Gelibolu Mutfağı
Peynir HelvasıGelibolu'nun Edirne tip beyaz peynirinden yapılmaktadır. Peynir mayalanır, maya tutar tutmaz, süzmeden ve tuzlanmadan, irmik ve şeker ile yavaş ateşte sürekli karıştırılarak, kıvamına gelmesi beklenir. Hazırlaması zordur. Ama yemesine diyecek yoktur.
Gelibolu Lokumu
Mayalı hamurdan yapılmaktadır. Ispanaklı, kıymalı, peynirli ve bol soğanlı çeşitli vardır.
Süt Tarhanası
Buğday, bulgur haline getirilir, sütle hamur yapılarak kurutulur.
Simit Lokumu
Nohut mayasından hazırlanan hamur, maya tutuncaya kadar bekletilir. Daha sonra fırın ateşinde pişirilir.
Tavuklu Mantı
Bilinen bohça mantıya, tavuk veya hindi gibi yağlı kümes hayvanlarının etinin eklenmesiyle yapılır.Sos olarak, tercihe göre ilaveler yapılabilir.
Akıtma
Boza kıvamındaki mayalı hamur, hafifi yağlanmış toprak saçlara ince olarak dökülür, aralarına tavuk eti konur ve üzerine tavuk suyu dökülür.
Lokma
Mayalı hamur, sıvı olarak kızgın bol yağa atılarak kızartılır.
Tarak Pilavı
Deniz tarağı, pirinçle pilav yapılır. Limon sıkılarak ve tuz ilavesiyle afiyetle yenir.
Tuzlu Balık
Taze sardalye veya kolyoz balığı, temizlenerek, bir sıra kaya tuzu, bir sıra balık gelecek şekilde bir kaba dizilir. Balıkların birbirine değmemesine itina gösterilmelidir. Tuz da pişen balıklar bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Tuzlu balığın servisi genellikle, bir gün önceden sirkeye yatırılarak yapılır. Sofraların aranılan soğuk mezelerindendir.
Lakerda
Torik, palamut gibi büyük balıklar, baş ve kuyrukları çıkarılarak saat tatlı suda bekletilir. Daha sonra üçe bölünen balıkların içi temizlenerek; bir kaba önce ince tuz, sonra balık şeklinde dizilir ve en üstü yine tuz ile örtülür. Üzerine bir ağırlık konur. Bir hafta sonra içinde biriken sıvı boşaltılır ve yerine ince tuzun suda eritilmesiyle elde edilen sıvı dökülür. Bir ay sonra lakerda olmuştur. Lakerda servisten saat önce kabından çıkarılarak tatlı suda bekletilir, zeytinyağı ve limonla servisi yapılır.
Balık Çorbası
Kırlangıç, çarpan, iskorpit, mezgit, dülger gibi beyaz etli balıklardan yapılır. Önce bir kabın içinde etleri dağılmadan haşlanan balıklar süzülerek ayrılır. Suyuna patates, soğan maydanoz, havuç gibi sebzeler ve pirinç ilavesiyle çorba hazırlanır. İstendiği takdirde süzülerek ayrılan balıkların kılçıklarının çıkarılması kaydıyla çorbaya ilave edeler. Terbiye hazırlanır ve katılır. Çorba servise hazırdır.
Sardalya Tavası
Malzeme:
1 kg sardalya
5 yumurta
2 kase un
2 kase galeta unu
2 kase koyun peyniri (rendelenmiş)
3 diş Sarımsak
1 kase maydanoz
1/2 kase limon suyu
sirke
zeytinyağı
tuz
karabiber
Yapılışı:
Baş ve kuyrukları hariç pullarıyla balıkları temizleyin. İki saat kadar sirkede bekletin. Peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın; tuz ve zeytinyağı ekleyin. Sardalyaları karışımla doldurun ve kapatın. Yumurtaları çırpın; sardalyaları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya en son galeta ununa bulayın. Kızdırdığınız zeytinyağı tavasında, balıkları kızartın.
Sicilya Usulü Sardalya
Malzeme:
750 gr. sardalya
1 ad. kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı ufalanmış ekmek içi
3 çorba kaşığı kuş üzümü
3 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kaşar rendesi
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 ad. defne yaprağı
1 ad. limon
1 çorba kaşığı şeker
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
Tuz
Dolma baharı
Yapılışı:
Sardalyaların kafalarını koparınız ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz. Üstündeki pulları da parmaklarınızla temizleyiniz. Kılçıklarını çıkarıp fileto haline getiriniz.
Kıyılmış soğan ile sarımsağı zeytinyağında sote ediniz. Üzüm, çamfıstığı ve iki kaşık ayırarak ekmek içini ilave ediniz. Birkaç dakika kavurup soğumaya bırakın. Şekerin yarısını, maydanoz, peynir ve baharatı ilave ediniz.
Karışımı balık fileto üstüne bolca koyunuz ve üstünü diğer bir fileto ile kapatınız. Bu işlemi filetolar bitene kadar tekrarlayınız. Filetoları hafif yağlanmış bir tepsiye diziniz ve balıkların üstüne bir çorba kaşığı yağ gezdiriniz. 200oC’a ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriniz.
Sıcak servis yapınız.
Bu yemeğe uygun diğer bir balık da hamsidir.
Sardalya Buğulama
Malzeme:
400 Gr. Sardalya
4 adet iri domates
5-6 adet çarliston biber
5-6 diş sarımsak
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
1 adet limon
Yapılışı:
Orta büyüklükte bir tepsi hafifçe yağlanır ve halkalar halinde kesilmiş domateslerin yarısı bir sıra halinde dizilir. Sardalyaların aralarına ufak parçalar halinde doğranmış sarımsağın tamamı yerleştirilir , balıkların üzerine yeterince tuz ve karabiber serpilir.
Balıkların üzerine ince halkalar halinde dilimlenmiş limonun tamamı ile çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ince ve uzun şeritler halinde kesilmiş çarliston biberlerin tamamı ile halkalar halinde kesilmiş domateslerin kalanı yerleştirilerek balıkların üstü örtülür.Yemek Kültürü / Yemek Tarifleri
Tepsiye yarım çay bardağı likit yağ ile bir çay bardağı su ilave edilir ; tepsinin üstü bir kapak ile kapatılarak orta ateşte 40 dakika kadar pişirilir.(Biber ve domateslerin ölmesi yemeğin piştiğini gösterir. Tepsinin suyunu zaman zaman kontrolde yarar vardır. Eğer biter gibi olursa su ilavesi gerekir.)
Buğulamaya uygun diğer balıklar:
Hamsi, Kefal (dilimlenmiş)
Asma Yaprağında Sardalya
Malzeme:
30 ad. (1 kg) sardalya
2 tatlı kaşığı (12 gr) tuz
30 ad. (65 gr) asma yaprağı
1/4 su bardağı (50 gr) zeytinyağı
1 tatlı kaşığı (2 gr) kara biber
8-10 ad. (5 gr) defne yaprağı
Yapılışı:
Balıkları temizle yıka, tuzla, süzgeçte 15 dakika beklet. Asma yapraklarını yıka, kurula ve yan yana diz. Balıklara zeytinyağı sür, kara biberi serp ve defne yapraklarından koy. Balığın her birini yaprağa sar, kapağı olan bir tepsiye diz. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında 30 dakika pişir. (6 porsiyon çıkar)
Not:
Limon ve salata ile servis edilir. Arkasından tatlı verilir.
Besin Değeri:
Enerji 350 cal Protein 36.9 g Yağ 20.6 g Karbonhidrat 1,9 g Kalsiyum 57 mg Demir 4.05 mg Fosfor 457 mg Çinko 1 mg Sodyum 883 mg A Vitamini 2096 iu Tiamin 0.03 mg Riboflavin - mg Niasin - mg C Vitamini 6 mg Kolesterol 117 mg
Sardalya Salatası
Malzeme:
1 kg sardalya
1 demet roka
1 büyük kase göbek salata
2 kase taze soğan (kıyılmış)
1 demet maydanoz
1 kase kuru soğan
sirke
zeytinyağı
Yapılışı:
Sardalyaları temizleyip sirke ve yağda ikişer saat buzdolabında sırayla bekletin. Tüm malzemeyi salata için dilediğiniz irilikte doğrayın.
Sardalya Dolması
Malzeme:
500 gr. iri Sardalya Balığı
50 gr. rendelenmiş Kaşar Peyniri
2 - 3 ad. Kornişon Turşu
1/2 çay bardağı Kapari Çiçeği
1/4 bağ Dereotu
1/2 bağ Maydanoz
2 ad. Yumurta
2 baş iri Soğan
Domates
Sumak
Tuz
Karabiber
Un
Yapılışı:
Sardalyaların başlarını koparıp, içlerini temizleyin. Sırtında bulunan kılçığı da dikkatlice alın ki balık ikiye ayrılmasın, yaprak halinde olsun. Kaşar peyniri, kapari çiçeği, ince doğranmış kornişon turşu, iyice çintilmiş maydanozun yarısı, dereotunun tümünü tuz ve karabiberle sıkarak harç haline getirin. Bir balığın içine biraz harçtan koyup diğer bir balıkla üstünü kapatıp iki elinizin arasında hafifçe bastırın. Balıkların tümü hazır olunca önce una, sonra da çırpılmış yumurtaya batırarak kızgın ve bol yağda kızartın.
Soğanları ince ve uzun olarak kıyın. Tuz, sumak ve maydonazla biraz limon sıkarak ovun. Domatesleri de dilimleyerek, balığın yanına garnitür olarak koyun.
Sıcak yenmesi önerilir.
Izgara Sardalya
Malzeme:
500 gr. sardalya
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 limon
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce fırın ızgaranızı kızdırın. Sardalyaları temizleyip, yıkayıp kurulayın. Genişçe bir tabağa koyup sıvı yağla yağlayarak tuzu serpin.Unu bir tabağa koyun, sardalyaları una buladıktan sonra silkeleyerek fazla ununu atın.Balıkları kızgın ızgaraya koyup her iki yanlarını 4-5 dakika pişirin. Fırından alıp servis tabağına yerleştirerek yanında limon parçalarıyla servis edin.
AFİYET OLSUN
Yemek Kültürü / Yemek Tarifleri
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı