Kuru buz nedir?
Kuru buz, sıvı nitrojen ya da sıvı azot gibi isimlerle de anılan özel bir soğutma malzemesi. Nitrojen gazının yoğunlaştırılmasıyla elde
edildiğinden çok dikkatli bir şekilde kullanılması gereken bu malzeme, mutlaka ona özel olarak üretilmiş ekipmanlar kullanılarak, yine ona uygun koruyucularla kullanılması gereken bir ürün aynı zamanda.
Soğutucu/dondurucu etkileri olduğundan gıda endüstrisinden tutun da tıbbi uygulamalara, dünya üzerinde birçok farklı alanda kullanılabilen kuru buz, sis efekti oluşturmak ve hatta yangın söndürmek için dahi kullanılabiliyor. Mutfaklarda ise kuru buz en çok sunumlar sırasında estetik bir görünüm elde etmek için ya da soğutucu/dondurucu özelliğinden faydalanmak için tercih ediliyor.
Kuru buz nasıl yapılır?
Eğer "Acaba evde kuru buz yapılabilir mi?" diye düşünüyorsanız bu sorunuza da cevap vermiş olalım: Evet, evde kuru buz yapılabilir ancak cilt yanıklarından patlamaya kadar birçok ciddi sorun yaşanabileceğinden, eğer daha önce hiç kuru buz yapmadıysanız ve buna uygun ekipmanlarınız yoksa evde kuru buz yapmamanız daha iyi olacaktır. Yine de nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenler varsa adım adım evde kuru buz nasıl yapılır, hızlıca anlatalım:
Kuru buz yapmaya başlamadan önce kullanacağınız tüm ekipmanların kuru buz yapımına uygun olduğundan emin olmalısınız. (Koruyucu eldivenleriniz, giysiniz, yangın söndürme tüpü, kuru buz yapımına dayanıklı kalın bez torba, koli bandı, gözlerinizi ve yüzünüzü korumanızı sağlayacak gözlük ve maske)Koruyucu kıyafetlerinizi, eldivenlerinizi giydikten, gözlük ve maskenizi taktıktan sonra işe başlayabilirsiniz. İlk adım olarak yangın söndürme tüpünün hortumlu baş kısmına kalın torbayı sıkıca bağlamalısınız.Bağladığınız yeri sağlam bir koli bandı ile güzelce kapatmalı ve birbirlerinden ayrılmalarının önüne geçmelisiniz.Ardından yangın söndürme tüpünü çalıştırmalı ve içinde gaz halden katı hale geçen karbondioksitin birikmesini sağlamalısınız.Torbanın içinde katı halde sizi bekleyen kuru buzunuz hazır. Dilediğiniz amaçla dikkatlice kullanabilirsiniz.Uyarımızı yinelemeden geçmeyelim: Kimyasal bir işlem olduğundan evde yapmanız pek önerilmez. Eğer bu alanda herhangi bir eğitim almadıysanız yapmamanız daha iyi olacaktır.
Kuru buz nerelerde kullanılır?
Kuru buz nerelerde kullanılır?
Sıra geldi kuru buzun kullanım alanlarını keşfetmeye. En başında da dediğimiz gibi kendisi mutfaklarda en çok sunumda kullanılan özel malzemelerden biri. Ama kullanım alanları bu kadarla sınırlı değil tabii ki.
Kuru buz kokteyller başta olmak üzere farklı içeceklerin sunumunda ve hatta yapımında kuru buzdan destek alınabiliyor.Dondurma yapımında kullanılabiliyor.Soğutma özelliği bulunduğundan profesyonel mutfaklarda bu özelliğinden de bolca faydalanılıyor.Yiyeceklerin uzun süreli muhafaza edilmesi gereken durumlarda dondurucu özelliği sebebiyle tercih ediliyor.Bilim insanları tarafından farklı deneylerde kullanılabiliyor.Özellikle tıp alanında kuru buzdan bolca faydalanılıyor. (Organ nakli gibi durumlarda)Kuru buz bazı bitkilerin yetiştirilme aşamalarında bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için de kullanılabiliyor.Kuru buz nerede satılır?
Kuru buzu doğrudan satın almak isterseniz ve "Kuru buzu nereden alabilirim?", "Kuru buz nerede satılır?" diye düşünürseniz ona da hemen cevap vermiş olalım: Kuru buzu dondurucu marketlerde, belirli perakende satış noktalarında, güvenilir online alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. Ancak daha önce hiç kullanmadıysanız ve nasıl kullanılacağından tam olarak emin olamıyorsanız uzak durmanızda fayda var.
Kuru buzun zararları nelerdir?
Kuru buzun zararları nelerdir?
Kuru buzun olası yan etkilerinden ve zararlarından da söz etmeden yazımızı bitirmeyeceğiz tabii ki. Kuru buz kullanmaya karar vermeden önce onun bu yönlerini bilmenizde de fayda var:
Kuru buz kesinlikle uzun uzun solunmaması gereken bir maddedir. Bu sebeple onu solumaktan kaçınmalı, kullanacaksanız kısa sürede kullanıp ardından onu bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırmalısınız. Aksi halde zehirlenmeler yaşayabilirsiniz, aman dikkat.Kuru buz bulunan alanı ise yine zehirleme riski bulunduğundan sık sık havalandırmalı, kuru buzu mümkünse açık alanlarda ve çok kısa süreli kullanmalısınız.Kuru buzu asla doğrudan elinizle tutmamalı, cildinize temas ettirmemelisiniz. Aksi halde yanma, kızarıklık, duyu kaybı gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz.Kuru buz cilde temas ettiğinde, ciltte soğuk yanıklar oluşmasına da neden olabilir, bu yüzden kuru buzu mutlaka cildinize hiçbir zaman değmeyecek şekilde kullanmalısınız.Kuru buzun sıvılaşması ve gazlaşması patlama riski oluşturabilir, bu nedenle de özellikle kapalı/dar/havasız alanlarda kullanmamaya özen göstermelisiniz.Kuru buzu asla yutmamalısınız. Sadece cilde değdiğinde bile zarar veren bir ürün olduğunu unutmamalısınız.Son olarak yanlış kullanım veya uygun olmayan koşullar altında kuru buzun yangın tehlikesi doğurabileceğini de aklınızda bulundurmalısınız, bizden hatırlatması
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı
*Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Evde Kuru Buz Nasıl Yapılır, Nasıl Kullanılır?*
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı