan, gebelerle emziren annelerin iyotlu tuz tüketmesinin, bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını, tuzla alınan iyodun yeterli olmadığı durumlarda iyotlu vitamin desteği bile sağlanması gerektiğini anlattı.

12 Mayıs 2011 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Tarifi, Yapılışı, Malzemeleri



Zeytinyağlı Kereviz - Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Zeytinyağlı Kereviz - Zeytinyağlı Kereviz Tarifi



Malzemeler :

1 kg kereviz(küçüklerinden)
2 adet havuç(incelerinden)
2 adet patates
20-30 adet arpacık soğan
2 adet limon

Lahana Sarması - Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

Lahana Sarması - Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi





Malzemeler :
1 Adet orta boy lahana
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Kaynamış su

İçi:

Ispanak Yemeği - Ispanak Yemeği Tarifi

Ispanak Yemeği - Ispanak Yemeği Tarifi



Malzemeler :
500 gr. ıspanak
1 orta boy soğan
1 kaşık domates salçası
1 avuç pirinç
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri İçin : Sarımsaklı,pul biberli yoğurt

Zeytinyağlı Kabak Yemeği - Zeytinyağlı Kabak Yemeği Tarifi

Zeytinyağlı Kabak Yemeği - Zeytinyağlı Kabak Yemeği Tarifi



Malzemeler :
3-4 Adet kabak
1 Adet orta boy kuru soğan
2 Adet orta boy domates

Zeytinyağlı Pırasa - Zeytinyağlı Pırasa tarifi

Zeytinyağlı Pırasa - Zeytinyağlı Pırasa tarifi



Malzemeler :
500 gram pırasa
2 adet havuç
Yarım çay bardağı pirinç
1/2 adet limonun suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Zeytinyağlı Bamya


Malzemeler :

  • 1 kilo bamya
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet iri soğan
  • 3?4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıcak su