Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

3 Mayıs 2011 Salı

Diyet Listesi,Diyette Yasak ve Serbest Yiyecekler

Diyet Listesi,Diyette Yasak ve Serbest Yiyecekler





Her öğünde, her gruptan bir yiyecek seçerek tüketiniz.

(Örn/ sabah: açık çay, bir kibrit kutusu beyaz peynir, 1 küçük boy domates, 15gr kepek ekmeği)
sabah:
1. grup: Açık çay(şekersiz), ıhlamur(şekersiz), meyveli çay(şekersiz)
2. grup: Bir kibrit kutusu beyaz peynir(30gr), 2/3 kibrit kutusu kaşar peyniri, 2/3 kibrit kutusu tulumpeyniri, 25gr lor peyniri, bir adet haşlanmış yumurta
3. grup: Bir küçük boy domates(100gr), bir küçük boy salatalık(100gr)
4. grup: 1/2 ince dilim beyaz,çavdar veya kepek ekmeği(15gr)
kuşluk:(10:00-11:00)


http://yemek-yemektarifleri.blogspot.com/


1. grup:
1/2 su bardağı şekersiz süt, bir su bardağı ayran
2. grup: Bir küçük boy meyve(80-100gr) öğle: 1. grup: 2 yemek kaşığı makarna veya pirinç pilavı, bir kase çorba, 4 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği,bir orta boy haşlanmış patates
2. grup: 1/2 kase yoğurt, bir su bardağı ayran
3. grup: 1/2 ince dilim beyaz,çavdar veya kepek ekmeği
4. grup: 4 yemek kaşığı zeytin yağlı sebze yemeği karışık,mantar veya havuç salatası(yağsız)
ikindi: 1. grup: Bir çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu veya bir küçük boy meyve akşam:
1. grup: 30gr. ızgara köfte(bir adet), 30gr. fırında ızgara veya haşlanmış tavuk, 30gr.biftek veya pirzola ,30gr.buğulama veya fırında balık
2. grup: Bir kase çorba, bir ince dilim ekmek, 2 yemek kaşığı pirinç pilavı veya makarna(yağsız) gece: Bir meyve
Serbest yiyecekler:
- Şekersiz çay, şekersiz kahve ,şekersiz ıhlamur
- Yağsız et suları, sirke, limon ,salça, hardal
- Her türlü baharat
- Sunî tatlandırıcılar.


Yasaklar:
- Şeker ve şekerli yiyecekler(bal,reçel,pekmez,marmelat,şurup...vb)
- Hamur işleri,tatlılar(çörek,pasta,kek,kurabiye.....vb)
- Alkollü içkiler,meşrubatlar
- Çok yağlı yiyecekler(kaymak,krema,çikolata ,kuru yemişler...vb)
- Yağda kızartmalar,sos ilave edilmiş yemekler
- Hayvanî ve katı yağlar
- Sakatatlar(karaciğer,beyin,dalak,böbrek,dil,işkemb e...vb)
- Salam,sucuk,sosis,pastırma
- İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
- Yağlı et suyu ve tavuk suyu,yağlı soslar
- Havyar,kabuklu deniz ürünleri(midye,karides..vb)
- Listede belirtilmemiş olan her türlü yiyecekler
genel öneriler:
- Önerilen her gruptan bir tane seçerek mutlaka onu tüketiniz
- Haftada iki kez yumurta tüketiniz
- Yemeklerinizde az miktarda zeytin yağı,mısır özü yağı veya soya yağı kullanınız
- Fiziksel aktivitelerinizi arttırınız
- Et yemeklerinizi fırında ızgaraveya haşlanmış olarak hazırlayınız,ekstra yağ kullanmayınız
- Sütlü tatlılarınızda,çay ve kahvenizde tatlandırıcı kullanabilirsiniz
- Sebze yemeğinizi etli veya kıymalı yerseniz 30gr etinizi diyetinizden kısınız
- Posa içeriği yüksek besinleri tercih ediniz(kepekli ekmek,kuru baklagil,sebze,salata,meyve,,,vb)
- Yavaş ve çok çiğneyerek yemek yemeyi alışkanlık haline getiriniz
- Günde 2-3 litre (10-15 bardak)su içiniz