Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

2 Kasım 2015 Pazartesi

ŞEKERPARE Tarifi


MALZEMELER
ŞERBETİ İÇİN.
- 3 su bardağı şeker.
- 3 bardak su.
HAMURU İÇİN.
- 2 su bardağı un.
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet yumurta.
- 1 su bardağı pudra şekeri.
- yarım su bardağı irmik.
- 1 paket kabartma tozu.
- 1 paket vanilya.
ÜZERİ İÇİN.
- fındık.
Nursel'in Mutfağı'nın fotoğrafı.- 3 bardak şekere 3 bardak su eklenip şerbeti pişirilir. Kıvama gelince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
- Geniş bir kaba 2 yumurta kırılır. Bir tanesinin sarısı kenara ayrılır. Pudra şekeri, irmik ve un konur. Tereyağı eklenir. Kabartmatozu ve vanilyası konup hamuru yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde bezeler alınıp yuvarlanarak üzerine yağ gezdirilen fırın tepsisine dizilir. Ortalarına 1 bütün fındık batırılıp 150 derecede önceden ısıtılan fırına verilir.
- Fırından çıktığında geniş bir kaba alınan ve soğuyan şerbetin içine atılıp 10 dakika iyicene çekmesi beklenir. Şerbetini çekip yumuşayınca sunuma alınır.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**ŞEKERPARE Tarifi

Fırında Mantı Tarifi

Fırında Mantı Tarifi
İftarda sulu yemekler yerine büyük bir tepsi mantı da yapabilirsiniz. Bol sarımsaklı yoğurtla harika oluyor.
MALZEMELERİ:
    • 500 gr. un
    • 1 adet yumurta
    • 2 kaşık yağ
    • 1 kahve kaşığı kırmızıbiber
    • 250 gr. kıyma
    • 1 adet soğan
    • 400 gr. yoğurt
    • 1/2 demet maydanoz
    • Tuz, karabiber
      firinda manti
YAPILIŞI:
500 gr. unu hamur tahtasına koyunuz. içerisine 1 yumurta, tuz koyup, su ilâvesiyle sertçe bir hamur yapıp, iyice

Fırın Mantısı- Fırında Mantı

  • Malzemeler

    • 1 adet yumurta
    • 2 su bardağı su
    • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
    • Un (kulak memesinden daha sert bir hamur olmalı.)
    • İç için:
    • 1 su bardağı pirinç
    • 1 adet büyük boy soğan
    • Kuru nane
    • Tuz
    • Karabiber
    • 1 çay bardağı su
    • Soğanı kavurmak için
    • zeytinyağı
  • Bozcaada Mantısı tarifiBozcaada Mantısı Yapılışı

    1. Yumurta,su ve tuzu karıştırdıktan sonra unu ekleyerek hafif sert bir hamur elde ediyoruz.

BALLI PASTA


MALZEMELER
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta
MUHALLEBİSİ İÇİN:
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
SOSU İÇİN:
4 çay bardağı şeker
4 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
'ARZU HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
BALLI PASTA
MALZEMELER
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı su 
1,5 su bardağı un 
4 adet yumurta 
MUHALLEBİSİ İÇİN:
2,5 su bardağı süt 
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker 
2 adet yumurta 
SOSU İÇİN:
4 çay bardağı şeker 
4 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamuru için tereyağı eritilir. İçine suyu dökülür. Kaynayınca unu koyulur ve hızlıca karıştırılır. Kıvamı gelince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine tek tek yumurtaları kırılır ve mikserle çırpılır. Muhallebisi için tencereye süt, un, şeker, 1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın sarısı alınır ve koyu kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilip soğutulur. Hamur karışımı bir sıkma torbasına konur. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde üçerli gruplar halinde yuvarlaklar sıkılır. Üçerli grupların sayısı kadar da tekli yuvarlak sıkılır. 170 derecede önceden ısıtılış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir. Fırından çıkarmadan içerisinde soğumaya bırakılır. Soğuyan topların arası kesilir ve içlerine hazırlanan muhallebi konulur. Tekli toplar üçlü topların üzerine konulur. Sosu için şeker ve su, çerisine limon suyu eklenerek tavada pişirilir. Bu sos hazırlanan muhallebi topların üzerine gezdirilerek dökülür.'Hamuru için tereyağı eritilir. İçine suyu dökülür. Kaynayınca unu koyulur ve hızlıca karıştırılır. Kıvamı gelince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine tek tek yumurtaları kırılır ve mikserle çırpılır. Muhallebisi için tencereye süt, un, şeker, 1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın sarısı alınır ve koyu kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilip soğutulur. Hamur karışımı bir sıkma torbasına konur. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ceviz

Karışık Dolma

MARAŞ DOLMASI
MALZEMELER
3 adet havuç
3 adet patlıcan
5 adet kırmızı biber
5 adet dolmalık biber
Yarım kilo kabak
100 gram dut yaprağı
5 parça kemikli et
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo döş etinden kıyma
2 su bardağı pirinç
2 adet domates
3 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
3 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sumak ekşisi
2 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
Yarım su bardağı zeytinyağı
'KAHRAMANMARAŞ/SABAHAT HANIM'IN MUTFAĞINDAN;
MARAŞ DOLMASI
MALZEMELER
3 adet havuç
3 adet patlıcan 
5 adet kırmızı biber 
5 adet dolmalık biber 
Yarım kilo kabak 
100 gram dut yaprağı 
5 parça kemikli et
1 tatlı kaşığı tuz 
1 su bardağı su 
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo döş etinden kıyma 
2 su bardağı pirinç 
2 adet domates 
3 adet kuru soğan 
5 diş sarımsak 
3 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası 
3 yemek kaşığı sumak ekşisi 
2 yemek kaşığı pul biber 
1 tatlı kaşığı karabiber 
1 yemek kaşığı tuz 
Yarım su bardağı zeytinyağı
Dut yaprağı ve havuç çok fazla yumuşatılmadan haşlanır. Haşlanan havuçlar enine ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kabaklar ve patlıcanlar da enine ikiye bölünüp aynı şekilde içleri oyulur. Dolmalık biberler ve kırmızı biberler sap kısımlarından ayıklanır. Kabak ve patlıcanın oyulan içlerinden bir kısmı rondodan geçirilir. Soğanlar yemeklik doğranır. İçerisine kıyma, çekilen sebze içleri, salçalar, pul biber, karabiber, tuz, sumak ekşisi, sıvı yağ, yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, doğranmış domates ve sarımsaklar eklenerek iç harç yoğurulur. Hazırlanan harç sebzelerin içine doldurulur. Dolmaların ağızlarına asma yaprakları koyularak kapatılır. Asma yaprakları içlerine harç konularak sarılır. Tencerenin dibine kemikli etler döşenir. Tencereye sırasıyla patlıcanlar, biberler, havuçlar, kabaklar ve sarmalar koyulur. Dolmaların üzerine 1 bardak su dökülür ve pişmeye bırakılır.'
Dut yaprağı ve havuç çok fazla yumuşatılmadan haşlanır. Haşlanan havuçlar enine ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kabaklar ve patlıcanlar da enine ikiye bölünüp aynı şekilde içleri oyulur. Dolmalık biberler ve kırmızı biberler sap kısımlarından ayıklanır. Kabak ve patlıcanın oyulan içlerinden bir kısmı rondodan geçirilir. Soğanlar yemeklik doğranır. İçerisine kıyma, çekilen sebze içleri, salçalar, pul biber,

EL AÇMASI BÖREK

MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
7 su bardağı un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
İÇ HARCI İÇİN:
4 adet patlıcan
300 gram dana kıyma
2 adet kuru soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
AÇMAK İÇİN:
1 su bardağı nişasta
ARASINA SÜRMEK İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
Patlıcanlar közlenir, kabukları soyularak ince kıyılır. Hamuru için yoğurma kabına önce su konur. İçine sıvıyağ, şeker, tuz ilave edilir. Unu da yavaş yavaş ilave edilerek hamur yoğurulur ve 15 dakika kadar dinlendirilir. Soğanlar yemeklik doğranır. Sıvıyağda kavurulur. Kıyma da ilave edilerek kavurmaya devam edilir. İyive pişen kıyma ve soğana kıyılan patlıcanlar, tuz, pul biber, karabiber de eklenerek karıştırılır. Pişen iç harç soğuması için bekletilir. Dinlenen hamurdan 6 beze çıkatılır. Bezeler tek tek fazla inceltilmeden açılır. Açılan hamurların üzerine tereyağı sürülür. Hamur iki kenarından ortaya kapatılır. Bir kez daha tereyağı

Kıymalı Pide


SAMSUN PİDESİ
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1,5 kilo un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İÇ HARCI İÇİN:
750 gram dana kıyma
3 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
Nursel'in Mutfagi'nin fotoğrafı.Yoğurma kabına önce un alınır. Yaş maya şeker ve bir bardak su ile yumuşatılarak una katılır. Tuzu da ilave edilerek azar azar suyu koyulur ve yoğurulmaya başlanır. Yumuşak yapıdaki hamur üzeri sarılarak 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Kıyma kavurulur. İçine tereyağ ve küçük doğranan soğanlar ilave edilir. Karabiber, pul biber ve tuzu katılır. Son olarak ince kıyılmış maydanozları ilave edilerek karıştırılır ve ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılır. Bol unlanarak elle ince uzun açılır. İçine kıymalı harçtan konularak pide kapatılır. Pideler yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilerek 200 dereceye ayarlanmış fırına atılır. Fırından çıkartılınce üzeri tereyağla yağlanır ve servis edilir.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

ADANA KEBABI

ADANA KEBABI
MALZEMELER
1,5 kilo kuzu kaburga kıyması
2 adet kırmızı biber
5 adet domates
300 gram yeşil biber
150 gram acı kırmızı biber
5 çay kaşığı toz biber
5 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
PİYAZI İÇİN:
5 adet kırmızı soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı sumak
Kıymaya pul biber, toz biber, tuz atılarak iyice yoğurulur. Kırmızı biberler çok küçük doğranır, sıkılarak suyu çıkarılır ve kıymaya ilave edilir. Üzeri kapatılarak yarım saat dinlendirilir. Eğer imkan olursa kebabın kıymasının bir gece önceden yapılıp dolapta dinlendirilmesi kebabın lezzetini daha da arttıracaktır. Yassı kebap şişlerinin birkaç tanesine dörde bölünmüş domatesler ve biberler geçirilip mangalda pişirilir. Ardından dinlenmiş kebap karışımı şişlere dizilir ve o da mangal ateşinde pişirilir. Soğanlar piyazlık doğranır, içine ince kıyılmış maydanozlar ve sumak atılarak elle ovulur. Adana kebabı, közlenen domates, biber ve piyazıyla beraber servis edilir.


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

KIVRIM BÖREĞİ - Kol Böreği


MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1 s bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Süt, sıvı yağ, su yoğurma kabına alınır ve karıştırılır. Tuzu katılır, unu da yavaş yavaş ilave edilerek hamur

27 Ekim 2015 Salı

Su Tasarrufu Yapmak İçin Pratik Bilgiler


su-tasarrufu-9
Suyun her geçen yıl daha da kıymetli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. 3. dünya savaşının su yüzünden çıkacağı söz konusu iken bizim evlerimizde suları boşa harcamamız pek de doğru olmaz öyle değil mi? Suyu ziyan etmemek için yapmanız gerekenleri buyurun inceleyin.
1-
su-tasarrufu-1
Sifonun içine bir şişe su koyarak depoya daha az su dolmasını sağlar ve ufakta olsa tasarruf sağlarsınız. Ufak derken her gün 5 defa kullanılan bir sifon da yılda 1 tona

24 Ekim 2015 Cumartesi

Hatay Mutfağından 10 Nefis Yiyecek

Hatay Mutfağından 10 Nefis Yiyecek

Yemeklerle Aranız İyiyse, Bu İçerik Tam Size Göre!

1. Sini Kebabı

Diğer adı Tepsi Kebabı. Sini Farsça'da '' Tepsi '' demek. Kıyma, çeşitli malzemeler ve baharatlarla harmanlanarak tepsiye açılır. Üzerine domates,soğan ve biber eklenerek

Pasta Sevenler için Krema Niyetine Bazı Öneriler

Pasta Sevenler için Krema Niyetine Bazı Bilgiler

Herkesin tadını sevdiği pastalar hakkında ne kadar şey biliyorsunuz. İşte konuya ilişkin bazı lezzetli bilgiler.

Bir pastaseverseniz bu konuda açılan kurslardan birine katılarak zevkinizi hobiye dönüştürebilirsiniz. Böyle bir ortamda kızlar hemcisleri arasından, birlikte pasta yapacakları, tarif alıp verebilecekleri yeni arkadaşlar da bulabilirler.
Pasta yaparken yaratıcılığın sınırlarını zorlayabilirsiniz. Öyle pastalar yapabilirsiniz ki, sosyal medyada popüleriteniz artabilir, arkadaş grubunuzda pozitif dedikodu malzemesi olabilirsiniz. İşte birkaç örnek:

Pasta Sevenler için Krema Niyetine Bazı Bilgiler-0mil85zito

Futbol fanatiklerine stadyum pasta. “Tartışıp birbirinizi yiyeceğinize, pasta yiyip kardeş kardeş yaşayın” gizli mesajı içeriyor.

Yemeği içecekle aynı anda bitirme sanatı


Yemeği içecekle aynı anda bitirme sanatı

Yemeği içecekle aynı anda bitirmek bir sanattır ve incelik gerektirir. Ayrıca matematiğinizin de iyi olması lazım.

Yemeğiniz içeceksiz kalsa kuru kuru yemek zorundasınızdır, içeceğiniz sona kalsa içesiniz gelmez. İçecekle yemeği aynı zamanda bitirmek zor bir uğraştır ama başarılı olduğunuzda da keyfinden geçilmez. Ne son lokmanız kuru kalır ne de ağzınızda kalan son tat içeceğinizinki olur.

Yemeği içecekle aynı anda bitirme sanatı-1

Bu sanatı icra ederken en önemli şey porsiyon. Yemeğinizin miktarını ve içeceğinizin miktarını iyice analiz etmeli ve yemeğinizi ona göre yemelisiniz. Örneğin yemeğiniz içeceğinize göre daha fazla ise lokmalarınızı daha bol tutmalı ve

22 Ekim 2015 Perşembe

Fırında Dilimlenmiş Patates

Dilimlenmiş Patates Tarifi

MALZEMELER
    fırında patates
  • 1,5 kilo patates. 
  • 4 diş sarımsak. 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı. 
  • Yarım çay kaşığı kekik. 
  • Yarım çAy kaşığı kimyon. 
  • Yarım çay kaşığı pul biber. 
  • Yarım çay kaşığı tuz. 
  • Yarım çay kaşığı karabiber.
HAZIRLANIŞI
  1. Patatesler güzelce yıkanıp tepsiye dizilir. Tepside düz durması için alt kısmından kesilir. Yüzeyinden bıçakla dibe inmeyecek şekilde kesikler atılır.  

İçli Patates Tarifi



MALZEMELER
  • 1 bardak ince bulgur
  • 5 adet patates
  • 1 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı un
İç Harcı;
    2 nisan bursa
  • 3 kuru soğan
  • 500 gram dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı nane
HAZIRLANIŞI
  1. Soğanlar küçük küçük doğranıp sıvı yağda kavrulur. Rengi dönünce kıyması konur. Kıymanın da rengi dönünce tuzu, kimyonu, kırmızı biberi ve nanesi atılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
  2. Köftelik bulgur sıcak su ile ıslatılır. Şişen bulgurun üzerine rendelenen patatesler

Evde Simit Tarifi

SİMİT TARİFİ

MALZEMELER

- 6 su bardağı un. 
- 1 paket kuru maya. 
- 1 bardak su. 
- 1,5 su bardağı süt. 
- 1 adet yumurta. 
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ. 
- yarım su bardağı pekmez. 
- 2 su bardağı kavrulmuş susam.
- 1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Geniş bir kaba 6 bardak un konur. Kuru maya ilave edilir. Sütü, sıvı yağı ve ılık suyu eklenir. Yumurtası kırılır ve yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur. Nemli bezle örtülüp dinlendirilmeye bırakılır. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır. Elde yuvarlanarak uzun ince şeritler elde edilir. Oluşan şerit kendi etrafında çevrilerek 2 ucundan birleştirilip simit şekli verilir. Bu şekilde 5-10 dakika kadar tekrar mayalandırılır. Su ile

SEBZELİ BÖREK Tarifi

SEBZELİ BÖREK
MALZEMELER
    nurselin mutfagi 9 haziran cay saati
  • - 4 adet kabak. 
  • - 3 adet havuç. 
  • - 1 tutam dereotu. 
  • - 250 g kaşar peyniri. 
  • - 4 adet yumurta. 
  • - 1 su bardağı süt. 
  • - 2,5 su bardağı un. 
  • - 1 paket kabartma tozu. 
  • - 1 çay kaşığı tuz. 
  • - 1 çay kaşığı kuru nane. 
  • - sıvı yağ
HAZIRLANIŞI

Karışık Marmelat Tarifi

MALZEMELER

1 kilo karışık mevsim meyvesi
1 kilo şeker
1 adet limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Meyveler doğranır ve rondodan geçirilir. Meyve püreleri tencereye alınır ve üzerine şeker ve limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Önce harlı ateşte kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kısılarak kıvam alana kadar düşük ateşte pişirmeye devam edilir. Kıvamı koyulaşınca ocaktan alınır ve soğuyunca kavanozlara koyulur.
marmelat tarifi

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Çay Saati Çatal Tarifi

ÇATAL

MALZEMELER:
4 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay bardağı sıvıyağ 
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı mahlep 
1 paket kabartma tozu 
1 yemek kaşığı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un 
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
Çörekotu

HAZIRLANIŞI
Yoğurma kabına tereyağ, sıvı yağ, yoğurt, toz şeker, tuz, mahlep, kabartma tozu karıştırılır. Unu yavaş yavaş ilave edilerek kıvama gelene kadar yoğurulur. Hamurdan küçük parçalar koparılır, elle şerit halinde yuvarlanır. Ortadan ikiye bölünür ve iki şeritin uçları birbirine

Kıymalı Rulo Börek

KIYMALI RULO BÖREK

MALZEMELER
3 adet hazır yufka
300 gram dana kıyma 
2 adet kuru soğan 
10-12 adet sivri biber 
1 adet kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber 
2 çay tuz
1 çay kaşığı su
SOSU İÇİN:
1 çay bardağı süt 
1 adet yumurta 
3 yemek kaşığı yoğurt 
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 çay kaşığı karbonat


Süt, yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve karbonat karıştırılarak böreğin sosu hazırlanır. Soğanlar ve biberler doğranarak kıymaya eklenir. İçine kimyon, karabiber, tuz eklenir. Suyu da ilave edilerek karıştırılır. fırın tepsisi yağlanır. Bir yufka alınıp tepsiye kenarları dışarı taşacak