Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

26 Şubat 2016 Cuma

Ali Nazik Tarifi

Ali Nazik TarifiÖzellikle Gaziantep ile özdeşleşmiş hemen hemen her lokantada bulabileceğiniz enfes bir lezzeti evde de deneyebilir ve çok basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Misafirlerinize farklı bir lezzet tattırabilir veya hafta sonunda ailece yiyebileceğiniz bir yemek...

Malzeme Listesi

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet orta boy kuru soğan(isteğe göre)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • göz kararı fesleğen(isteğe göre)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 kase üzme yoğurt(çok az su ile sulandırıp kıvamı açabilirsiniz)

Hazırlanışı

Adım 1

Patlıcanlara çatalla delikler açıp fırında yağlı kağıt serilmiş tepside

11 Şubat 2016 Perşembe

eBooks - Tutorials - Audio: The Southern Pantry Cookbook: 105 Recipes

eBooks - Tutorials - Audio: The Southern Pantry Cookbook: 105 Recipes:   The Southern Pantry Cookbook: 105 Recipes Already Hiding in Your Kitchen by Jennifer Chandler  Requirements: ePUB Reader 65.5 MB, 2014  O...

eBooks - Tutorials - Audio Bedava İndir Free DownloadKırık Linkleri @Mi_DeliMiDeli hs. Twitter bildirirseniz kısa sürede yenilenecektir.https://twitter.com/Mi_DeliMiDeli if you found dead link on my post.I will try to upload again as soon as

9 Şubat 2016 Salı

Kıymalı Cevizli Börek


Malzemeler;
Kıymalı harç için,
Zeytinyağı
1 adet soğan - yemeklik doğranmış
3 diş sarımsak – ezilmiş
300 gr kıyma
1 tutam kimyon

23 Ocak 2016 Cumartesi

Bulgur Köftesi

Malzemeler;özgür Taygur'un fotoğrafı.
Köftesi için;
250 gr dana kıyma
1 adet kuru soğan – rende
1 su bardağı köftelik bulgur
1 adet yumurta
7-8 dal maydanoz
1 avuç kuru reyhan
Tuz
Karabiber
Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası

Goralı Tarifi - Goralı Nasıl Yapılır?


Malzemeler;Emre Buket Yavru'nun fotoğrafı.
4 adet sosis
2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Amerikan Salatası için;
2 adet havuç – küp doğranmış
2 adet patates – küp doğranmış
1 su bardağı bezelye – donuk
Mayonezi için;
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı hardal

Selanik Gevreği

Malzemeler;
5 yemek kaşığı terayağı – oda sıcaklığında
1 su bardağı şeker
2 yumurta
2.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı vanilya

Yulaflı Kurabiye

Malzemeler;Ezgi Eylik'in fotoğrafı.
½ su bardağı badem – doğranmış
1.5 su bardağı yulaf
2 adet olgunlaşmış muz
1 tutam deniz tuzu
1 tatlı kaşığı tarçın

Mantı Börek Tarifi - Mantı Börek Nasıl Yapılır?

Mantı Börek Duygu Şenyıldız'ın fotoğrafı.
Malzemeler;
1 adet yufka
Zeytinyağı

Mercimek Salatası

Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek – haşlanmış
1 adet sarı dolmalık biber- küçük küp doğranmış

22 Ocak 2016 Cuma

Her Öğünde Organik Gıda mı?

Modern, endüstriyel tarımda ne yaptıysak; gıda daha hızlı yetişsin daha yağlı, daha ucuz, daha iri olsun diye yaptık. Ama kimse insanları, hayvanları ve ekolojik sistemi düşünmedi.

organik gıda
Yediğimiz yiyeceklerin ve beslenme alışkanlıklarımızın son 50 yılda ne kadar değiştiğinin farkında mısınız? Buna karşın marketlerde pazarlanan yiyeceklerin görsellerinde hala yemyeşil çiftlikler, gülen çiftçiler, ahşap çitler, dışarıda gezinen hayvanlar ve illa ki doğal yazısı bulunur. Aslında bunlar var olmayan bir fantezinin ya da geçmiş hatıraların görüntüleridir.

Süpermarkete girdiğinizde sizi binlerce çeşit ürün karşılar. Burada mevsim diye bir şey yoktur. Yılın her mevsimi domates bulabilirsiniz. Dünya’nın başka bir yerinde yeşil haliyle toplanmış ve etilen gazı ile olgunlaştırılmış!

Bir hayvanın hangi şartlarda yetiştirildiğini görmek istesek sizce ne olur?

fast food gıdaEt reyonlarında artık pek kemik göremezsiniz. Sizin için paketlenip hazırlanmış bu etlerin aslında nereden geldiğini, hayvanın hangi şartlarda yetiştirildiğini görmek istesek sizce ne olur?
Gıda sektöründeki firmalar renkli etiketlerin ve reklamların arkasında bir şeyler saklıyorlar. Gerçekte ne yediğimizi tam olarak açıklamıyorlar. Çünkü eğer bilirsek artık yemek istemeyebileceğimizden korkuyorlar.
Bir paket eti yiyecek zincirinde geriye doğru takip edersek bizi düşündüğümüzden farklı bir gerçek karşılar. Bu gerçek çiftlik değil bir fabrikadır. Bu et çiftçi ya da yetiştiricilerin çok da bir şey yapmasına gerek duyulmadan çok uluslu firmalar tarafından işlenir. Tabağımıza gelen et, işlenen hayvanların ve işçilerin kötü muamele gördüğü devasa üretim bantlarından gelir. Tohumdan süpermarkete kadar bütün gıda zincirini ele geçiren çok uluslu şirketler, gıdaları kasıtlı olarak bizden sakladıkları işlemlerle tehlikeli ama onlar için karlı hale getiriyorlar.
Tüm endüstriyel gıda sisteminin başlangıcı fast food restorantlarıdır. 1930’lu yıllarda Amerika’da yepyeni bir restorant biçimi ortaya çıktı. Adına ‘Drive-In’ dedikleri bu restorantlarda arabanızı park ettikten sonra sizinle ilgilenen garsona siparişinizi veriyor ve arabanızdan aşağıya inmeden yemeğiniz size kadar geliyordu.
tavuk gelişim gıdaMcDonald kardeşlerin çok başarılı bir Drive-In restorantları vardı. Bu başarıya karşın maliyetleri azaltmaya ve işleri basitleştirmeye çalıştılar. Sonunda restorant yönetimi için devrim sayılabilecek bir fikir geliştirdiler. Aslında basitçe ifade etmek gerekirse, restorant mutfağına fabrika sistemi getirdiler. Her işçiyi sadece bir işi yapması için eğittiler. Tüm gün tekrar tekrar aynı işi yapan işçiler aslında yerleri daha kolay doldurulabilir ve ucuza çalıştırılabilir hale gelmiş oldular.
McDonald’s restorantlarında yiyecekler ucuz ve lezzetliydi. İşte bu McDonald’sın fast food restorantlarına müthiş bir başarı getirdi. Tekdüzeliğin hakim olduğu sistem, tüm istenmeyen sonuçlarına rağmen uygulandı. McDonald’s Amerika’nın en büyük kıyma alıcısı olduğunda ve her yerde tamamıyla aynı lezzette hamburger satmak isteyince kıyma üretiminin biçimini değiştirdiler. McDonald’s şirketi patates, domuz eti, tavuk, domates, marul ve hatta elmanın en büyük alıcısı durumuna geldi.
McDonald’s gibi şirketler büyük tedarikçilerle çalışmak isterler. Tedarikçiler büyüdükçe tüm gıda sistemini kontrol eden firmalar haline geldiler. Kendi içlerinde de büyümenin getirdiği zorluklarla başa çıkmak ve McDonald’s gibi firmaların ihtiyaçlarına yetişmek için sistemler geliştirdiler. Amerika’da 1970 yılında en büyük 5 sığır eti firması, sığır eti pazarının %25’ine hakimken, bugün ilk 4 büyük firma %80’ine hakim durumda. Bunun sonucu siz fast food restorantında hiçbir şey yemeseniz bile yediğiniz etin bu sistem tarafından üretiliyor olmasıdır.
Tüm insanlık tarihi boyunca Dünya’da bu kadar büyük ve güçlü gıda şirketleri olmamıştı. Amerika’daki Tyson şirketi gelmiş geçmiş en büyük et firmasıdır. Tyson şirketinin yaptığı, piliç yetiştirme biçimini endüstride kökten değiştirmek oldu. Şimdi piliçler, 50 yıl öncesine göre yarı zamanda yetişkin hale getiriliyor ve eskiye göre iki kat büyüklükte tavuklar elde ediliyor. Ayrıca insanlar tavuğun beyaz etini çok sevince, onlar da tavuğu geniş göğüslü

19 Aralık 2015 Cumartesi

Pırasalı Midye Börek



Pırasalı Midye Börek
Malzemeler
6 adet yufka
İç harcı için; pırasa, zeytinyağ, tuz, kırmızı toz biber, pul biber, karabiber ve kuş üzümü
Yufkaları ıslatmak için; süt, sıvıyağ ve bir adet yumurta
 Yapılışı
Öncelikle iç harcı hazırlayıp ılıtın. Bunun için tencereye zeytinyağını koyun ve yıkayıp doğradığınız pırasaları ekleyip kavurun. Pırasalar yumuşayınca içine baharatlarını koyup ocağın altını kapatın ve kuş üzümlerini ilave

17 Aralık 2015 Perşembe

Acılı Ezme

Malzemeler;
3 adet domates
1 adet kuru soğan
½ bağ maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
½ limon suyu
1 tatlı kaşığı sumak
1 tutam kimyon
Pul biber
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı;
Tüm sebzeleri çok küçük küpler olacak halde doğrayın. Bir kasede geri kalan tüm malzemelerle birleştirip servis edin. 


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Kuşbaşılı - Kaşarlı Gözleme

Malzemeler;
300 gr dana kuşbaşı et
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
200 gr kaşar peyniri – rende
2 yaprak yufka
2 yemek kaşığı tereyağı 

Yufkayı ıslatmak için;
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı su

Hazırlanışı;
Etleri tuz ve karabiber ile lezzetlendirip, kızgın tavaya az zeytinyağı ekleyip, suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Ara ara su ekleyip et tamamen pişinceye kadar pişirin.
Yufkalardan birisini tezgaha serin, zeytinyağı ve suyu karıştırıp, fırçayla yufkaya sürün, ortasına kavurduğunuz etin yarısını ve kaşarın yarısını serpiştirin. Zarf şeklinde kapatın. Diğer yufkayı da bu şekilde hazırlayın.
Geniş bir tavaya tereyağını koyup eritin ve gözlemenizin her iki tarafını da çevirerek pişirip, servis edin.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Islak Kek

Malzemeler;
5 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu
1 su bardağı kırık fındık
Sosu için;
2 su bardağı süt
½ su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao


Hazırlanışı;
Keki için, şeker ve yumurtaları rengi açılıncaya kadar çırpın. Ardından sıvı yağ ve sütü ilave edip,

Kolay Su Böreği Tarifi

Malzemeler;
3 adet yufka
½ paket kelebek makarna
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
İçi için;
250 gr beyaz peynir
9-10 dal maydanoz
Sıvı harç için;
1 adet yumurta
½ su bardağı süt
½ su bardağı soda
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı; Kaynayan tuzlu suda makarnaları haşlayın. Haşlanan makarnaları süzün ve iki yemek kaşığı tereyağı ilave edip karıştırın, kenara alın.Peynirleri rendeleyin ve ince ince

Fırın Dürüm Tarifi

Malzemeler;
10 adet küçük lavaş ekmeği
2 adet tavukgöğsü – küçük küp doğranmış
1 avuç jalapeno turşusu
1-1,5 su bardağı Meksika fasulyesi
1 avuç mısır
2-3 adet domates
5-6 dal kişniş
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Sosu için;
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 yemek kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz sarımsak
Tuz
Karabiber
3 su bardağı su
Üzeri için;
1 avuç kaşar peyniri – rende
1 avuç cheddar peyniri - rende
Fadime Aydın'ın fotoğrafı.Fadime Aydın'ın fotoğrafı.Hazırlanışı;
Sosu için, sos tavasına zeytinyağını ilave edin. Isınınca unu ve baharatları ilave edip kavurun. Unun kokusu çıkınca suyu ekleyin. Sos kıvam alıncaya kadar pişirip, kenara alın.

Zeytinli Açma Tarifi

Malzemeler;
600 gr un
250 ml su
Yarım su bardağı toz şeker – 75 gr
1 yemek kaşığı kuru maya
2 tutam tuz
50 ml sıvıyağ
1 adet yumurta
100 gr tereyağı – eritilmiş
İçi için;
50 gr zeytin ezmesi

Çatal - Çatal Tarifi

Malzemeler;
125 gram tereyağı - eritilmiş
150 gram sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı şeker
2 tutam tuz
1 yemek kaşığı sirke
5 su bardağı un – 500 gr
1 yemek kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
Yumurta sarısı
Çörek otu
Hazırlanışı;
Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, şeker, tuz ve sirkeyi bir kapta çırpın.
Mahlep, kabartma tozu ve unu ayrı bir kapta harmanlayın.

15 Aralık 2015 Salı

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Ekmeğin kimyası

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Ekmeğin kimyası: Image copyright Thinkstock Un, su ve mayayı bir araya getirdiğimizde büyüleyici bir süreç başlar ve ısıyla birlikte ekmek ortaya çıkar. Ek...

Yaşam ve İnsan için herşeyGenel Kültür, Bilgi Bankası

11 Aralık 2015 Cuma

Yaşamın Estetiği Dekorasyon - Dekor - Ev Dekorasyonu - Hobi Dünyası - El Sanatları: Mutfağınızın Güzelliği İçin Hem Ucuz Hem Kolay Öne...

Yaşamın Estetiği Dekorasyon - Dekor - Ev Dekorasyonu - Hobi Dünyası - El Sanatları: Mutfağınızın Güzelliği İçin Hem Ucuz Hem Kolay Öne...: Ucuz, hiç bu kadar güzel görünmemişti. İşte mutfağınızı ufak dokunuşlarla güzelleştirmenin 13 yolunu sizler için derledik. 1. ...

Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım* TasarımYaratıcı Hobiler, Maket Yapımı, Koleksiyonculuk, El Sanatları, El işleri, Antika

22 Kasım 2015 Pazar

Sakızlı Fırın Sütlaç Tarifi


Sakızlı Fırın Sütlaç Malzemeleri
½ su bardağı pirinç
1,5 su bardağı süt
5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 parça damla sakızı
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
Nişasta, pirinç unu, vanilya ve şekeri bir kapta karıştırın, içerisine kırdığınız damla sakızını ve sütü yavaş yavaş ekleyerek homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpın.
Pirinci ayıklayın ve 1,5 bardak suda haşlayın, suyunu çekip yumuşayınca hazırladığınız

Türk Kahveli Ekler


Türk Kahveli Ekler
Türk Kahveli Ekler Malzemeleri

Ekler Hamuru için malzemeler
250 ml. su
110 gr. tereyağı
175 gr. un
Bir tutam tuz
5-6 adet yumurta
3-4 yemek kaşığı demlenmiş Türk kahvesi

Pastacı kreması için malzemeler
500 ml. süt
1 su bardağı toz şeker
5 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 adet çubuk vanilya
½ su bardağı demlenmiş Türk kahvesi

Üzeri için malzemeler
2 adet yumurta sarısı
1 avuç file badem
Hamur için
Su, tereyağı ve tuzu ocağa koyun ve tereyağı eriyince unu ilave ederek spatula ile karıştırın

Patlıcanlı Bulgur Pilavı


Patlıcanlı Bulgur Pilavı Malzemeleri
3 adet patlıcan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
4 su bardağı et suyu
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Patlıcanları alacalı soyup minik küpler halinde doğrayın. Sıvı yağda kızartın ve kâğıt havlu üzerine çıkartın.
Pilav tenceresine biraz zeytinyağı ekleyin, ardından yemeklik doğranmış kuru soğanı

Kolayca uygulayabileceğimiz hayatımızın her alanında size yardımcı olacak bilgiler..

Telefonunuzu pirincin içine koyun bakın ne oluyor!

İşte kolayca uygulayabileceğimiz mutfaktan temizliğe, alışverişten cilt bakımına kadar hayatımızın her alanında size yardımcı olacak bilgiler..


Uyuyamıyorsanız yatağa gitmeden önce 1 bardak taze limon suyu için veya bir kaşık bal yiyin.

Hayat kurtaran bilgiler
Telefonunuz suya düşerse pirinç dolu bir kapta bekletin. Pirinç suyu emerek telefonun çalışma şansını yükseltecektir.

11 Kasım 2015 Çarşamba

Mutfağınızı Düzenlemek ve Depolamak için Yaratıcı Fikirler

Yetişkinler olarak herhangi bir konuda problem yaşadığımızda da yapmamız gereken ilk şeyin düzenli olmak olduğunu öğrendik. Mutfak organizasyonu oldukça hilelidir çünkü dikkat etmeniz gereken birçok küçük şey bulundurur. Dolaplar ve çekmeceler bir yerden sonra yeterli gelmemeye başlar bu yüzden yeni ve yaratıcı çözümler edinmek gerekir.
Duvar Depoları
mutfak-depolama-ve-duzenleme-fikirleri
Ikea’nın tasarımı Fastbo ile tezgah duvarınızı bir depo ünitesine çevirebilirsiniz. Bu tasarım sayesinde materyallerinizi asabilirsiniz. Kaşık vb materyalleriniz ve hatta taze baharatlarınızı da saklayabileceğiniz bir alan oluşturun.
mutfak-depolama-ve-duzenleme-fikirleri-1
mutfak-depolama-ve-duzenleme-fikirleri-1-0
Olabildiğince çok materyali bir arada depo etmeye çalışın. Tavalarınız ve kavanozlarınız için tasarlanmış bir tafa baharatlıklarınızı da koyabilir, kaşık vb materyallerinizi göz

9 Kasım 2015 Pazartesi

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ

MALZEMELER
2 yemek kaşığı granül kahve
2,5 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
Yarım su bardağı nişasta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı su
'İSTANBUL/BUKET HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ
MALZEMELER
2 yemek kaşığı granül kahve
2,5 yemek kaşığı tereyağı 
1 su bardağı pudra şekeri 
2 yemek kaşığı kakao 
3 su bardağı un
Yarım su bardağı nişasta 
1 çay kaşığı kabartma tozu 
1 tatlı kaşığı vanilya 
1 adet yumurta 
1,5 yemek kaşığı su
Granül kahve (eğer yoksa türk kahvesi de kullanılabilir) 1,5 çorba kaşığı suda eritilir. Tereyağ, pudra şekeri, yumurta, erimiş kahve, kakao karıştırılır. Ardından elenerek kabartma tozu, vanilya, nişasta ve un katılarak kurabiye hamuru yoğurulur. Elde edilen hamurdan yumurtadan küçük parçalar koparılıp elde hafif kenarlardan bastırılarak pürüzsüz şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen kurabiyelere son şekil bir kürdanla boylamasına bastırılarak yapılır. Bu kurabiyelere kahve çekirdeği görüntüsünü net olarak verecektir. Kurabiyeler 170 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir.'Granül kahve (eğer yoksa türk kahvesi de kullanılabilir) 1,5 çorba kaşığı suda eritilir. Tereyağ, pudra şekeri,

PASTANE POĞAÇASI Tarifi

MALZEMELER
1 paket kuru maya
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı süt
2 yemek kaşığı krem peynir
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
2 tatlı kaşığı sirke
4 su bardağı un
İÇİ İÇİN:
250 gram beyaz peynir
Bir tutam maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
'İSTANBUL/BUKET HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
PASTANE POĞAÇASI
MALZEMELER
1 paket kuru maya 
2 adet yumurta 
1 yemek kaşığı tereyağı 
Yarım su bardağı sıvıyağ 
Yarım su bardağı su 
Yarım su bardağı süt 
2 yemek kaşığı krem peynir
2 yemek kaşığı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı mahlep
2 tatlı kaşığı sirke
4 su bardağı un 
İÇİ İÇİN:
250 gram beyaz peynir 
Bir tutam maydanoz 
1 çay kaşığı pul biber 
1 çay kaşığı kekik 
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Maya, 1 yemek kaşığı toz şekerle birlikte bardağa alınır içine su konularak eritilir. Eridikten sonra yoğurma kabına alınır. içine yumurta, ılık süt, tuz, mahlep, sirke, 1,5 yemek kaşığı şeker, krem peynir, sıvı yağ karıştırılır, içine unu ilave edilerek hamur yoğurulur. Yumuşak yapıdaki hamur en az yarım saat bekletilir. Beyaz peynir ufalanır, maydanoz ince kıyılır, pul biber ve kekik de ilave edilerek karıştırılır. bekleyen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp elle hafif açılır. İçine peynirli harçtan konularak poğaça şeklinde kapatılır. Eğer istenirse hamur boş olarak da yuvarlanabilir. Poğaçalar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağlı karışım sürülür. Bir çatalla poğaçaların üzeri hafif bastırılarak çizilir. Poğaçalar önceden ısıtılmış ve 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir.'Maya, 1 yemek kaşığı toz şekerle birlikte bardağa alınır içine su konularak eritilir. Eridikten sonra yoğurma kabına alınır. içine yumurta, ılık süt, tuz, mahlep, sirke, 1,5 yemek kaşığı şeker, krem peynir, sıvı yağ karıştırılır, içine unu ilave edilerek hamur yoğurulur. Yumuşak yapıdaki hamur en az yarım saat bekletilir. Beyaz peynir ufalanır, maydanoz ince kıyılır, pul

Peynirli domatesli börek

PİLELİ BÖREK
MALZEMELER
3 adet yufka
200 gram beyaz peynir
2 adet domates
4-5 adet yeşil biber
Bir tutam maydanoz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
SOSU İÇİN:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
Küçük küpler halinde doğranan domates, biber, ince kıyılan maydanoz, kekik ve pul biber karıştırılır. sosu için sıvı yağ, yoğurt ve su karıştırılır. Hazır yufkanın tüm yüzeyine sos gezdirilir. İç harçtan serpilir. ardından yufka karşılıklı iki tarafından ortaya doğru yelpaze gibi büzdürülür. Bu işlem diğer yufkalara da uygulanır ve börekler yağlanmış fırın tepsisine alınarak kare kare dilimlenir. Pileli börek, 175 dereceye ayarlanan fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

PIRTİKE ÇORBASI

PIRTİKE ÇORBASI
'SİİRT/ÖZLEM HANIM'IN MUTFAĞINDAN PIRTİKE ÇORBASI
250 gram dana kıyma 
1 kilo ıspanak 
Yarım su bardağı pirinç 
1 su bardağı nohut 
1 adet kuru soğan 
1 su bardağı sumak tohumu
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı biber salçası 
Yarım çay bardağı zeytinyağı 
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber 
1 tatlı kaşığı pul biber 
Su
Sumak tohumları 2 su bardağı kadar sıcak suyla ıslatılarak 15 dakika kadar beklemeye bırakılır. Tencereye önce kıyma alınıp zeytinyağında kavurulur. Soğan yemeklik doğranıp tavaya alınır ve kavurmaya devam edilir. Biber ve domates salçası ve doğranmış soğan da tencereye eklenir. Suyu da koyulduktan sonra doğranmış ıspanaklar, pirinç ve bir gece önceden ıslanarak haşlanmış nohutlar çorbaya katılır. Tuzu, karabiberi, pul biberi döküldükten sonra sumak tohumlarında çıkan su da tencereye dökülür. Pırtike çorbası 15 dakika kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra ocaktan alınır.'
250 gram dana kıyma
1 kilo ıspanak
Yarım su bardağı pirinç 
1 su bardağı nohut
1 adet kuru soğan
1 su bardağı sumak tohumu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı 

SİNİ BÖREĞİ

SİNİ BÖREĞİ
MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
1 kilo un
1 paket yaş maya
1 çay kaşığı tuz
Su
İÇ HARCI İÇİN:
1 bağ pırasa
250 gram beyaz peynir
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 yemek kaşığı çörekotu
1 yemek kaşığı susam
TEPSİYİ YAĞLAMAK İÇİN:
1 çay bardağı sıvı yağ
Nursel'in Mutfagi'nin fotoğrafı.
Yoğurma kabına un dökülür. Yaş maya ılık su ile yumuşatılarak una katılır. Tuz ve su da ilave edilerek hamur yoğurulur ve 20 dakika mayalanmaya bırakılır. Pırasalar diklemesine ikiye bölünür ve ince doğranır. Tuzu,

Etli Pilav

MALZEMELER:
1 kilo parça dana eti
3 su bardağı pirinç
2 su bardağı nohut
3 adet kuru soğan
2 adet havuç
3 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Dana eti düdüklü tencereye alınır. Üzerine tuz ve 1 litre kadar suyu konur ve pişirilir. Pirinç yaklaşık 1 yemek kaşığı tuz dökülerek ıslanır ve 15-20 dakika bekletilir. Pişen et didiklenir ve pilav tenceresinin ortasına yerleştirilir. Soğan piyazlık doğranır, üzerine karabiber ekilir ve tencereye konur. Halka halka doğranan havuçlar, nohutlar ve en son da yıkanıp süzülen pirinçler tencereye ilave edilir. Et suyu dökülür. Tereyağ ve sıvı yağ eritilir, pirinçlerin üzerine gezdirilir. Tuzu da konulduktan sonra ocağa alınır ve kısık ateşte demlenmeye bırakılır.
(Tavuk eti de kullanabilirsiniz. ben çok az da nane eklerim.. güzel oluyor:))
'ISPARTA/AYTEN HANIM'IN MUTFAĞINDAN:
KABUNE PİLAVI
MALZEMELER:
1 kilo parça dana eti
3 su bardağı pirinç
2 su bardağı nohut
3 adet kuru soğan
2 adet havuç 
3 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı karabiber 
2 yemek kaşığı tereyağ 
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 tatlı kaşığı tuz
Dana eti düdüklü tencereye alınır. Üzerine tuz ve 1 litre kadar suyu konur ve pişirilir. Pirinç yaklaşık 1 yemek kaşığı tuz dökülerek ıslanır ve 15-20 dakika bekletilir. Pişen et didiklenir ve pilav tenceresinin ortasına yerleştirilir. Soğan piyazlık doğranır, üzerine karabiber ekilir ve tencereye konur. Halka halka doğranan havuçlar, nohutlar ve en son da yıkanıp süzülen pirinçler tencereye ilave edilir. Et suyu dökülür. Tereyağ ve sıvı yağ eritilir, pirinçlerin üzerine gezdirilir. Tuzu da konulduktan sonra ocağa alınır ve kısık ateşte demlenmeye bırakılır.'
'ISPARTA/AYTEN HANIM'IN MUTFAĞINDAN:
KABUNE PİLAVI
MALZEMELER:
1 kilo parça dana eti
3 su bardağı pirinç
2 su bardağı nohut
3 adet kuru soğan
2 adet havuç 
3 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı karabiber 
2 yemek kaşığı tereyağ 
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 tatlı kaşığı tuz
Dana eti düdüklü tencereye alınır. Üzerine tuz ve 1 litre kadar suyu konur ve pişirilir. Pirinç yaklaşık 1 yemek kaşığı tuz dökülerek ıslanır ve 15-20 dakika bekletilir. Pişen et didiklenir ve pilav tenceresinin ortasına yerleştirilir. Soğan piyazlık doğranır, üzerine karabiber ekilir ve tencereye konur. Halka halka doğranan havuçlar, nohutlar ve en son da yıkanıp süzülen pirinçler tencereye ilave edilir. Et suyu dökülür. Tereyağ ve sıvı yağ eritilir, pirinçlerin üzerine gezdirilir. Tuzu da konulduktan sonra ocağa alınır ve kısık ateşte demlenmeye bırakılır.'


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

MİLFÖYLÜ YUFKA BÖREĞİ

MALZEMELER
'İSTANBUL/ÖZLEM HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
MİLFÖYLÜ YUFKA BÖREĞİ
MALZEMELER
2 adet hazır yufka 
6 adet milföy 
1 adet yumurta 
1 su bardağı süt 
1 şişe soda
250 gram süzme peynir 
ÜZERİ İÇİN:
Susam
Çörekotu
Süt, yumurta, soda karıştırılarak böreğin sosu oluşturulur. Dikdörtgen cam fırın kabına 1 adet yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir. Diğer yufkanın yarısı didilerek iç kısma konur. Hazırlanan sosun bir kısmı üzeirne dökülür. Milföy hamurları dizilir. Üzerine ezilmiş peynir konur. Hazırlanan sostan tekrar üzerine dökülür. Yufkanın diğer kalan yarısı da didilerek peynirlerin üzerine yerleştirilir. İlk serilen yufkanın dışarıda kalan kısımları da içe doğru kapanır. Börek dilimlenir ve sosun gerei kalanı üzerine dökülür. Çörekotu ve susam da serpildikten sonra önceden ısıtılmış ve 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirlir.'
2 adet hazır yufka
6 adet milföy
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 şişe soda
250 gram süzme peynir
ÜZERİ İÇİN:
Susam
Çörekotu
Süt, yumurta, soda karıştırılarak böreğin sosu oluşturulur. Dikdörtgen cam fırın kabına 1 adet yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir. Diğer yufkanın yarısı didilerek iç kısma konur. Hazırlanan sosun bir kısmı üzeirne dökülür. Milföy hamurları dizilir. Üzerine ezilmiş peynir konur. Hazırlanan