Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

31 Ekim 2013 Perşembe

Hamurişi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar



Bu bölümde Hamurişi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağım.
İçerisinde maya bulunan bir hamur yoğuracaksanız. İçine koyacağınız tüm malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor.
Yumurta bile buzdolabından çıkmış olmamalı, Tüm malzemeler ılık olmalı, Süt yada su konulacaksa mutlaka cezvede ılıyana kadar ısıtılmalı, soda ekleyecekseniz sıcak suyun içinde şişesiyle birlikte en az 10 dakika bekletilmeli, yoğurduğunuz hamurda kullanacağınız un çok önemli, bayatlamış un ile yapacağınız poğaçalardan istediğiniz sonucu kesinlikle alamazsınız. Benim size bu konuda tavsiyem açık un kullanmayınız. Açık unlar daha çabuk bayatlamaya yol açtığı için poğaçalarınızda sert olacaktır. Her zaman 1 kiloluk paketlerde satılan paket un kullanınız. Herhangi bir hamurişinde ortalama 1 kiloya yakın un koydulduğundan, evinizdeki un devamlı yenilenecek ve taze olacaktır.
 Maya çeşitleri;
  • Yaş maya
  • Kuru maya
  • İnstant maya olmak üzere 3 çeşite ayrılıyor.
YAŞ MAYA; Ev hanımlarının en çok tercih ettiği maya çeşitlerinin başında geliyor. Yaş mayaları kullanmadan önce bir bardak ılık su yada sütün içinde eritilmesi ve tamamen eridikten sonra hamura karıştırılması gerekiyor. Tek tezavantajı bu mayayı aldığınız gün yada ertesi gün kullanmanız gerekiyor. Eğer kullanılmazsa aktivesi düşer ve istediğiniz sonucu alamazsınız.
KURU MAYA; Aynı yaş mayada olduğu gibi, 1 su bardağı ılık su yada süt içinde eritilerek hamur kabınıza ilave edilir. Yalnız bu mayalar kabuklu oldukları için ılık suyunuzun içinde en az 10 dakika bekletilmeli, sonra hamur kabınıza ilave edilmelidir. Genelde 100 gramlık paketlerde satılır. Raf ömrü yaş mayadan daha uzundur. Bu mayanın dezavantajı yaptığınız tarifte mayanın ölçüsünü ayarlayamayabilirsiniz. Ortalama 1 yada 1,5 yemek kaşığı toz maya hamurişi tarifiniz için yeterli olacaktır. Bu mayayı kullandıktan sonra ağzını sıkıca kapatmalısınız yoksa 1-2 hafta sonra yine aktivitesini kaybetmeye başlayacaktır. Paket açılmadığı sürece son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
İNSTANT MAYA; Benim en çok tercih ettiğim maya çeşididir. Artık bütün marketlerde kabartma tozu satılan reyonlarda bulabilirsiniz. Bu mayayı suda eritmenize yada bekletmenize gerek yok. Direk hamur kabınızın için kabartma tozu döker gibi dökmeniz yeterlidir. Tek kullanımlık olduğu için bayatlama yada aktivetisini kaybetme gibi bir sorunu yok. En pratik kullanım instant mayadadır.
mayali-hamur

Bu arada tüm maya çeşitleri aynı sonucu verir. Yani yaş maya daha yumuşak yapıyor gibi bir söylenti kesinlikle doğru değildir. Mayayı söylediğim şekilde kullandığınız sürece hepsinden mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Maya ile ilgili tüm bilgileri öğrendiğimize göre şimdi püf noktalarımıza devam edebiliriz.
Hamurişi tariflerinde genelde bardak ölçüsü pek verilmez. Çünkü herkesin kullanmış olduğu bardak ölçüsü, yumurtalarının büyüklüğü ve un markası değişiktir. Ortamın ısısı bile hamurunuza koyacağınız unun miktarını etkiler.
İlk yaptığınızda muhteşem bir hamur yoğuramayabilirsiniz. Fakat 2. yoğurmanızda daha tecrübeli olacağınız için un miktarını daha iyi ayarlarsınız. Elinize yapışmayan hatta çok çok az yapışan bir hamur idealdir. Hamurunuza şekil vermeden önce hamurunuzun üzerini örtüp en az 15 dakika dinlendirmelisiniz. Bu şekilde hamur kendine geleceği için daha iyi sonuç almanızı sağlar.
15. dakikanın sonunda hamurunuzdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsinize aralarda boşluk kalacak şekilde dizin.
Tepsiyi doldurduktan sonra,  tepsinizi hava almayacak bir şekilde büyük bir poşete geçiriniz. Havayla temas eden hamurunuzun kabarma işlemi çok gecikecektir. Bu şekilde en az 1 saat mayalanması bekleyin. 1 saat sonunda nasıl kabardığını göreceksiniz. Poşeti çıkartıp, poğaçalarınızın üzerine artık yumurta sarınızı sürebilirsiniz.
Yumurta sarısını mutlaka mayalanma işlemi bittikten sonra sürün. Önceden sürerseniz Poğaçanız mayalanırken yumurta sarısını içine çekeceği için yine istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Poğaçalarınızı 180 derecede pişirebilirsiniz.
Poğaçalarınızı fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez 10 dakika dinlendirin. Poğaçanızı artık afiyetle yiyebilirsiniz:)
Uzun bir yazı oldu farkındayım ama bunları uyguladığınız sürece mükemmel hamurişleri yapabilirsiniz. :)

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı