Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

3 Ekim 2015 Cumartesi

Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır?

bayat-yumurta-nasil-anlasilir

Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Temel gıda maddelerinden olan yumurtanın birçok faydası vardır. Ancak hem bu faydaların kaybolmaması, hem de zehirlenmelere karşı korunmak için tükettiğiniz yumurtanın taze olması çok önemlidir. Peki, buzdolabımızda yer alan yumurtaların tazeliğinden nasıl emin oluruz? Bir yumurtanın bayat olup olmadığını nasıl anlarız?
1. Yumurtanın Hava Boşluğunu Ölçmek
Bir yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için kullanabileceğimiz yöntemlerden birisi yumurtanın hava boşluğunu ölçmektir. Yumurtalar bayatladıkça hava boşluklarının genişliği artmaktadır. Taze yumurtalarda 4-5mm olan hava boşluğu, bayat yumurtalarda 12mm’nin üzerine çıkmaktadır. Yumurtanın hava boşluğunu ölçmek için ise ışığa tutmanız yeterli olacaktır.
2. Yumurtanın Ağırlığını Ölçmek
Yumurtalar bayatladıkça içerisindeki su azalmakta ve doğal olarak ağırlıkları da düşmektedir. Eğer
yumurta 45 gramdan hafif ise taze ya da bayat olup olmadığı kontrol edilmelidir. 45 gramdan az olması durumunda yumurta sallanmalı ve sallanma sonucunda içerisinden ses geliyorsa bayat olduğu anlaşılmalıdır. Çünkü bayatlayan yumurtalar ciddi miktarda su kaybeder ve bunun sonucunda da içerisindeki sarı ve beyaz büzüşür.
3. Soğuk Su Dolu Sürahide Tazeliğin Anlaşılması
Tazeliğin anlaşılmasındaki en yaygın ve uygulaması kolay olarak bilinen yöntem yumurtanın soğuk suyla dolu sürahiye bırakılması işlemi. Aşağıdaki videoda da izleyeciğiniz gibi buzlu(soğuk) suya test etmek istediğimiz yumurtaları yavaşça bırakıyoruz.
  • Yumurta hızlıca sürahinin dibine çökerse, tazeliğinden emin oluyoruz.
  • Eğer dibe daha yavaş çöker ve dik olarak durursa kısa zaman içerisinde tüketmemiz gerektiği konusunda fikir veriyor.
  • Ancak yumurta soğuk suyun içerisinde dibe çökmezde yukarıda kalırsa, bayatladığını anlıyor ve kesinlikle tüketmiyoruz.
3. Tuzlu Su ile Yumurtanın Bayatlığının Anlaşılması
Yumurtanın bayat olduğunu anlayabilmek için kullanılan bir diğer yöntem de bir litre suyun içerisine 100 gram tuz katarak oluşturduğumuz karışımın içerisine yumurtaları atmaktır. Bunun sonucunda suyun üzerinde kalan, batmayan yumurtanın bayat olduğu varsayılmaktadır.
4. Yumurtanın Bir Kaba Kırılması
Buzdolabınızda yer alan yumurtanın taze olup olmadığını yumurtayı kırarak da anlayabilirsiniz. Bir kabın içerisine kırdığınız yumurtanın sarısı dağılmıyor, bombeli bir şekilde kalıyor, yumurtanın akı sarısından ayrılmıyorsa ve yumurtanın sarısı parlaksa bu yumurtanın taze olduğu söylenebilir. Ancak, kaba kırılan yumurtanın sarısı dağılıyorsa ve yumurtanın akışkanlığı azalmışsa bu yumurtanın da bayat olduğu söylenebilir.
5. Yumurtadaki Koku
Bayatlayan yumurtalarda ortaya çıkan bazı bileşikler ortaya kötü kokular çıkarabilmektedir. Bu sebeple kokusundan şüphelendiğiniz yumurtaların bayat olma ihtimali yüksektir.
Yumurta Nasıl Saklanmalı?
Birçoğumuz yumurtayı satın alıp eve getirdikten sonra kutusundan çıkarıp buzdolabındaki yerlerine dizeriz. Ancak bu çok da doğru bir yöntem değildir. Çünkü karton yumurtaları korumaktadır ve buzdolabındaki kokusu kuvvetli diğer gıdaların kokularının yumurtaya geçmesine engel olmaktadır. Ayrıca yumurtanın kabuğunda birçok bakteri yer almaktadır ve buzdolabına yerleştiren yumurtalardaki bakteriler yanındaki gıdalara geçebilmektedir. Yumurtaların kutusu ile buzdolabına konulmasının bir diğer faydası ise son kullanma tarihinin kutuda yer alması ve böylece bayat yumurta yemekten korunmamızı sağlamasıdır.
Yumurta Hakkında Bilinmesi Gerekenler
• Yumurtalar satın alınırken soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
• Yumurtalar yıkandıkları zaman doğal koruyucu tabakalarını kaybederler. Bu sebeple yumurta ancak kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
• Yumurtaları elledikten sonra eller iyice yıkanmalıdır.
• Yumurtanın kabuğunun gözenekli bir yapısı vardır ve oda sıcaklığında bekletilen yumurtalarda bu gözenekler genişler. Bunun sonucunda ise bu gözeneklerden hastalık yapabilecek mikroorganizmaların girişi daha kolay olur. Bu sebeple de daha önce de belirtildiği gibi yumurtaların buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.
• Yumurtada bulunan başlıca vitaminler A, D,E ve B grubu vitaminleridir. Ayrıca yumurta demir ve çinko gibi mineralleri de içermektedir.
• Çatlak ve kırık yumurtalar çabuk bozulacağı ve mikro organizmaların oluşmasına ortam sağlayacağı için satın alınmamalıdır.
• Buzdolabında yumurtanın yanına güçlü kokusu olan besin maddeleri konulmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabukları gözeneklidir ve keskin kokuları emebilir.
• Protein değeri düşük olan sebzelere yumurta kırarak besleyici değerleri arttırılabilir.
• Yumurta akı keklerde doğal kabartıcı olarak kullanılır.
• Çiğ yumurtadan mikro organizma bulaşma riski olduğu için yumurta mutlaka pişirilerek tüketilmelidir.
• Yumurta bayatsa ve uzun süre haşlanırsa, sarısındaki demir ile beyazındaki sülfür birleşir ve sarısı etrafında yeşil bir halka oluşur.
• Besin değeri bakımından beyaz ve kahverengi yumurta arasında hiçbir fark yoktur.
• Diyetinize ekleyeceğiniz yumurta kilo verme sürecinde size destek olacaktır.
• Yumurta içeriğindeki D vitamini sebebiyle kemik sağlığı için oldukça önemlidir.
• Diğer tüm besinlerde olduğu gibi yumurtanın da aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
• Yumurtanın içerisinde göz sağlığı için önemli olan antioksidanlar yer almaktadır.
• 2003 senesinde Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre gençlik yıllarında tüketilen yumurtanın ileriki yıllarda göğüs kanserinden korunmaya yardımcı olacağı saptanmıştır. 2005 senesinde yapılan başka bir araştırma ise haftada en az 6 yumurta yiyen kadınların, haftada 2 ya da daha az yumurta yiyen kadınlara göre göğüs kanserine yakalanma riskinin %44 daha az olduğunu göstermiştir.
Bir Büyük Yumurtada Yer Alan Bazı Besin Değerleri
  • A Vitamini: Günlük ihtiyacın %6’sı
  • Folat: Günlük ihtiyacın %5’i
  • B5 Vitamini: Günlü.k ihtiyacın %7’si
  • B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %9’u
  • B2 Vitamini: Günlük ihtiyacın %15’i
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın %9’u
  • Selenyum: Günlük ihtiyacın %22’si
  • Bunların dışında yeterli miktarda D Vitamini, E vitamini, K Vitamini, B6 Vitamini, kalsiyum ve çinko içerir. Ayrıca bir yumurta yaklaşık 77 kaloridir, 6 gram protein ve 5 gram sağlıklı yağlar içerir. Yumurta tüm bahsedilenler dışında başka önemli besinler de içerir.
Kaynak:

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**