Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

15 Ekim 2025 Çarşamba

Tekirdağ Köftesi: Trakya’nın Marka Lezzeti

Tekirdağ köftesi, hazırlık aşamasındaki ince ayarlarla adını tescil ettirmiş bir ürün. Etten işleme, yoğurmadan pişirmeye kadar her detay, bu köfteyi eşsiz kılar.Öncelikle Trakya hayvanlarının etleri tercih edilmeli. Et ne sert ne gevşek olmalı; ideal olan, 1,5 yaşında, 250 kg civarı hayvanların dana kıyması. Yaş ilerledikçe etin dokusu ve aroması değişir.Et, sinirsiz hale getirilip iri parçalara ayrılır – bu, ustalık gerektiren el işi. Ekmek, soğan ve sarımsak gibi malzemeler etle birlikte kıyma makinesinden birkaç kez geçirilir. Yoğurma aşamasında kimyon, tuz, karabiber dışında baharat eklenmez; yumuşaklık için azıcık karbonat katılır, sorun olmaz.Yoğrulup özleşen kıyma, en az 12-18 saat 0-4°C soğukta dinlendirilir. Şekil verme, pişirme günü yapılır: Parmak boyunda, uzun köfteler elde edilir.Pişirme, odun kömürü ateşinde oluklu ızgarada şart. Ateş gücü dengelenir, ızgara yağlanır; altındaki yağ oluğundan köfteler yağlanır, önce dışları mühürlenir. Böylece iç elastik ve yumuşacık kalır – bu kıvam, ızgaracı ustanın becerisine bağlı. Sütlü kahve rengindeki köfteler, zeytinyağlı limonlu piyaz, Tekirdağ’ın acı sosu, soğan salatası ve ızgarada kızarmış yeşil biberle sunulur.

Dikkat: Bazı tariflerde irmikli versiyonlar "Tekirdağ köftesi" diye geçer; oysa bu, tavada pişen başka bir yerel köfte. Marka tescilli asıl tarif bu değil, karıştırmayın.Afiyet olsun! 😊

Malzemeler :

  • 1 Kg dana eti ( Orta sertlikte )
  • 2-3 dilim bayat ekmek içi
  • 1 Baş kuru soğan ( Orta boy )
  • 1 Diş sarımsak
  • Yarım çorba kaşığı kimyon
  • Yarım çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • Yarım çorba kaşığı tuz
  • Yarım çorba kaşığı karbonat ( Arzuya göre )

Hazırlanışı :

  • Sinirleri alınmış parça etler soğan, sarımsak ve bayat ekmeklerle birlikte kıyma makinesinden geçirilir.
  • Kıymaya dönüşen malzemeler bir kaç defa daha aynı şekilde makineden çekilir.
  • Yoğurma kabına alınan kıymaya baharatları ve tuzu eklenir.
  • Bütün malzemeler eşit özleşecek nisbette iyice yoğurulur.
  • Bir manada macunumsu bir köfte kıyması elde edilir.
  • Kıyma 12 saatten az olmayacak şekilde 12-18 saat buzdolabında 0-4 derece gibi bir sıcaklıkta dinlenmeye alınır. Ertesi gün pişirme işlemine geçilebilir.
  • Soğutucudan alınan kıymaya parmak şeklinde ( Yaprak sarma gibi de diyebiliriz ) ve büyüklüğünde şekilleri verilir.
  • Tekirdağ köftesinin pişirileceği ızgaranın mangal kömürleri iyice yakılıp közlenir.
  • Oluklu ızgaraya sıvı yağ sürülür. Bunun için ızgara üstübü kullanılır.
  • Köfteler ızgarada bulunan yağ oluğuna batırılarak kızgın tutulan ızgara üzerine alınır.
  • Sürekli çevrilerek önce köftelerin her tarafı dağlanır.
  • Böylece köftelerin suyu içinde kalır ve yumuşacık, elastiki bir yapısı olur.
  • Sunum özelliği olarak Tekirdağ’a haz acı sos ile sofraya alınır.
  • Bol yağlı ve limonlu piyaz, soğan, ızgarada pişirilmiş biber-domates de sunumda tercih edilir.


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Tekirdağ Köftesi*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Afiyet olsun okuyan dostum! Tarifi denemek için heyecanlandın mı? Bir sır paylaş yorumda, yeni tatlar keşfedelim!