Ispanak nasıl temizlenir?
Birçok sebze ve meyvede olduğu gibi ıspanağı sadece suya tutarak temizlemeye çalışırsanız yanlış yapacağınızı söyleyerek işe başlayalım. Onu toprak ve çamurlardan kurtarmak bu kadar kolay olmayacaktır.
Ayrıca ıspanak yapraklarını tuzla ovma işleminden de uzak durmalısınız. Zira bu işlem ıspanağın tüm vitaminlerini öldürecektir. Ayrıca ıspanağı daha pratik olsun diye bulaşık makinesinde yıkayanlar da uzun vadede makinelerine zarar vereceklerdir, aman diyelim.
Peki ıspanağı nasıl temizlemeli? Adım adım anlatıyoruz.
- Büyük bir kaba su doldurun ve yarım su bardağı elma ya da üzüm sirkesi ekleyin. Sirke yoksa karbonat da benzer işlevi görecektir.
- Köklerini kestiğiniz ıspanakların yapraklarını bütün bir şekilde bu sirkeli suyun içine bırakın ve yarım saat bekletin
- Sirke sayesinde kum suyun dibine çökecek ve ıspanağın kimyasallardan arınmasını sağlayacak
- Yarım saatin sonunda ıspanak yapraklarını alın ve içinde temiz su olan başka bir kaba aktarın
- Kabın dibinde hiç kum kalmayana kadar bu işlemi birkaç kez tekrarlayın
Diğer bir deyişle ikinci aktardığınız kabın dibinde hala kum birikintisi görürseniz ıspanak yapraklarını başka bir su dolu kaba alın. Bu işlemi ıspanak artık kum bırakmayana kadar devam edin.
Son bir dikkat edilmesi gereken nokta daha; ıslak olan ıspanak yapraklarında bakteriler üreyebileceği için onu bu işlemlerin sonunda kurutmanız çok önemli. Onları derin bir süzgeç kabında kurutmanızı tavsiye ederiz.
Ispanak, doğru saklama koşulları altında buzdolabında birkaç gün tazeliğini koruyabilir. Ispanağı saklamanın en iyi yolları şunlar:
- Nemli kağıt havlu yöntemi:
- Ispanak yapraklarını nazikçe yıkayıp fazla suyunu süzdürün.
- Yaprakları nemli bir kağıt havlu ile sarın. Bu, ıspanağın nem dengesini korumasına yardımcı olur.
- Sarılı ıspanakları bir plastik torbaya koyun, ancak torbayı tamamen kapatmayın ki içindeki nem dengesi korunsun ve hava sirkülasyonu sağlansın.
Bu şekilde hazırlanan ıspanağı buzdolabının sebzelik bölümünde saklayın.
- Hava geçirmez kap yöntemi:
- Ispanak yapraklarını yıkayıp, suyunu iyice süzdürdükten sonra kurulayın.
- Ispanakları hava geçirmez bir kap içerisine yerleştirin. Kap içerisine kağıt havlu koyarak, ıspanağın nemini emmesini sağlayabilirsiniz.
Kapaklı bir şekilde buzdolabında saklayın.
- Yıkamadan saklama:
- Eğer ıspanağı hemen kullanmayı planlamıyorsanız, yıkamadan saklamak en iyisi olabilir. Nem, ıspanağın çabuk bozulmasına neden olabilir.
- Ispanakları orijinal ambalajında veya bir kağıt torba içinde, buzdolabının sebzelik bölümünde saklayın.
- Kullanmadan hemen önce yıkayıp hazırlayın.
Dondurucuda saklama:
- Uzun süreli saklama için ıspanakları dondurabilirsiniz. Bu işlem için, ıspanak yapraklarını önce hafifçe haşlayın (blanşe edin) yaklaşık 1-2 dakika.
- Hemen ardından, ıspanakları soğuk suya batırarak şoklayın. Bu, pişme işlemini durdurur ve renklerini korur.
- Fazla suyunu süzdürdükten sonra, ıspanakları hava geçirmez kaplara veya dondurucu poşetlerine koyun.
- Dondurucuda saklayın. Bu şekilde, ıspanakları aylarca saklayabilirsiniz.
Ispanak gibi yapraklı yeşillikleri saklarken, yaprakların ezilmemesine ve çok fazla sıkıştırılmamasına dikkat etmek önemli. Ayrıca, saklama süresi boyunca arada bir kontrol edip, bozulmaya başlayan yaprakları çıkararak, kalan ıspanağın daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı
*Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Ispanak nasıl temizlenir? Ispanak nasıl saklanır?*
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı