Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

22 Ekim 2015 Perşembe

Kitel Nasıl Yapılır?

KİTEL MALZEMELERİ

DIŞI İÇİN.
2 su bardağı irmik.
2 su bardağı köftelik bulgur.
2 yemek kaşığı kişniş.
Tuz.
Ilık su.
İÇİ İÇİN.
500 g dana kıyma.
mardin mutfağı4 adet kuru soğan.
1 tutam maydanoz.
Yarım çay bardağı sıvı yağ.
Karabiber.
Kekik.
Pulbiber.
Tuz.

HAZIRLANIŞI

İrmik ve köftelik bulgur. Geniş bir kaba alınır. Dövülen bol kişniş ve tuz eklenir. Kaynar su ile ıslatılıp bulgur şişene kadar üzeri kapalı bekletilip sakız kıvamına gelene kadar yoğurulur. Dana kıyma tavaya alınır. Kavrulunca sıvıyağ gezdirilir ve küçük doğranan soğanlar eklenir. Pulbiber, karabiber, kekik ve tuz atılır. Kıyılan maydanoz ilave edilip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. 

9 Ekim 2015 Cuma

Mozaik Pasta Tarifi nasıl yapılır? Mozaik Pasta Tarifi 'nin resimli anlatımı

  • 300 gram petibör bisküvi
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı/margarin
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık(isteğe bağlı)

Öncelikle bisküvileri kırıyoruz, kırarken de fazla ufalamamaya dikkat ediyoruz. Margarini bir tavada eritiyoruz. Eriyen margarini, sütü,

3 Ekim 2015 Cumartesi

Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır?

bayat-yumurta-nasil-anlasilir

Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Temel gıda maddelerinden olan yumurtanın birçok faydası vardır. Ancak hem bu faydaların kaybolmaması, hem de zehirlenmelere karşı korunmak için tükettiğiniz yumurtanın taze olması çok önemlidir. Peki, buzdolabımızda yer alan yumurtaların tazeliğinden nasıl emin oluruz? Bir yumurtanın bayat olup olmadığını nasıl anlarız?
1. Yumurtanın Hava Boşluğunu Ölçmek
Bir yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için kullanabileceğimiz yöntemlerden birisi yumurtanın hava boşluğunu ölçmektir. Yumurtalar bayatladıkça hava boşluklarının genişliği artmaktadır. Taze yumurtalarda 4-5mm olan hava boşluğu, bayat yumurtalarda 12mm’nin üzerine çıkmaktadır. Yumurtanın hava boşluğunu ölçmek için ise ışığa tutmanız yeterli olacaktır.
2. Yumurtanın Ağırlığını Ölçmek
Yumurtalar bayatladıkça içerisindeki su azalmakta ve doğal olarak ağırlıkları da düşmektedir. Eğer

26 Eylül 2015 Cumartesi

HALKA TATLISI

MALZEMELER
'İSTANBUL/ GÖNÜL HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
HALKA TATLISI
MALZEMELER
4 çay bardağı irmik
2 çay bardağı un
2 adet yumurta 
1 çay bardağı süt 
1 çay bardağı yoğurt 
1 çay bardağı sıvıyağ 
1 paket kabartma tozu 
Yarım limonun suyu 
Bir tutam tuz 
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ 
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker 
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. bu karşım sıkma tormasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.'4 çay bardağı irmik
2 çay bardağı un
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. bu karşım sıkma tormasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.
'İSTANBUL/ GÖNÜL HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
HALKA TATLISI
MALZEMELER
4 çay bardağı irmik
2 çay bardağı un
2 adet yumurta 
1 çay bardağı süt 
1 çay bardağı yoğurt 
1 çay bardağı sıvıyağ 
1 paket kabartma tozu 
Yarım limonun suyu 
Bir tutam tuz 
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ 
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker 
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. bu karşım sıkma tormasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.'
'İSTANBUL/ GÖNÜL HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
HALKA TATLISI
MALZEMELER
4 çay bardağı irmik
2 çay bardağı un
2 adet yumurta 
1 çay bardağı süt 
1 çay bardağı yoğurt 
1 çay bardağı sıvıyağ 
1 paket kabartma tozu 
Yarım limonun suyu 
Bir tutam tuz 
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ 
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker 
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. bu karşım sıkma tormasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.'

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*HALKA TATLISI*

PEYNİRLİ AYÇİÇEĞİ ÇÖREĞİ

MALZEMELER
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
500 gram peynir
1 demet maydanoz
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
Çörekotu
'İSTANBUL/ GÖNÜL HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;

PEYNİRLİ AYÇİÇEĞİ ÇÖREĞİ

MALZEMELER

4 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya 
2 yemek kaşığı şeker 
2 yemek kaşığı tereyağ 
1 adet yumurta 
1 çay bardağı süt 
1 çay bardağı su 
1 tatlı kaşığı tuz 
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
500 gram peynir
1 demet maydanoz 
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı 
Çörekotu 

Tereyağı eritilir. Su ve süt de ılıtılır. Hepsi yoğurma kabına alınır. Üzerine maya, yumurta, şeker, tuz ve un ilave edilerek yoğurulur. Hamur dinlenmesi için yarım saat üzerini kapatılarak bekletilir. İç malzemesi için beyaz peynir çatalla ezilir, içine maydanoz doğranıp eklenir. Hamur ikiye bölünür. İlk hamur, mantı hamuru kalınlığında yuvarlak biçimde açılır. Peynırli iç harç hamurun tam ortasına ve hamurun çevresine bombeli bir biçimde serilir. İkinci hamur da aynı şekilde açlır ve diğer hamurun üzerine koyulur. İki hamurun kenarlarını birleştirilir ve açılmaması için bastırılır. Hamurun ortasına, iç harcı da içine alacak büyüklükte bir kase kapatılır. Kasenin kenarlarına çatalla bastırılarak şekil verilir. Kase alınmadan hamur ortadan dışa doğru üç parmak genişliğinde bıçakla dilimlere ayrılır. Her dilim içindeki peynirli harç görünecek şekilde kendi etrafında çevrilir. Harç görünsün diye elle biraz dilimler açılır. Kase alınır ve peynirli harç hariç, hamurun her tarafına yumurta sarısı sürülür. Hamurun ortasındaki yuvarlak bölüme ayçekirdeği şeklinin son halini vermek için çörek otu serpilir. Çörek 180 derecede ve önceden ısıtılmış fırında pişirilir.'
Tereyağı eritilir. Su ve süt de ılıtılır. Hepsi yoğurma kabına alınır. Üzerine maya, yumurta, şeker, tuz ve

YAĞLAMA

'SİVAS/DİLEK HANIM'IN MUTFAĞINDAN...
YAĞLAMA
MALZEMELER
Çeyrek paket yaş maya 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı su
1 çay kaşığı şeker 
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı tereyağ 
Aldığı kadar un
Yoğurma kabına alınan yaş mayanın üzerine ılıtılmış süt dökülür ve maya yumuşatılır. Ardından süt, şeker, tuz ve kıvama gelinceye kadar un koyularak yoğurulur. Elde edilen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Her beze çok da inve olmayacak şekilde açılır ve her iki yüzü de yağlanarak çevire çevire pişirilir.'
MALZEMELER
Çeyrek paket yaş maya
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı tereyağ
Aldığı kadar un
Yoğurma kabına alınan yaş mayanın üzerine ılıtılmış süt dökülür ve maya yumuşatılır. Ardından süt, şeker, tuz ve kıvama gelinceye kadar un koyularak yoğurulur. Elde edilen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Her beze çok da inve olmayacak şekilde açılır ve her iki yüzü de yağlanarak çevire çevire pişirilir.
'SİVAS/DİLEK HANIM'IN MUTFAĞINDAN...
YAĞLAMA
MALZEMELER
Çeyrek paket yaş maya 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı su
1 çay kaşığı şeker 
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı tereyağ 
Aldığı kadar un
Yoğurma kabına alınan yaş mayanın üzerine ılıtılmış süt dökülür ve maya yumuşatılır. Ardından süt, şeker, tuz ve kıvama gelinceye kadar un koyularak yoğurulur. Elde edilen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Her beze çok da inve olmayacak şekilde açılır ve her iki yüzü de yağlanarak çevire çevire pişirilir.'
'SİVAS/DİLEK HANIM'IN MUTFAĞINDAN...
YAĞLAMA
MALZEMELER
Çeyrek paket yaş maya 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı su
1 çay kaşığı şeker 
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı tereyağ 
Aldığı kadar un
Yoğurma kabına alınan yaş mayanın üzerine ılıtılmış süt dökülür ve maya yumuşatılır. Ardından süt, şeker, tuz ve kıvama gelinceye kadar un koyularak yoğurulur. Elde edilen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Her beze çok da inve olmayacak şekilde açılır ve her iki yüzü de yağlanarak çevire çevire pişirilir.'


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*YAĞLAMA*

PATATESLİ İÇLİ KÖFTE

PATATESLİ İÇLİ KÖFTE
'SİVAS/DİLEK HANIM'IN MUTFAĞINDAN...
PATATESLİ İÇLİ KÖFTE
4 su bardağı ince bulgur 
200 gram dana kıyma 
1 çay bardağı irmik 
2 yemek kaşığı un 
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı reyhan 
1 tatlı kaşığı karabiber 
1 tatlı kaşığı pul biber 
2 adet yumurta 
İÇ HARCI İÇİN:
200 gram dana kıyma
3 adet soğan 
2 yemek kaşığı tereyağ 
1 tatlı kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
2 çay kaşığı pul biber 
2 çay kaşığı karabiber 
1 çay kaşığı kimyon 
1 tatlı kaşığı tuz 
ÜZERİ İÇİN: 
2 yemek kaşığı tereyağ 
1 tatlı kaşığı pul biber 
1 çay kaşığı tuz
İnce bulgur içine tuz, reyhan ve pul biber katılarak sıcak suyla ıslanır ve yumuşaması için bekletilir. soğan yemeklik doğranır. Tuz eklenerek tereyağında pembeleşene kadar kavurulur. Kıyma ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. İçerisine domates salçası, biber salçası, kimyon, pul biber ve karabiber de eklendikten sonra çatalla ezilen haşlanmış patatesler de tavaya alınır. Biraz çevirildikten sonra ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir. Şişen bulgurlara yumurta eklenir ve yoğurulur. İrmik ve un da eklenir ve bir kez daha yoğurulur. İyice karışan malzemelere kıyma ilave edilir. İyice yoğurulan harçtan tenis topu büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Parmakla içleri oyulur ve soğuyan iç harçtan konur. Ağzı kapatılır ve tekrar yuvarlanır. Patatesli içli köfteler kaynar suda üste çıkana kadar haşlanır. Tereyağ eritilir, içine tuz ve pul biber konularak kavurulur. Yağ karışımı, haşlanan köftelerin üzerine dökülerek servis edilir.'
4 su bardağı ince bulgur
200 gram dana kıyma
1 çay bardağı irmik
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 adet yumurta
İÇ HARCI İÇİN:
5 adet patates
200 gram dana kıyma
3 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası