Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

12 Mayıs 2011 Perşembe

Lahana Sarması - Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

Lahana Sarması - Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi





Malzemeler :
1 Adet orta boy lahana
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Kaynamış su

İçi:
300g Kıyma
4 Büyük baş kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 Su bardağı pirinç
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı nane




Tarif :
Lahananın dış yapraklarını ayırıp atın.Arka kısmındaki koçanı bıçakla kesip çıkarın. Kesilen kısımdan bıçakla oyup içini koni gibi oyun. Oyulan kısma bir tatlı kaşığı tuz serpip lahanayı büyükçe bir tencereye oturtun ve iki bardak su ilave edip kapağı kapalı bir biçimde yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.
Sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. Çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. Yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. Yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın.
Tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. Sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. Üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)