Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

27 Nisan 2011 Çarşamba

Vazgeçilmez lezzet güllaç

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, bu aya özel olan tatlılar da pastane ve tatlıcı tezgahlarındaki yerlerini aldı.
Yıllardan beri ramazana özel olan bu tatlıyı üreten PADO'nun sahibi Vedat Aslantaş, güllacın geçmişinin Osmanlı saray mutfağına dayandığını söyledi.
Aslantaş, ''Güllaç'ın daha önce çeşitleri yoktu. Müşterilerden talep olduğu için şimdilerde sade olanın yanına frambuazlı ve vişneli olanı da ekledik'' dedi.


Güllaç'ın püf noktası

Güllaç yapımının herkes tarafından farklı bilindiğini dile getiren Aslantaş, ''Üç litreden az sütle güllaç yapılmamalıdır. Teknik olarak çok kolay, ama beceri isteyen bir tatlı. Hazır alınan yufkaların üzerinde yazıyor, ama tabii tam tarif vermiyorlar, herkes kendi zevkine göre yapıyor. Ben de müşterimin zevkine göre yapıyorum, ama benimki genellikle biraz sulu oluyor ve bu şekilde çok daha güzel oluyor'' diye konuştu.

Vedat Usta'dan Güllaç tarifi

Vedat Aslantaş, güllacın yapılışını şöyle tarif etti: ''Üç litre süt kaynamaya başladığında içine 950 gram şeker ilave edilir. Süt dinlenmeye bırakılır. Bir tepsiye, her güllaç yaprağının parlak tarafı konur ve üzerine kepçe ile ılık süt dökülür. On kat yufka alta konur ve ortasına fındık veya ceviz serpilir. Sonra kalan yufkalar da aynı şekilde ıslatılır ve diğer yufkaların üstüne yerleştirilir. Son olarak üzerine nar taneleri ve fıstık dökülür. Hazırlanan güllaç dinlenmeye bırakılır.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı