Kitel (Siirt İçli Köfte)

İçli köfte birçok yöre tarafından benimsenmiş bir lezzet olmakla birlikte her yörenin tarifi farklı lezzetler

içermekte. Hal böyle olunca sizleri de bu lezzetlerden mahrum bırakmak istemiyoruz. İçli köftenin Siirt yöresine ait versiyonunu çok seveceksiniz.

Dilerseniz Kitel yapımına birlikte göz atalım.

Kitel (Siirt İçli Köfte) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için ;

  • Bir kilogram sever kitel (ince bulgur)
  • Bir su bardağı irmik
  • İki çay kaşığı tuz

İçi için ;

  • Bir kg orta yağlı kıyma
  • Dört tane büyük boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir çay bardağı pirinç
  • İki çay kaşığı reyhan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Sıvıyağ
  • Pirinci haşlamak için bir su bardağı su

Pişirmek için ;

  • Bir çay kaşığı tuz
  • Birazcık taneli sumak
  • Kaynar su

Kitel (Siirt İçli Köfte) Tarifi Yapılışı

  • Hamuru yoğuracağımız derin kabımıza bulguru irmiği ve tuzu aldıktan sonra elimizle karıştırıyoruz.
  • Üzerini geçecek kadar ılık suyu döküp elimizle karıştırıyoruz.
  • Üzerini bir tepsi ile kapatıp bulgurun şişmesini bekliyoruz.
  • Bu sırada iç harcımızı hazırlıyoruz.
  • Tencereye kıymayı alıp kendi yağıyla rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine doğradığımız soğanları ekliyoruz ve onu da rengi hafif dönünceye kadar kavuruyoruz.
  • Küçük bir tavada veya tencerede bir çay bardağı pirinci bir su bardağı suda haşlıyoruz suyunu süzdürüp kıymanın üzerine ekliyoruz.
  • Sıvıyağ ve tuzu da ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Piştikten sonra üzerine doğradığımız maydanozu, reyhanı, karabiberi ve pul biberi ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • İç harcın iyice soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Dinlenen hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.
  • Hamurumuzu yaklaşık yarım saat boyunca yoğuruyoruz.
  • Hamur kurudukça elimizle su alıp yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Kıvam alan hamurumuzdan küçük parçalar koparıyoruz.
  • Tüm bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra pişirme kısmına geçiyoruz.
  • Derin bir tencerenin yarısını dolduracak kadar su, tuz, tane sumak koyup suyun kaynamasını bekliyoruz.
  • Kaynayan suyumuza içli köftelerimizi atıyoruz.
  • Bir tur kevgirle çeviriyoruz.
  • Pişmiş olan kiteller üst yüzeye çıkmaya başlayacaktır.
  • Kevgir yardımı ile tabağa alıp sıcak sıcak servis ediyoruz
  • Afiyet olsun.