Bakliyatları pişirmek ilk bakışta kolay gelebilir, fakat çoğu insan kıvamını tutturmakta zorlanır. Yemekler ya tatsız tuzsuz olur ya da diş geçmez sertlikte kalır. Doğru yöntemler, püf noktaları ve yaygın tuzaklardan uzak durarak bu işte uzmanlaşabilirsiniz.
- Islatma işlemini atlamayın
Bakliyatları pişirmeden önce suda bekletmek temel kurallardan biridir. Bu sayede tane yumuşar, pişme süresi kısalır. Pek çok kişi ya bu aşamayı tamamen es geçer ya da aceleye getirir. Nohut, fasulye gibi çeşitleri gece boyunca soğuk suda bırakın. Aceleniz varsa, kaynar suda 5 dakika haşlayıp bir saat dinlendirin. Ne kadar uzun ıslanırsa o kadar hızlı pişer ve mideye daha dost olur. - Tuzu en sona saklayın
Tuz lezzeti tamamlar ama zamanlaması kritiktir. Pişmenin başında tuz atmak kabuğu kalınlaştırır, içini yumuşatmaz. Bakliyat iyice yumuşayana dek bekleyin, tuzu en son ilave edin. Böylece hem dokusu kusursuz hem tadı dengeli olur. - Islatma suyunu dökün, taze su kullanın
Islatılan suyu pişirme kabına dökmek pratik gibi dursa da gaz ve şişkinlik yaratır. O suyu mutlaka boşaltın, bakliyatları temiz suda haşlayın. Islatma suyunda biriken rahatsız edici bileşenler böylece ortadan kalkar. - Köpüğü temizleyin
Kaynama sırasında yüzeyde köpük birikir; bu doğaldır. Kaşıkla alıp atın. Köpük içinde kalan yabancı partiküller tadı bozabilir, acılık veya istenmeyen aroma bırakabilir. - Ateşi kontrollü tutun
Şiddetli kaynatma tane dışı lapa, içi çiğ bırakır. Suyu bir kez fokurdattıktan sonra kısık ateşe alın. Yavaş ve sabırlı pişirme eşit yumuşaklık sağlar. - Her bakliyatın süresi farklıdır
Nohut mercimekten daha uzun ister. Mercimek 25-30 dakikada hazır olurken, fasulye veya barbunya ıslatma durumuna göre 1-2 saat alabilir. Türüne göre plan yapın. - Asitli malzemeleri geciktirin
Domates, limon, sirke gibi asitler erken katılırsa kabuğu sertleştirir, pişmeyi uzatır. Bakliyat yumuşadıktan sonra ekleyin; böylece hem lezzet verir hem dokuyu bozmaz. - Düdüklü tencere zaman kazandırır
Acele işlerde düdüklü kurtarıcıdır. Nohut gibi uzun pişenler ocakta 1-2 saat sürerken, düdüklüde 20-30 dakikada biter. Süreyi yarıdan fazla kısaltır. - Taze bakliyat seçin
Bayat tane ne kadar haşlansa da istenen kıvamı vermez. Paket tarihini kontrol edin; bir yıldan eski ürünler kilerde beklemesin. En iyi sonuç bir yıl içinde tüketilen taze stokla gelir. - Baharatı pişerken katın
Bakliyatın kendi tadı nötrdür, aromaları içine çeker. Geç baharatlama yavanı çıkarır. Pişirme suyuyla birlikte defne, sarımsak, kimyon, zencefil, zerdeçal gibi tat vericileri ekleyin. Tuz sonradan, baharat baştan. - Pişince dinlendirin
Ateşi kapatır kapatmaz servis etmeyin. Suyunda 10-15 dakika bekletmek lezzeti derinleştirir, dokuyu tamamlar. - Fazlasını dondurun
Pişirme zahmetliyse toplu yapın, sonra saklayın. Haşlanmış bakliyatları porsiyonlara bölüp dondurucuya kaldırın. Soğuduktan sonra hava almayan kaplarda 3 ay dayanır. Çorba, salata veya güveçte hazır malzeme olur.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Afiyet olsun okuyan dostum! Tarifi denemek için heyecanlandın mı? Bir sır paylaş yorumda, yeni tatlar keşfedelim!