Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

3 Eylül 2016 Cumartesi

Elmalı Kurabiye

Malzemeleri

İçi İçin Malzemeler:

3 adet elma
3-4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz içi, ince çekilmiş olsun

Hamur için Malzemeler:

150 gr. oda sıcaklığında tereyağı (yarım su bardağı tereyağı + 2 yemek kaşığı dolusu daha)
yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
4-5 yemek kaşığı kadar pudra şekeri
Aldığı kadar un,( yaklaşık 3.5 su bardağı civarı un)
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
üzeri için ise yarım su bardağı kadar pudra şekeri gerekiyor

Yapılışı

elmalı kurabiye yapılışı için; ilk olarak fırınımız önceden 175 dereceye ayarlayıp, fırın tepsimize yağlı kağıt seriyoruz.

Öncelikle, elmalarımızın kabuklarını soyup, temizleyip, rendeliyoruz. Eğer elmalar tatlı değilse bir tutam şeker atıp; ocağa alıyoruz. Karıştırıp, suyunu çekene kadar pişiriyoruz, daha sonra içine tarçın ve cevizi ilave edip bir dakika kadar karıştırıp ocaktan alıp, soğuması için başka bir kaba aktarıp tezgahta bir kenara koyuyoruz.

Elmalı kurabiye nasıl yapılır? tarifine devam ediyoruz. Hamur için, bütün malzemeleri geniş bir kapta karıştırıyoruz.

Öncelikle yumuşamış tereyağını yoğurma kabına alıyoruz. Ardından, sıvı yağımızı ekliyoruz, yoğurdumuzu ekliyoruz, yumurtamızı kırıyoruz içine, pudra şekerini de ekleyip bir elimizle karıştırıyoruz. Ağır krema kıvamına benzer bir karışım elde ediyoruz.

Şimdi unumuzu eklemeye sıra geldi. (un elenmiş olsun mutlaka) Önce bir su bardağı kadar unu bu yoğurma kabının içine aktarıp, üzerine kabartma tozunu koyalım, bir elimizle yoğuralım güzelce. Ardından bir su bardağı kadar daha un ekleyip, yoğurmaya devam edelim. Kıvamını kontrol edip, gerektikçe ister bir su bardağı ister yarım yarım koyarak kulak memesi kıvamında bir elmalı kurabiye hamuru hazırlıyoruz.

Hamurun kıvamını yoğurdukça kontrol edip, azar azar aldığı kadar un ekleyebilirsiniz. Sonuçta kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak, unutmayın. 

Hazırladığımız bu hamuru yaklaşık on dk. kadar dinlendirelim. Sonra tezgahta üzerine bir yağlı kağıt sererek, merdane ile güzelce açıyoruz bu hamuru.

Yaklaşık 1 cm den az bir kalınlıkta açtığımız bu hamuru; bir su bardağının ağzını kullanarak yuvarlak yuvarlak parçalar halinde keselim.

Bütün hamuru bu şekilde yuvarlak yuvarlak kestikten sonra; tek tek her parçayı alıp, içine elmalı cevizli karışımı koyuyoruz. İkinci yuvarlak parçanın ortasına bıçakla bir kesik atıp üzerine, ceviz içi koyduğumuz yuvarlağın üzerine yerleştiriyoruz. Daha sonra çatalla tüm kenarlarına bastırıyoruz.

Tüm elmalı kurabiye hamurlarını bu şekilde hazırlayıp; yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.

İsterseniz, elmalı kurabiye tarifi hamurunu açınca üçgen parçalar halinde kesip, geniş kenarına elmalı cevizli iç harçtan koyup, sigara böreği sarar gibi, rulo şeklinde de sarıp tepsiye dizebilirsiniz. (ana resimde ki gibi)

Ya da bardakla kestiğimiz yuvarlak hamurların ortasından bıçakla üç kesik atıp, cevizli iç harçtan koyalım, sonra rulo gibi sarıp tepsiye dizebilirsiniz.

Elmalı kurabiye tarifi tarifimizin pişirme aşamasına geldik. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, üzeri hafifçe kızarana kadar kontrollü olarak pişiriyoruz. Oktay usta elmalı kurabiye yapılışı bu kadar.

Piştikten sonra, tezgaha alıp, tamamen soğuyan elmalı kurabiye tarifimizin üzerine bolca pudra şekeri serpiyor ve servis ediyoruz.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**