Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

27 Nisan 2011 Çarşamba

Ramazan Sofrası - Ramazan yemekleri

Piliçli Kadınbudu Köfte

Malzemeler

- 500 gram piliç kıyma
- 1 çay fincanı pirinç
- 1 adet soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 kahve fincanı sıvıyağ
- Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Kıymanın yarısını soğan rendesiyle tencereye koyup kavurun. Suyunu çekince ateşten indirip, soğutun. Kavurduğunuz kıymaya kalan kıymayı, 1 yumurta sarısını, haşlanmış pirinci, maydanozu, tuz ve karabiberi ekleyip yoğurun. Büyük bir yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp köfteler yapın. Köfteleri önce una sonra çırpılmış yağla yumurtaya bulayıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. 170 derecede 25 dakika pişirip, haşlanmış sebze ile servis yapın.




Ispanak Tarama

Malzemeler

- 1 kg. ıspanak
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 çorba kaşığı mayonez
- 2 diş sarmısak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Süslemek için yeşil ve siyah zeytin

Hazırlanışı

Ispanağın saplarını kesin. Yapraklarını yıkayıp , iyice süzdükten sonra mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. İçine galeta unu, süzme yoğurt, mayonez, zeytinyağı ve dövülmüş sarmısağı ilave edin. Robotta tekrar karıştırın. Bütün malzemeyi iyice bütünleştiğinde robottan alıp, servis tabağına çıkartın. Üzerini siyah ve yeşil zeytinle süsleyerek servis yapın.





Köfteli Tarhana

Malzemeler (6 kişilik)

- 2 çorba kaşığı ev tarhanası
- 2 çorba kaşığı kıyma
- 1 adet soğan
- Tuz, karabiber
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Nane, kırmızıbiber
- 1 çorba kaşığı domates püresi
- 4 su bardağı su

Hazırlanışı

Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su bardağı suyu koyun, kaynayınca ıslatılmış tarhanayı devamlı karıştırarak ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Diğer tarafta bir kapta kıyma, soğan rendesi, tuz, karabiberi yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Kalan bir kaşık tereyağını tavada kızdırın. Köfteleri koyup, tavayı sallayarak kızartın. Tenceredeki çorbanın üzerine köfteleri ilave edin. Kırmızıbiber, nane ile süsleyerek servis yapın.




Yayla Böreği (Sahur)

Malzemeler (4 kişilik)

- 1 kilo yufka
- 2 adet soğan
- 250 gram margarin
- 1 adet domates
- 1 demet taze soğan
- 1 adet kırmızı etli biber
- 1demet maydanoz
- 1 komposto kasesi yoğurt
- Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Margarini eritin. Yufkayı yayıp yağlayın. Yağlanmış tepsiye üst üste yağladığınız 5 adet yufkayı tepsiye yayın. Başka bir tencerede doğradığınız soğanı, kırmızıbiberi kavurun. Hiç suyu kalmayınca kadar pişirip, diğer malzemeleri ilave edin. Domatesler suyunu çekene dek, pişirin. Hazırladığınız harcı yufkanın üzerine yayın. 200 derecelik fırında pişirin. Yayla böreğini yoğurtla servis yapın.




Bahriyeli Balık

Malzemeler

- 2 adet mezgit fileto
- 2 tane domates
- 1 su bardağı mantar
- 2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 dal kereviz yaprağı
- 1 defne yaprağı
- 5 tane tane karabiber
- 2 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 1 kahve fincanı süt
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı yağ

Hazırlanışı

Bir tencerede 1 kaşık unu ve yağla kavrun. Patates ve havuçları küp küp doğrayıp, ekleyin. Kereviz yaprağını kıyıp ilave edin ve 1-2 kez çevrin. Doğranmış mantarı koyun. Üzerine domates rendeleyin. Sarmısak koyup defne yaprağı ve tane karabiber ile hepsisi harmanlayın. Üzerine balıkları yerleştirip kısık ateşte 15 dakika pişirin. Üzerine bir fincan süt gezdirilip, bol maydanoz ve kaşar peynir rendesi serpip, servis yapın.




Çeşminigar Çorbası (İftar)

Malzemeler (8 kişilik)

- 1 kase kırmızı mercimek
- 2 su bardağı süt
- 2 bardak et suyu
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 soğan
- 1 havuç
- 1 çorba kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 yeşil, 1 kırmızı biber
- 2 diş sarmısak
- 2 dilim bayat ekmek (yağda kavrulmuş)

Hazırlanışı

Tereyağı, sarmısak ve soğanı tencereye koyarak kavurun. Havuç ve biberleri küçük küçük doğrayın. Kırmızı mercimek ve doğradığınız sebzeleri tencereye ekleyerek kavurun. 1 kaşık un ekleyin ve tekrar kavurun. Et suyunu ilave edin. Yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra bu karışımı robottan geçirin ve tekrar tencereye alın. Ayrı bir kapta yumurtayı süt ile çırpın. Yavaş yavaş karıştırarak tencereye ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra kızarmış ekmekle birlikte servis yapın.




Mantar Kavurması

Malzemeler (8 kişilik)

- 500 gram mantar
- 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 2 çorba kaşığı sirke
- 1 çorba kaşığı şeker 1 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Mantarları iyice yıkayın. Tencereye bolca su koyun. İçine limon suyu, sirke ve şekeri koyun, mantarları ilave edip, haşlayın. Haşladıktan sonra suyunu süzün. Bir tavaya tereyağını koyun. Eriyince doğradığınız mantarları ilave edin. 5 dakika soteleyin. Kekik, tuz, kırmızıbiber ve kaşar peyniri koyup harmanlayın. Sıcak servis yapın.




Dağar Kebabı (İftar)

Malzemeler

- 500 gram kuşbaşı koyun eti
- 4 kaşık margarin veya 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı dolusu arpacık soğanı
- 1 baş sarmısak
- 4 patates
- 5 domates
- 1 çorba kaşığı salça
- 10 tane kestane
- Kimyon, karabiber, tuz

Hazırlanışı

Etleri toprak bir kaba koyun. Sarmısak, soğan, patates ve domatesleri iri iri doğrayın. Kestaneleri bütün koyup, tuz, kimyon, karabiber ve yağ ilave edin. Harmanlayın ve ağzını alüminyum kağıtla kapatın. Fırında ağır ağır etler yumuşayıncaya kadar pişirin.




Karamelli İrmik

Malzemeler (8 kişilik)

- 1 litre süt
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 yumurta
- 1 su bardağı irmik
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 paket vanilya
- 3 çay kaşığı hindistancevizi

Hazırlanışı

Şekerin yarısını küçük bir tencereye alın, orta ateşte açık kahverengi renk alana kadar pişirin. Orta büyüklükte yayvan bir kaba dökerek soğutun. Diğer taraftan sütün içine yumurta, irmik, limon kabuğu rendesi, kalan şekeri ilave ederek, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. En son vanilyayı ekleyin. Muhallebiyi soğutulmuş karamelin üzerine dökün. Buzdolabında en az 3-4 saat beklettikten sonra bir tabağa ters çevirin. Hindistancevizi veya fındık ile süsleyerek servis yapın.
Not: Karameli hazırladıktan sonra, çabuk bir şekilde kaba dökmek gerekir. Aksi halde kalınlaşır, akışı güçleşir.




Yeşil Yayla Tatlısı (İftar)

Malzemeler (8 kişilik)

- 1 komposto kasesi
- Dövülmüş antepfıstığı
- 1 çay bardağı tozşeker
- 1 çay bardağı un
- 5 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı irmik
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartmatozu

Şerbeti İçin

- 2,5 su bardağı tozşeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limonun suyu

Hazırlanışı

Yumurtaların sarıları ile aklarını ayırın. Aklarını bir tutam tuz ile birlikte mikserde kar haline gelene kadar çırpın. Tozşekeri yumurta sarıları ile karıştırın. Unu, irmik ve sıvıyağı yavaş yavaş ilave edin. Kabartma tozunu katın. Antepfıstığını da ilave edin. Kek kalıbını yağlayın, hamuru içine dökün. 80 derece fırında 25 dakika pişirin. Şerbeti için tozşekeri ve suyu bir tencerede kaynatın. Ocaktan alırken limonu sıkın ve soğutun. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Antepfıstığı serpin.




Tavuklu Yaprak Sarma

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 komposto kasesi iç bakla
- 1 kase pirinç
- 3 adet soğan
- 1 kahve fincanı yağ
- 3 dal taze nane
- 1/2 demet dereotu
- 250 gr. asma yaprağı
- 1 kesme şeker
- 1 adet limon suyu
- Tavuk göğsü

Hazırlanışı

Tavuk etini çok küçük kıyın. Baklayı haşlayın. Kabuklarını soyun. Soğanları yemeklik doğrayın ve 1 kahve fincanı yağda kavurup, yıkanmış pirinci ve baklayı da ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip, suyunu çekene kadar pişirin. Bir tencerede bir miktar suyu kaynatın.Asma yapraklarını kaynamış suya daldırıp çıkarın. Yapraklara hazırladığınız harçtan koyup sarma şeklinde sarın ve tencereye dizin. Limon suyunu üzerinde gezdirin. Üzerini geçmeyecek şekilde su koyun ve kısık ateşte yarım saat pişirin.




Domates Böreği (Sahur)

Malzemeler

- 1 kg domates
- 4 adet ıslatılmış ekmek içi
- 4 yumurta
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı beyaz peynir veya kaşar rendesi
- Tuz, pulbiber

Hazırlanışı

Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Süzgeçte 5 dakika bekletip, bir kaba alın. İçine yumurta, ekmek içi, tuz, karabiber, peynir, kırmızıbiber ve maydonoz koyun. Yağlanmış tepsiye döküp, 180 derece fırında pişirin.




Kazandibi

Mazlemeler (8 kişilik)

- 5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı buğday nişastası
- 1 çay bardağı pirinç unu
- 1,5 su bardağı tozşeker
- 1 paket vanilya
- 1 çorba kaşığı margarin
- 1 çay bardağı pudraşekeri
- 1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı

Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın, ateşten alın ve vanilyayı ekleyin. Teflon kenarlı bir tepsiyi yağlayın, üzerine pudraşekeri serpin. Pişen muhallebiyi tepsiye dökün ve soğumaya bırakın. Tepsiyi orta ateşe koyun, döndürerek şekerin karamelize olmasını sağlayın. Tepsiyi ocaktan alın, içi soğuk su dolu olan başka bir tepsiye oturtun. Soğuduktan sonra sudan alın. Kazandibini buzdolabında en az 4 saat dinlendirdikten sonra, kare kare kesin. Yanan alt kısmı üste gelecek şekilde, tarçınla süsleyerek servis yapın.




Duvaklı Makarna

Malzemeler

- 1 paket makarna
- 2 kaşık tereyağı
- 2 kaşık sıvıyağ
- 1 yufka
- 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt

Hazırlanışı

Makarnayı bol su ile haşlayıp, süzün. İçine tereyağı, sıvıyağ. Yumurta ve sütü koyup karıştırın. Yufkayı tepsiye yayın. Makarnanın yarısını yufkanın üzerine yayın. Yufkanın dışarıda kalan kısımlarını toplayın ve ortada birleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.




Somun Böreği

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 adet bayat ekmek
- 2 adet yumurta
- 2,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı kaşarpeyniri (rendelenmiş)
- 100 gram lor
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım demet maydanoz

Hazırlanışı

Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp, doğranmış ekmekleri sıkı sıkı dizin. Çukur bir kapta yumurtaları çırpın, üzerine süt, lor ve sıvıyağı koyup, tuz ekleyerek karıştırın. Karışımı tepside dizilmiş ekmek parçalarının üzerine dökün, üzerine iri rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Buzdolabının en alt rafında en az bir gece dinlendirin. Hafif ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.



Domates Çorbası

Malzemeler (5 kişilik)

- 1 kg domates
- 1 kaşık salça
- 2 kaşık un
- 1 adet kesme şeker
- 2 su bardağı et suyu
- 1 diş sarmısak
- 2 kaşık tereyağı
- 2 dilim kızartılmış ekmek
- 1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)

Domatesleri rendeleyin ve süzgeçten geçirin. Tencereye yağ koyun. Yağ hafif kızarınca sarmısak ve domatesi ilave edin. 5 dakika yağla soteleyin ve salça ile unu ekleyin. 5 dakika daha soteleyin et suyunu ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika kaynadıktan sonra mikserle 5 dakika çırpın. Rendelenmiş kaşar ve kızarmış ekmekle birlikte servis yapabilirsiniz.




Bardak Mantısı

Malzemeler (6 kişilik)

- 40 gram yaş maya
- 1 çorba kaşığı şeker
- 1 su bardağı su
- Alabildiği kadar un
- 1 çorba kaşığı margarin
- Tuz İçi için:
- 1 çorba kaşığı margarin
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 250 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- Tuz Üzerine:
- Yarım paket margarin
- Yarım kg. sarımsaklı yoğurt
- Maydanoz

Hazırlanışı

Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve soğutulmuş margarin, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyip, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayın. Üzerini örterek 1 saat bekletin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Tavaya bir çorba kaşığı margarini koyun, yemeklik doğranmış soğanı hafifçe kavurun. Kıymayı ve diğer malzemeleri ekleyip, kıyma suyunu çekene kadar kavurun. Soğumaya bırakın. Hamuru ikiye bölün. İki hamurdan 10'ar adet beze yapın. Oklava ile küçük pasta tabağı büyüklüğünde açın. Margarini eritip, yarısını hamurların üzerine sürün. Açtığımız 10 adet hamuru üst üste koyup, tekrar açın. Tepsiye yayın. Hazırladığınız içi bezelerin üzerine yayıp, kalan bezelere de aynı işlemi uygulayın. Tepsiye yerleştirin üzerine kalan margarini sürün. Son olarak bir bardakla bastırıp şekil verin. Ve hiç bozmadan 170 derece ısıtılmış fırında pişirin. Fırından çıkarınca, fincanla kesilmiş mantıları servis tabaklarına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Maydanozla süsleyip, servis yapın.



Cevizli Meyve Kompostosu

Malzemeler

- 1 adet ayva
- 1 adet elma
- 1 adet armut
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı şeker
- 3 adet karanfil
- Bir miktar dövülmüş ceviz

Hazırlanışı

Meyvelerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Bir tencereye suyu, şekeri, meyveleri ve karanfili koyup kısık ateşte 30 dakika pişirin. Meyveler yumuşayınca ocaktan indirip, soğumaya bırakın. Kompostoyu kaselere boşaltıp içlerine ceviz içlerini bütün halinde koyun ve servis yapın.




Düğün Çorbası

Malzemeler (6 kişilik)

- 250 gr. küçük küçük doğranmış sotelik koyun eti o1 yumurta sarısı
- 3 çorba kaşığı un
- 1 limonun suyu
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
- 1 su bardağı süt
- 4 su bardağı su

Hazırlanışı

Eti tencereye koyun. Ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin. Suyu ekleyin. Ayrı bir kasede un, tuz, limon, süt ve yumurtayı çırpın. Karıştırarak yavaş yavaş çorbaya ilave edin. Un kokusu gidinceye kadar kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Arzuya göre üzerine kırmızıbiberli tereyağı gezdirerek servis yapın.



Elbasan Tava

Malzemeler (10 kişilik)

- 1 kg. kemiksiz koyun eti
- 1 kg. yoğurt
- 2 kaşık tereyağı
- 2 soğan
- 1 yeşil biber
- 2 yumurta
- 2 kaşık un
- Yarım limon suyu
- Karabiber, tuz

Hazırlanışı

Etleri ceviz büyüklüğünde doğrayıp, haşlayın. Fırın tepsisine susuz olarak koyun. Doğranmış soğanı bir kaşık ile yağla soteleyin. Ateşten alın. Etlerin üzerine tuz, karabiber serpin. Bir kasede yoğurdun içine yumurta, un, tuz koyup, çırptıktan sonra; etlerin üstüne dökün. Üzerine parça parça tereyağı koyun. 200 derecelik fırında yarım saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.



Bezelye Salatası

Malzemeler (10 kişilik)

- 1 kg bezelye
- 1 kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 5 dal taze soğan
- 3 yumurta
- 5 siyah zeytin
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 kahve fincanı sirke
- 1 limon suyu
- 3 adet mantar
- 1 çay kaşığı hardal
- 1/2 demet nane
- Tuz

Hazırlanışı

Bezelyeleri ayıklayın ve haşlayın. Rengini koruması için buzlu suya atın ve süzün. Kuru soğanı piyazlık doğrayın, tuzla ovup sıkarak acı suyunu atın. Taze soğanı, maydanozu ve mantarı ince ince doğrayın. Bezelyeleri bir kaba koyup içine soğanları, maydanozu, mantarı ve zeytinleri ekleyin, karıştırın. Salatayı servis tabağına alın. Haşladığınız yumurtaları ikiye bölerek üzerine dizin. Zeytinyağı, sirke, limon suyu ve hardalı çırpın. Salatanın üzerine gezdirin. Süsleyip, servis yapın.



Şekerpare

Malzemeler (10 kişilik)

- 1 paket margarin
- 1 su bardağı pudraşekeri
- 5 adet yumurtanın sarısı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 limonun kabuğu
- Aldığı kadar un

Şerbeti İçin:

- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limon suyu

Hazırlanışı

Öncelikle yağı ve şekeri iyice karıştırın. Yumurta sarılarını ve rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyip karıştırın. Vanilyayı, kabartma tozunu ve aldığı kadar un ekleyip yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın yağlanmış fırın tepsisine dizin. Orta dereceli fırında 25 dakika pişirin. Bir tencerede şeker ve suyu karıştırın. 20 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve ateşten alın. Soğutun. Fırından çıkardığınız sıcak şekerparenin üzerine soğuk şerbeti dökün. Soğuduktan sonra ikram edin.




Ispanaklı Sufle

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 su bardağı un
- 3 yumurta
- 500 gram ıspanak
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 soğan
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı beyaz peynir
- 2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
- Kabartma tozu, tuz

Hazırlanışı

Ispanakları ayıklayıp, iyice yıkayın. İnce ince doğrayın. İçine un, yumurta, yoğurt ve soğanı ince kıyın. Sıvıyağ, peynir, tuz ve kabartma tozunu ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız harcı, yağlanmış kaba yayın ve üzerine yumurta sarısı sürün. Kaşar peyniri serpip, fırında pişirin.




Kara Çuval Helvası

Malzemeler (10 kişilik)

- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı pekmez
- 2 çorba kaşığı leblebi tozu
- 1 su bardağı şeker
- 200 gram margarin

Hazırlanışı

Tencereye unu koyup, çok kısık ateşte 30 dakika kavurun. Unun rengi değişince margarini ekleyip, una yedirerek kavurmaya devam edin. Pekmez, şeker ve suyu koyup hızlıca karıştırın. Helva tencerenin ortasında toplanınca olmuş demektir. Helvadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Top şekli verip, servis tabağına dizin. Üzerine leblebi tozu gezdirip, servis yapın.

Not: 1 çay bardağı sarı leblebiyi robottan geçirerek, leblebi tozu elde etmiş olursunuz.




Beykoz Kebabı

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 kg. patlıcan (uzun boylu)
- 250 gram kuşbaşı et
- 1 soğan rendesi
- 2 domates rendesi
- Tuz, karabiber, kekik, defne yaprağı
- 3 adet koyun beyni Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı

Beyinleri soğuk suda bekletin. İyice kanları çıkana kadar 1-2 kez suyunu değiştirip, yıkayın. Süzüp, suda haşlayın. Tencereye etleri, soğan rendesini, domates rendesini, tane karabiberi, tuzu koyup harmanlayın. Harlı ateşte etler yumuşayıp, yağıyla kalana kadar pişirin. Patlıcanları alaca soyup, bıçak sırtı kalınlığında uzunlamasına kesip, bol tuzlu suda 15 dakika bekletip, yıkayın. Kurulayıp bol yağda arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerine alın. Soğuduktan sonra bir tabakta çarpı şekli verin, ortasına 1 çorba kaşığı et koyun, üstüne yarım beyin yerleştirip, bohça gibi kapatın. Bir kürdanla tutturun. Üzerine 1 domates, bir biber dilimi koyun. Hepsini bu şekilde hazırlayın. Tepsiye dizip, üzerine 1 su bardağı su koyun. Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Arzuya göre sıcakken kaşar peyniri serpin.




Kereviz Göbeğinde Pırasa

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 kg kereviz
- 1 limon
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 3 adet soğan
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 3 adet soğan
- 3 adet domates
- 2 kesme şeker
- 1,5 su bardağı su
- 2 adet pırasa
- 1 çay bardağı
- Zeytinyağı, tuz

Hazırlanışı

Kerevizi ayıklayıp yıkayın. Limonla ovun ve tencereye dizin. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı koyun. 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını, tuz ve 1 şekeri ilave edin. Üzerine 2 çorba kaşığı limon suyunu gezdirin. 1 su bardağı su ekleyip, enginarların üzerine bir tabak kapatın. Enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Bir başka tencerede uzunlamasına doğradığınız ince kıyılmış pırasayı kalan yağla birlikte soteleyin. Küp şeklinde doğranmış domates, tuz ve 1 şekeri ekleyin. Üzerini bir parmak geçecek kadar su koyun. Kısık ateşte pişirin. Bir limonun suyunu sıkın. Kerevizler soğuyunca servis tabağına alın. Ortalarına taze pırasaları koyun. İnce kıyılmış maydanoz ve dereotu ile süsleyip servis yapın.




Bademli Ayva Kompostosu

Malzemeler (6 kişilik)

- 2 adet ayva
- 5 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 3 karanfil
- 1 çorba kaşığı İzmir üzümü
- 1 çorba kaşığı badem

Hazırlanışı

Ayvaları soyup, küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye ayvaları, suyu, şekeri, karanfil ve ayva çekirdeklerini koyun. 20 dakika pişirin. Üzümleri ilave edin. Bir taşım kaynatın ve tencereyi ocaktan indirin. Soğuyunca kompostoyu kaselere boşaltın, üzerine badem koyarak servis yapın.




İç Baklalı Yaprak Sarma

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 komposto kasesi iç bakla
- 1 kase pirinç
- 3 adet soğan
- 1 kahve fincanı yağ
- 3 dal taze nane
- 1/2 demet dereotu
- 250 gr. asma yaprağı
- 1 kesme şeker
- 1 adet limon suyu

Hazırlanışı

Baklayı haşlayın. Kabuklarını soyun. Soğanları yemeklik doğrayın ve 1 kahve fincanı yağda kavurup, pirinci ve baklayı da ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip, suyunu çekene kadar pişirin. Yapraklarını kaynamış suya daldırıp çıkarın. Yapraklara harçtan koyup sarma şeklinde sarın ve tencereye dizin. Limon suyunu ekleyin. Üzerini geçmeyecek şekilde su koyun ve kısık ateşte yarım saat pişirin.




Pirinç Çorbası

Malzemeler (5 kişilik)

- 4 su bardağı et suyu
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 soğan
- 2 domates veya 1 çorba kaşığı salça
- 1 kahve fincanı sıvıyağ
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çorba kaşığı nane

Hazırlanışı

Tencereye sıvıyağ, iki adet rendelenmiş domates veya salçayı koyun ve soteleyin. 4 su bardağı et suyunu ve bir adet soğanı (bütün olarak) tencereye ekleyin. Kaynayınca 1 çay bardağı pirinci ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika kaynatın. Tuz, ince kıyılmış maydanoz ve naneyi ilave edin. Sıcak servis yapın.




Fındıklı Baklava

Malzemeler (15-20 kişilik)

- Aldığı kadar (baklavalık) un
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 fiske tuz
- 1 kase nişasta
- 1 paket margarin
- 350 gram fındık Şerbet için:
- 5 su bardağı tozşeker
- 4 su bardağı su
- 1/4 limon suyu

Hazırlanışı

Öncelikle şerbet için su ve şekeri kaynatıp, inmesine yakın limon suyunu ekleyin. Soğuması için bekletin. Unun ortasını havuz gibi açıp, yumurtaları, sütü, sıvıyağı ve tuzu ekleyip, yoğurarak özlü bir hamur elde edin. Hamurdan 30 beze yapıp, üzerine nemli bez örterek 20 dakika bekletin. 10 bezeyi nişasta serperek servis tabağı büyüklüğünde ayrı ayrı açın. Yufkaların aralarına bolca nişasta serperek 15 yufkayı üst üste serin ve yufkaları birlikte mümkün olduğunca ince bir şekilde açın. Diğer bezelere de aynı işlemi yapın. Tepsiyi margarinle yağlayıp, yufkaları üst üste serin. Üzerine iri dövülmüş fındık serperek diğer 15 yufkayı yerleştirin. Margarini eritip hafifçe renk değiştirene dek kızdırıp, yufkaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Baklava soğuduğunda şerbeti üzerine gezdirin.




Piliç Kaymaklı

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 paket kemiksiz tavuk budu
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarmısak
- 1 limonun suyu
- 1 çorba kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber, karabiber
- 1 rulo kaymak

Hazırlanışı

Zeytinyağının içine ezilmiş sarmısağı, limon suyunu, kekik, pulbiber ve karabiberi koyun ve karıştırın. Hazırlanan sosa butları batırın ve harmanlayın. Kapağını kapatın ve buzdolabında yarım saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Kaymakla birlikte servis yapın.



Yoğurt Tatlısı

MALZEMELER (10 kişilik)
- 200 gr yoğurt
- 300 gr irmik
- 3 adet yumurta
- 1 kahve fincanı tozşeker
- 1/2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 2 çorba kaşığı
- Hindistan cevizi
- Şerbeti İçin
- 250 gr. tozşeker
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 1,5 su bardağı su

Hazırlanışı

Yoğurdu ısıya dayanıklı bir kap içinde, benmari usulü ılıtın. Ilık yoğurda irmiği katıp, yedirin. Yumurtalara şekeri ilave edip, benmari usulü ılıtın ve kabı sıcak sudan alın. Yumurta ve şekeri iyice koyulaşıncaya kadar çırpın. Yoğurtlu karışımı kevgirden geçirerek, çırpılmış yumurtaya ilave edin. Unu ve nişastayı da ilave edip, fazla karıştırmadan 25 cm'lik fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Şeker ve suyu 15 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve ateşten indirin. Ilık şurubu, ılık tatlıya dökün. Şerbetini çekince Hindistan cevizini serpip, soğuk olarak servis yapın.



İmambayıldı

Malzemeler (6 kişilik)

- 6 adet patlıcan
- 3 adet soğan
- 3 domates
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 demet maydanoz
- 1 baş sarmısak
- Yarım limon, tuz

Hazırlanışı

Patlıcanları yıkayıp, alacalı şekilde soyun. Ortasını bıçakla hafifçe oyun ve kızartın. Bir tavada soğanları kavurun. Fındık büyüklüğünde doğranmış domatesi, soyulmuş sarmısağı koyun ve soğanla birlikte kavurun. Şekeri de ekleyin ve karıştırın. Kızarttığınız patlıcanları bir fırın tepsisine veya yayvan bir tencereye dizin. Hazırladığınız harcı, patlıcanların oyulmuş kısmına bir kaşıkla doldurun. Üzerine birer dilim domates koyun. Patlıcanların üzerine bir miktar su ekleyin. Kıyılmış maydanoz ile süsleyip fırında ya da ocakta orta dereceli ısıda pişirin.




Kabak Everest

Malzemeler (4 kişilik)

- 4 adet kabak
- 1 bardak süt
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet taze nane
- 1 sap kereviz
- 1 havuç rendesi
- 1 kahve fincanı kaşar peyniri
- Tuz, karabiber
- 1 fiske muskat

Hazırlanışı

Kabakları temizleyin. Uzunlamasına kesip, içlerini boşaltın. Çıkardığınız içleri ince kıyın. Bir kapta maydanoz, nane, kereviz sapı, kaşar peyniri, havuç rendesi, tuz, karabiber, muskat ve yağı karıştırın. Hazırladığınız harcı, kabaklara doldurup, kabakları fırın kabına dizi. Üzerine süt döküp, sıcak fırında 30 dakika pişirin.




Bulgurlu İç

Malzemeler (6 kişilik)

- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı su
- 3 adet küp doğranmış domates
- 1 adet yeşil biber
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 kuru soğan
- 1 demet taze soğan
- Maydanoz, tuz, pulbiber
- 1 yemek kaşığı reyhan
- 1 limon suyu
- Asma yaprağı veya lahana turşusu

Hazırlanışı

Bulgurun üzerine 1 su bardağı sıcak su ve domatesleri koyup, 20 dakika bekletin. Bulgur şişince ince doğranmış soğan ve yeşillikleri katıp karıştırın. Servis tabağına alın. İç, yazın sıcak suya batırılıp çıkarılmış asma yaprağı ile kışın ise lahana turşusu ile yenir.




Fırında Mantı

Malzemeler (10 kişilik)

- 500 gr un
- 250 gr kıyma
- 1 adet soğan
- Biraz su
- Tuz, karabiber Sosu için:
- 500 gr sarmısaklı yoğurt
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Kırmızıbiber, nane
- 3 su bardağı soğuk et suyu

Hazırlanışı

Öncelikle un, tuz ve suyla bir hamur yoğuralım hamuru bezelere ayırıp, oklavayla açtıktan sonra küçük kareler halinde keselim. Bir kabın içinde; kıymayı, rendelediğimiz soğanı, tuzu ve karabiberi karıştıralım. Hamurların üzerine bir çay kaşığı hazırladığımız kıymalı harçtan koyup, iki ucunu kapatalım. Fırın tepsisine dizelim. Fırında pembeleşinceye kadar fırında pişirelim. Üzerine et suyu dökelim. Sonra servis tabağına alalım ve üzerini sarmısaklı yoğurtla kapatalım. Bir tavada tereyağını kızdırıp, kırmızıbiber ve naneyi ekleyelim. Hazırladığımız yağı mantının üzerinde gezdirip hemen servis yapalım.




Sazande

Malzemeler (6 kişilik)

- 500gr parça et kemiksiz
- 2 adet havuç jüliyen doğranmış
- 2 adet küp doğranmış soğan
- 1 ayva
- 2 yemek kaşığı margarin
- 2 çorba kaşığı dolma fıstığı
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- 2 çorba kaşığı badem
- Tuz
- Yenibahar
- Tarçın
- 2 su bardağı yıldız şehriye
- 2 su bardağı su

Hazırlanışı

1 yemek kaşığı yağı tencereye koyup, kızdırın. Eti ilave edip, rengi dönene kadar kavurun. Soğanı koyup, 1-2 kez çevrin. Havucu ve karpuz dilimi ayvayı ilave edip, kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Eğer suyu azsa bir çay bardağı su ilave edebilirsiniz. Diğer bir tavada kalan yağı kızdırın. Şehriyeler pembeleşinceye kadar kavurun. Pişen etin üstüne şehriye koyun. 2 su bardağı su, kuşüzümü, fıstık ve baharat ilave edin. Kısık ateşte yağınla kalana kadar pişirin. Bademleri bir çay kaşığı sıvıyağda kavurup, üzerine gezdirip servis yapın.



Prenses Makarna

Malzemeler (6 kişilik)

- 1/2 paket domatesli burgu makarna
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 adet soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 adet havuç
- 1 dilim kereviz
- 1 çorba kaşığı un
- 3 su bardağı et suyu
- 1 çay kaşığı şeker
- 2 diş sarmısak
- 1 su bardağı lor yada beyaz peynir
- 1-2 dal maydanoz
- Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Öncelikle makarnayı bol tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp, süzün. Makarna haşlanırken domates sosunu da hazırlayın. Domates sosu için; yemeklik doğradığınız soğanı, sarmısağı ve maydanozu kısa bir süre soteleyin. Küçük küçük doğradığınız havucu ve kerevizi ilave edin. Unu ve salçayı ekleyip, biraz karıştırın. Domates suyunu ya da et suyunu da ilave edip, pişirin. Piştikten sonra tel süzgeçten geçirip, tuzu, şekeri ve karabiberi ekleyelim. Makarnanın üzerinde iki çorba kaşığı yağ gezdirip, sıcak sosu dökün. Peynir serpip, servis yapın.