Trakya mutfağı, Ege kadar olmasa da bahar otlarının büyüsünü yemeklerine taşır. Çorbalar, yoğurtlu boraniler, mücverler, ot köfteleri, mancar gibi tencere yemekleri, salatalar ve hamur işleri, bu otlarla zenginleşir. Kapsız, Trakya’nın otlu pide geleneğinin bir yansıması olarak, Çorlu, Değirmenköy ve Silivri gibi bölgelerde göçmenlerin mirası olarak sofralara ulaşır. Kırklareli’nin Çıplak ya da Plaska, Güney Edirne ve Saros’taki Loznik ya da asma pidesi ile akraba olan bu lezzet, malzeme ve yapım şekliyle benzerlikler taşır. En önemli farkı, Kapsız’ın beyaz unla hazırlanmasıdır; diğerlerinde ise genellikle mısır unu tercih edilir.Taze soğan, körpe pazı ve ıspanak gibi ana yeşilliklere, yörenin bahar otları olan ısırgan, gelincik, semizotu, labada ya da ebe gümeci gibi çeşitler eşlik eder. Taze nane ve dereotu ise pidenin kokusuna ruh katar.Kabartma tozu kullanılsa da, kavrulan otların etkisiyle hamur fazla kabarmaz; bunun yerine dokusu gevrek ve ince bir yapı kazanır. Bazen kabartma tozu yerine ekmek sodası eklenerek tat hafifçe farklılaşır. Sonuçta ortaya çıtır çıtır, lezzet patlaması yaşayan bir pide çıkar.Malzemeler
- 3 su bardağı beyaz un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu (ya da ½ tatlı kaşığı ekmek sodası)
- 1 bağ taze soğan
- 1 bağ körpe ıspanak
- 1 bağ körpe pazı
- 1 bağ ısırgan otu
- 1 bağ gelincik otu
- ½ bağ dereotu
- 10-12 yaprak taze nane
- 1 çay bardağı sıvı yağ (hamur için)
- 1 kahve fincanı sıvı yağ (kavurma için)
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz (iç harç için)
- Yeşillikleri ince ince doğrayın. Taze soğanı ayrı tutarak diğer otları bir kapta harmanlayın.
- Bir tavada sıvı yağı ısıtın, önce taze soğanları hafifçe soteleyin. Ardından diğer yeşillikleri ve tuzu ekleyip, yakmadan, yumuşayana kadar kavurun.
- Pul biberi serpip karıştırın, tavayı ocaktan alıp iç harcı ılınmaya bırakın.
- Hamuru hazırlamak için bir kapta ılık su, tuz ve sıvı yağı çırpın. Unu azar azar ekleyerek, kek hamurundan biraz daha koyu bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Gerekirse su ilave edin.
- Ilınan yeşillikleri hamura katın; karışım kek kıvamına yaklaşacak şekilde sulanabilir, bu normaldir.
- Yağlanmış orta boy bir fırın tepsisine hamuru iki parmak kalınlığını geçmeyecek şekilde yayın.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstü altın sarısı olana dek pişirin. Yeşilliklerin ağırlığı nedeniyle bu süre 1 saati bulabilir; kontrollü pişirin.
- Pişen pideyi bez örtü altında dinlendirin, kare dilimlere ayırıp servis edin.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Afiyet olsun okuyan dostum! Tarifi denemek için heyecanlandın mı? Bir sır paylaş yorumda, yeni tatlar keşfedelim!