Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

28 Ocak 2015 Çarşamba

mayalı hamur nasıl yapılır


Hamur_nasil_yapilir1
Mutfaklarımızda hazırladığımız hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzeme, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen yöntem hazırlanan hamura özellik verir. Normal ekmek, ramazan pidesi, köy ekmeği, börek, kek, lokma, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri için kullanılan hamur, farklı malzeme ve yöntemlerle hazırlanır. Kendim burada mayalı hamuru anlatmaya çalışacağım. Bu hamur mutfaklarımızda genel maksat için kullanıma uygundur.
Un, su, maya ve tuz bir araya getirilmiş
Hamur_nasil_yapilir2
Mayalı Hamur:
Bu hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuz’dur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda

“Evde” Ekmek Nasıl Yapılır?


Ekmeğinizi evde yapmak istemez misiniz?
Bence istersiniz!
Bir kez hamur yoğurmayı denedikten, onun mayalanıp kabarmasını gördükten, fırından çıkmış taze ekmek kokusunu içinize çekip sevdiklerinizle paylaştıktan sonra hem de hep istersiniz, isteyeceksiniz.
İnanın hiç zor değil evde ekmek yapımı. Onca gramlı, ince ölçekli kekler, pasta tarifleriyle karşılaştırırsanız üstelik, çok kolay. Sadece bir kez deneyin, yeterli.
Bilir misiniz, bir İspanyol sözü “ekmek, tüm acılara iyi gelir” der. Bence sadece bu söz için bile denemeye değer. Yıllar önce ekmek yapmaya ben de böyle başlamıştım.
evde_kolay_ekmek_yapımı_1
O zamanlar ekmek mayalarken bir şeyler ters giderse paniğe uğrardım.Sanki ekmek bir an önce pişerse mayalanması sırasında atladığım her ne ise o yoluna girecekmiş gibi ekmeği hemen pişirmeye kalkardım. Sonra sabretmeyi, mayanın çalışmasına izin vermeyi, doğal akışa bırakmayı, hata yapmışsam ekleye çıkara düzeltmeyi öğrendim. Kısacası olmadı bu deyip kuşlara yem yaptığım  ekmek olmuyor artık.

4 Ocak 2015 Pazar

Kıymalı Ekmek - Mayalı Hamur



MALZEMELER
(6 KİŞİLİK)
Hamur:
• 1 çorba kaşığı Yuva 100g Aktif Kuru Maya
• 1.5 su bardağı su(255 g)
• 1 çay kaşığı tuz (5 g)
• ½ çay kaşığı toz şeker
• 1 çorba kaşığı sıvı yağ(10 g)
• 4.5 su bardağı un (500 g )
İç Malzeme:
• 2 çorba kaşığı sıvı yağ(20 g)
• 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (50 g)
• 2 adet kuru soğan

7 Aralık 2014 Pazar

Patatesli tava böreği tarifi


Malzemeleri:
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) 1 yumurta
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) 3 yemek kaşığı yoğurt
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım)
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) 1 çay kaşığı soda
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) tuz
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) Un
Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım) Su
İçi için:
içine isteğe bağlı Peynir veya Patates içi 
Yapılışı:
Kabın içine yaklaşık yarım kilo un konur. İçine yumurtayı yoğurdu sodayı ve tuzu ekleyip su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Limon büyüklüğünde bezeler yapılırbezeler oklava yada merdane ile açılır. (Tabi yapışmaması için biraz un serpiştirilir) Açılan hamurun çok ince olmaması gerek.
Daha sonra yanlardan parçalar ortada birleştirilir. İçine istenilen iç malzeme konur.
Sonra diğer yanlar kapatılır. üzeri parmaklarla biraz bastırılarak açılmaması sağlanır. Bütün bezeler bu şekilde hazırlanır.
Tavaya yağ konur. Bol yağda kızartılır. Çıtır çıtır tava börekleri hazır olmuştur afiyetle yenir. 


Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım)

Patatesli tava böreği tarifi(resimli anlatım)



Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Tava Böreği


 Malzemeler:
3-4 adet hazır el açması yufka,bir küçük demet ıspanak, 1 adet soğan, 2-3 dal taze soğan, kibrit kutusundan biraz büyük peynir, 3 çay bardağı süt, 50 gram margarin (isteğe göre margarin kullanılmayabilir), 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 adet yumurta.

Yapılışı:
  1. Ispanaklar yıkanır,küçük bir tencereye doğranarak konulur, üzerine biraz tuz ve taze soğanların yaprakları eklenir, ağzı kapalı olarak hafif ölünceye kadar buharında haşlanır.
  2. Bir tavada kuru soğan kavrulur, üzerine ıspanaklar eklenir biraz da böyle kavrulur.Soğumaya alınır.
  3. Margarin küçük bir tavada eritilir, içine yumurta, süt, sıvıyağ eklenerek karıştırılır.
  4. Büyükçe bir teflon tavanın dibine çok az sıvıyağ konulur. Bütün yufkanın biri tavaya kenarlarından dışarı sarkacak şekilde konulur.Bir diğer yufka hazırladığımız sütlü karışımın içine büyük parçalar halinde elimizle doğranak atılır ordan da alınarak tavadaki yufkanın tabanını kaplayacak şekilde incecik yayılır.
  5. Ispanağımızın içine peynir eklenir ve tavadaki yufkaların üzerine her yerine eşit miktarda yayılır.
  6. Bir kat daha diğer yufkadan parçalar koparılarak sütlü karşımda ıslatılır ve ıspanakların üzeri kaplanır.
  7. Yufkanın dışarı taşan kısımları sütlü karışımla ıslatılarak üzerine kapatılır. Tavamız kısık ateşte büyük ocağın üzerine konulur ve ağzı bir kapak ile kapatılır.
  8. Arada altını kontrol ederek kızarıp kızarmadığına bakılır ve üstüde alt üst edilerek pişirilir.Yine ağzı kapalı ve kısık ateşte olursa içini alması sağlanır.En son kapağı açılırsa üstü kıtır olurki böylesi de çok güzel oluyor.
                                                                 AFİYET OLSUN...

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

28 Ekim 2014 Salı

Hangi Balık Ne Zaman Yenir?

 İşte Takvimimiz
B0LM4HdCAAESggH.jpg_large


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

16 Temmuz 2014 Çarşamba

Tıkanan Lavabo için..

 Lavabonuz tıkandığında hemen koşup lavabo aç almak yerine, lavabonuza bir fincan kabartma tozu dökün. Ardından biraz sirke döküp 5 dakika bekleyin. Son olarak 3-4 litre kaynar su döküp sonuçlarını izleyin.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Tıkanan Lavabo*