Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

28 Ocak 2015 Çarşamba

Uygulamalı El Emeği (Artisan) Ekmek yapımı



Adım Adım Uygulamalı El Emeği (Artisan) Ekmek yapımında Üç Tip ekmek uygulaması yapılacaktır:

Bunlar sırasıyla:


Kıtır Kabuklu Ekşi Mayalı Somun Ekmekleri



Yumuşak Kabuklu Ekşi Mayalı Köy Ekmeği


Kıtır Kabuklu Ekşi Mayalı Köy Ekmeği


Her üç uygulamada yer alan ekmeklerde Un, su, tuz, ekşi maya ve başlayanlar için süre bakımından yardımcı olması amacıyla İnstant Maya kullanılmıştır.

Ekşi Mayası olmayan Ekmek Dostları için ekşi maya olarak bire bir kullanılabilecek Ön Maya tarifi verilecektir.

Öncelikle bilinmesi gereken; evde ekmek yapmanın zor tarafı olmadığıdır. Sadece konuya yabancı olmaktan kaynaklanan ve bir kaç uygulama sonrası ortadan kalkacak bir "acemilik" söz konusudur ki, bu da doğaldır. Aşağıda anlatılan kısımlar dikkatle uygulandığında ve video görüntüleri incelendiğinde aynı ekmeklerin yapılmaması için bir sebep yoktur.

Eşinizi, çocuklarınızı ve sevdiklerinizi böylesi lezzetlerle tanıştırmak ve unutulmazları yeniden yaşamak için doğrusu bu ödenmesi gereken çok küçük bir bedeldir.

mayalı hamur nasıl yapılır


Hamur_nasil_yapilir1
Mutfaklarımızda hazırladığımız hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzeme, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen yöntem hazırlanan hamura özellik verir. Normal ekmek, ramazan pidesi, köy ekmeği, börek, kek, lokma, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri için kullanılan hamur, farklı malzeme ve yöntemlerle hazırlanır. Kendim burada mayalı hamuru anlatmaya çalışacağım. Bu hamur mutfaklarımızda genel maksat için kullanıma uygundur.
Un, su, maya ve tuz bir araya getirilmiş
Hamur_nasil_yapilir2
Mayalı Hamur:
Bu hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuz’dur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda

“Evde” Ekmek Nasıl Yapılır?


Ekmeğinizi evde yapmak istemez misiniz?
Bence istersiniz!
Bir kez hamur yoğurmayı denedikten, onun mayalanıp kabarmasını gördükten, fırından çıkmış taze ekmek kokusunu içinize çekip sevdiklerinizle paylaştıktan sonra hem de hep istersiniz, isteyeceksiniz.
İnanın hiç zor değil evde ekmek yapımı. Onca gramlı, ince ölçekli kekler, pasta tarifleriyle karşılaştırırsanız üstelik, çok kolay. Sadece bir kez deneyin, yeterli.
Bilir misiniz, bir İspanyol sözü “ekmek, tüm acılara iyi gelir” der. Bence sadece bu söz için bile denemeye değer. Yıllar önce ekmek yapmaya ben de böyle başlamıştım.
evde_kolay_ekmek_yapımı_1
O zamanlar ekmek mayalarken bir şeyler ters giderse paniğe uğrardım.Sanki ekmek bir an önce pişerse mayalanması sırasında atladığım her ne ise o yoluna girecekmiş gibi ekmeği hemen pişirmeye kalkardım. Sonra sabretmeyi, mayanın çalışmasına izin vermeyi, doğal akışa bırakmayı, hata yapmışsam ekleye çıkara düzeltmeyi öğrendim. Kısacası olmadı bu deyip kuşlara yem yaptığım  ekmek olmuyor artık.

4 Ocak 2015 Pazar

Kıymalı Ekmek - Mayalı Hamur



MALZEMELER
(6 KİŞİLİK)
Hamur:
• 1 çorba kaşığı Yuva 100g Aktif Kuru Maya
• 1.5 su bardağı su(255 g)
• 1 çay kaşığı tuz (5 g)
• ½ çay kaşığı toz şeker
• 1 çorba kaşığı sıvı yağ(10 g)
• 4.5 su bardağı un (500 g )
İç Malzeme:
• 2 çorba kaşığı sıvı yağ(20 g)
• 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (50 g)
• 2 adet kuru soğan

7 Aralık 2014 Pazar

Patatesli tava böreği tarifi


Malzemeleri:
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) 1 yumurta
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) 3 yemek kaşığı yoğurt
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım)
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) 1 çay kaşığı soda
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) tuz
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) Un
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) Su
İçi için:
içine isteğe bağlı Peynir veya Patates içi 
Yapılışı:
Kabın içine yaklaşık yarım kilo un konur. İçine yumurtayı yoğurdu sodayı ve tuzu ekleyip su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Limon büyüklüğünde bezeler yapılırbezeler oklava yada merdane ile açılır. (Tabi yapışmaması için biraz un serpiştirilir) Açılan hamurun çok ince olmaması gerek.
Daha sonra yanlardan parçalar ortada birleştirilir. İçine istenilen iç malzeme konur.
Sonra diğer yanlar kapatılır. üzeri parmaklarla biraz bastırılarak açılmaması sağlanır. Bütün bezeler bu şekilde hazırlanır.
Tavaya yağ konur. Bol yağda kızartılır. Çıtır çıtır tava börekleri hazır olmuştur afiyetle yenir. 


Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım)

Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım)



Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Tava Böreği


 Malzemeler:
3-4 adet hazır el açması yufka,bir küçük demet ıspanak, 1 adet soğan, 2-3 dal taze soğan, kibrit kutusundan biraz büyük peynir, 3 çay bardağı süt, 50 gram margarin (isteğe göre margarin kullanılmayabilir), 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 adet yumurta.

Yapılışı:
  1. Ispanaklar yıkanır,küçük bir tencereye doğranarak konulur, üzerine biraz tuz ve taze soğanların yaprakları eklenir, ağzı kapalı olarak hafif ölünceye kadar buharında haşlanır.
  2. Bir tavada kuru soğan kavrulur, üzerine ıspanaklar eklenir biraz da böyle kavrulur.Soğumaya alınır.
  3. Margarin küçük bir tavada eritilir, içine yumurta, süt, sıvıyağ eklenerek karıştırılır.
  4. Büyükçe bir teflon tavanın dibine çok az sıvıyağ konulur. Bütün yufkanın biri tavaya kenarlarından dışarı sarkacak şekilde konulur.Bir diğer yufka hazırladığımız sütlü karışımın içine büyük parçalar halinde elimizle doğranak atılır ordan da alınarak tavadaki yufkanın tabanını kaplayacak şekilde incecik yayılır.
  5. Ispanağımızın içine peynir eklenir ve tavadaki yufkaların üzerine her yerine eşit miktarda yayılır.
  6. Bir kat daha diğer yufkadan parçalar koparılarak sütlü karşımda ıslatılır ve ıspanakların üzeri kaplanır.
  7. Yufkanın dışarı taşan kısımları sütlü karışımla ıslatılarak üzerine kapatılır. Tavamız kısık ateşte büyük ocağın üzerine konulur ve ağzı bir kapak ile kapatılır.
  8. Arada altını kontrol ederek kızarıp kızarmadığına bakılır ve üstüde alt üst edilerek pişirilir.Yine ağzı kapalı ve kısık ateşte olursa içini alması sağlanır.En son kapağı açılırsa üstü kıtır olurki böylesi de çok güzel oluyor.
                                                                 AFİYET OLSUN...

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

28 Ekim 2014 Salı

Hangi Balık Ne Zaman Yenir?

 İşte Takvimimiz
B0LM4HdCAAESggH.jpg_large


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

16 Temmuz 2014 Çarşamba

Tıkanan Lavabo için..

 Lavabonuz tıkandığında hemen koşup lavabo aç almak yerine, lavabonuza bir fincan kabartma tozu dökün. Ardından biraz sirke döküp 5 dakika bekleyin. Son olarak 3-4 litre kaynar su döküp sonuçlarını izleyin.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Tıkanan Lavabo*

Karıncalar evinizi mi sardı?


Karıncalarla başınız dertte mi?

Gezdikleri yere tarçın koymayı deneyin. Tarçının kokusu karıncaları kaçıracaktır.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

İnatçı lekeler

Çıkması zor lekeler için Hidrojen peroksit (Hidrojen peroxide) ilacınız olabilir. Çamaşır suyundan bile çok daha iyi iş göreceğini göreceksiniz.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*lekesi nasıl çıkarılır*İnatçı lekeler

Buzdolabı kokusu nasıl giderilir?


Buzdolabı kokusunu gidermek için

Bir kavanozun içine birkaç tane sallama çay poşeti koyup buzdolabına koyun, buzdolabı kokularının önüne geçecektir.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Buzdolabı kokusunu gidermek için*Buzdolabı kokusu nasıl giderilir

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Brokoli salatası tarifi



Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı*Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Közlenmiş patlıcan salatası tarifi nasıl yapılırPatlıcanlı salata tarifl...



 Közlenmiş patlıcan salatası tarifi nasıl yapılırPatlıcanlı salata tarifleri

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı*Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Hünkarbeğendi nasıl yapılır ?



 1. Adım
Soğanları doğrayın
Soğanları soyun. Küp şeklinde doğradıktan sonra iyice kıyın.
2. Adım
Etleri kavurun
Tencerede ayçiçek yağını kızdırın. Etleri yağa atıp pembeleşinceye kadar kavurun ve başka bir kaba alın
3. Adım
Soğanları kavurun
Etleri kavurduğunuz tencereye soğanları koyup pembeleşinceye kadar kavurun.

Girit mantısı nasıl servis edilir ?



 Tereyağı, tencereye konur ve kızgın ateşte kızartılır. Üzerine pul biber ve nane atılır.

Tabağa
dizilen Girit mantılarının üzerine süzme yoğurt dökülür. Ardından
eritilmiş tereyağı yoğurdun üzerine dökülür ve servise hazır hale
getirilir.



Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı*Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Girit mantısı nasıl pişirilir ?



 Sarılmış olan mantılar, kızgın yağda pembeleşinceye kadar pişirilir.

Kızaran
mantılar tabağa konur. Tabağa konduktan sonra yaklaşık 4-5 dakika kemik
suyunda haşlanır. Kemik suyu yoksa tavuk bulyon da kullanabilirsiniz.

 Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı*Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Girit mantısı nasıl sarılır ?



 Hazırlanan Girit mantısını sarmak için, bir yufka altıya bölünür ve
üçgen şekilde kesilir. Kesilen üçgen yufka parçalarının içerisine,
hazırlanan iç konulur ve sigara böreği tarzında sarılır. En son aşamada
yumurta beyazı sürüp kapatırız.



Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı*Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**