Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

28 Ocak 2015 Çarşamba

“Evde” Ekmek Nasıl Yapılır?


Ekmeğinizi evde yapmak istemez misiniz?
Bence istersiniz!
Bir kez hamur yoğurmayı denedikten, onun mayalanıp kabarmasını gördükten, fırından çıkmış taze ekmek kokusunu içinize çekip sevdiklerinizle paylaştıktan sonra hem de hep istersiniz, isteyeceksiniz.
İnanın hiç zor değil evde ekmek yapımı. Onca gramlı, ince ölçekli kekler, pasta tarifleriyle karşılaştırırsanız üstelik, çok kolay. Sadece bir kez deneyin, yeterli.
Bilir misiniz, bir İspanyol sözü “ekmek, tüm acılara iyi gelir” der. Bence sadece bu söz için bile denemeye değer. Yıllar önce ekmek yapmaya ben de böyle başlamıştım.
evde_kolay_ekmek_yapımı_1
O zamanlar ekmek mayalarken bir şeyler ters giderse paniğe uğrardım.Sanki ekmek bir an önce pişerse mayalanması sırasında atladığım her ne ise o yoluna girecekmiş gibi ekmeği hemen pişirmeye kalkardım. Sonra sabretmeyi, mayanın çalışmasına izin vermeyi, doğal akışa bırakmayı, hata yapmışsam ekleye çıkara düzeltmeyi öğrendim. Kısacası olmadı bu deyip kuşlara yem yaptığım  ekmek olmuyor artık.

Ekmek yapmaya yeni başlayanlara önerim, öncelikle her gün yediğiniz temel ekmeği yapmayı denemeniz. İki üç günde bir veya ekmeğiniz bittikçe yenisini yapmanız. Ekmeğin içine başka malzeme ve çeşni katmakta acele etmeyin. Her yenilik hamurun kıvamı, kabarma süresi, pişme şekliyle ilgili bir farklılığa neden oluyor çünkü. Bir süre sonra hangi malzeme ile nasıl sonuç alacağınızı, hamurun iyi kabarması için ne kadar beklemeniz gerektiği alışkanlık olarak yerleşecek sizde de. İşte o zaman girişin farklı denemelere.
Ekmeğin iki ana bileşeni var, su ve un. Onları hayata geçiren ise, maya.
evde_kolay_ekmek_yapımı
Maya canlı. Yani, maya su ve un ile birleşince bir yaşam başlıyor.
Bu yaşam havadan, nemden, ısıdan etkileniyor. Bir gün hamuru yoğurup mayalanmaya bıraktığın koşulla ertesi günkü aynı olmuyor.
Üstelik ekmek pişirmek o gün bulunduğunuz ruh durumundan bile etkileniyor. Siz sakin olun ki, ekmeğinizin mayası puf puf kabarsın.
Gelelim işin teknik kısmına, yani evde  ekmek nasıl yapılır sorusunun yanıtına:
Evde ekmek yapmayı ilk kez deniyorsanız, önce beyaz unla başlamanızı ya da çeşitli un markalarında bulabileceğiniz  hazır karışımları denemenizi öneririm. Toz kuru maya yerine 40 gr. lık yaş maya da kullanabilirsiniz.
evde_ekmek_nasıl_yapılır
Dikkat! Hazır karışımların mayaları çoğunlukla unun içindedir, oradaki tariflere uymanızı öneririm.
İşte size sade bir ekmek tarifi:
Malzemeler:
- 2 tatli kasigi toz pakmaya
- 4 su bardagi beyaz un
- 1 çaykasigi tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 300ml. ılık su
- Ekmek kalıbını yağlamak ve ekmeğe şekil verirken kullanmak için az zeytinyağı
- Üstü için susam veya çörek otu
evde_ekmek_nasıl_yapılır_1
Yapılışı:
Ilık su içine, toz mayayi, tuzu ve şekeri koyup karıştırın. 10-15 dakika bekleyin, bu arada mayalı suyun üstü hafif hafif kabarmaya başlayacaktır.
Unu genişçe bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açtıktan sonra mayalı suyu ekleyin.Önce karıştırıp, sonra yoğurarak yumuşak bir hamur haline getirin.
8-10 dakika yoğurduktan sonra hafif yağlanmış bir tencereye koyup ağzını kapatın. Bu şekilde ılık bir yere koyun ve en az 1 saat, tercihen 2 saat kadar kabarmaya bırakın.
Bu sürenin sonunda, biraz (1-2 dakika) daha yoğurduktan sonra, varsa uzun bir kek kalıbına koyun. Arzu ederseniz, bir tepsiye koyarak ekmek şekli de verebilirsiniz. Tekrar mayalanmasi icin 30 dakika kadar bekleyin.
İsterseniz  üzerine susam veya çörek otu serpiştirin.
Fırının ısısını 200 C’ye ayarlayın ve yaklaşık 30-40 dakika, altı ve üstü kızarana dek pişirin. Fırınınız turbo ise 180 C’de pişirebilirsiniz.
Bu süre sonunda ekmeğinizi fırından çıkarın ve bir telin üzerinde ılınmaya bırakın. Daha sonra kalıptan çıkarıp kesebilirsiniz.
Afiyet olsun!

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı