Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

8 Şubat 2011 Salı

Vejetaryen Türk Mutfağı / Dolmalar

VEJETARYEN TÜRK MUTFAĞI

DOLMALAR


Dolma kelimesinin anlamı içi doldurulmuş demektir. Türkiye'yi ziyaret ettiğinizde kendinizi başka insanlarla beraber minibüs, taksi veya dolmuşu kullanır bulabilirsiniz, tabii bu paranızı ne kadar tasarruflu kullanmak istemenize bağlı çünkü böyle seyahat etmek gerçekten çok ekonomiktir. Türkiye'de yalnız lütfen dolmuş yerine dolma demeyin. Size umduğunuzdan biraz daha fazlaya malolabilir!

Dolma yemeğini yaparken dikkat etmeniz gereken küçük bir nokta da lahana veya asma yaprağını pirinç içiyle hazırlandığınızda adının bazen sarma olabildiğidir. Bu kelimenin anlamı da sarıp sarmalama olduğundan sarma denmesi çok normaldir. Ve genellikle dolmalarla beraber yer alır.

Size afiyet olsun denince ki bu 'yediğiniz size sağlık getirsin' demektir sizin de aynı şekilde cevap vermeniz çok hoş olur. Türk sebze yemeklerini hazırladığınızda insanlar size mutlaka böyle iltifat edeceklerdir. Önceleri pikniklerde birkaç çeşit börek (kızartma ya da fırında pişmiş olarak) köfte ve haşlanmış yumurtayla beraber biber dolması götürmek gerekirdi. Ama şimdilerde kimse pikniğe giderken bu kadar çok çeşitli piknik yemeği götürmüyor yanlarında. Yine de biber dolması yaz akşamlarının akşam yemeği menüsünde olmazsa olmazlardan. (Eskiden her sebzeyi çıktığı mevsimde yerdik ama artık öyle değil) Kullandığımız biberler dış kabuğu çok yumuşak ve açık yeşil renkteler. Tüm zeytinyağlı yemek tarifelerinde oda sıcaklığında servis esastır. Üstlerini kapatarak dolabınızda birkaç gün muhafaza edebilirsiniz ama lütfen yemeden önce onları dolaptan çıkartıp oda sıcaklığında biraz tutun ki damak zevkinize ve midenize en uygun hale gelsinler. Veya piştikten sonra biraz soğuyunca da yiyebilirsiniz. Yemekler sofraya getirilmeden önce mutlaka dinlenmelidir.



BİBER DOLMASI

Vejetaryen Türk Mutfağı - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Vejetaryen Türk Mutfağı - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: "- İnsanlar, genelde, Türk Mutfağını leziz sebze yemekleri olarak düşünmezler. Türk Mutfağı deyince harlı ateşte pişen kuzu rostolar, ya da şiş kebab - yani dönen demir şişlerde pişen küçük kuzu etleri gelir insanın gözünün önüne. Turistler ülkelerine İstanbul'un pazarlarından düzineyle aldıkları böylesi şişlerle dönerler.

Vejetaryen Türk Mutfağı > Börekler > Sigara Böreği

Sigara Böreği

VEJETARYEN TÜRK MUTFAĞI
BÖREKLER
SİGARA BÖREĞİ
1 paket hazır hamur
1 bardak sıvıyağ (kızartma için)

İçi:
500 gr yumuşak beyaz peynir
1/2 bardak kıyılmış maydanoz
1 yumurta (çırpılmış)

İçinin Hazırlanması:
Peyniri ezin, kıyılmış maydanoz ve çırpılmış yumurtayla karıştırın.
Hamur
Hazır hamuru tezgaha yayın 15 cm. lik şeritler halinde kesin. İki kat hamuru beraberce alıp harcından 2 tatlı kaşığı kadarını üstüne koyun, uzunlamasına dağıtın, sigara gibi sarın. Uç kısmını yapışmaması için azıcık ıslatın. İstediğiniz kadar böreği sarın. Bir paket hazır hamurdan iki düzine kadar börek çıkar. Üstünü kurulama beziyle örtüp kızgın yağda altı-sekiz tanesini beraber kızartın. Eğer kızartma tencereniz büyükse bir defasında 12 tane de alabilir. Sıcak ve çıtır çıtırken servis edin.
Bir Başka Tür Hazırlanışı
Hazır hamuru 10 cm genişliğinde kesin, yine iki kat hamuru beraberce alıp bir ucuna iki tatlı kaşığı harcı koyun. Üçgen şekli oluşacak şekilde katlayıp kızgın yağda nar gibi kızartın.

Vejetaryenlik nedir - Vejetaryen hakkında

Vejetaryenlik

Bilindiği üzere, dünya vejetaryenlerinin çoğunluğunu Hindular oluşturuyor. Hinduizm, ahlaki olarak vejetaryenliği önermektedir; lakin İslam ve Hristiyanlıkta buna rastlanmaz pek. Mahatma Gandhi, ruhsal tekamülün vejetaryen beslenme ile doğrudan bağlantılı olduğunu iddia etmişti. batı dünyasında da James Redfield gibi belirli dini inançlardan özgür kişiler de aynı fikri paylaşmaktalar. Batı'da bu ruhsal hareket Yeni Çağ akımı olarak adlandırıldı. Vejetaryen Mutfağı Bu akıma inancını adayan kişiler, vejetaryenliğin bilinç derinliğini arttırdığına inanmaktalar. Böylece içsel barış gelişecek ve meditasyon, yoga ve benzeri çalışmalarla bütünlüğü korumak kolaylaşacaktır.
Hinduizm'de bu beslenme tarzının el üstüne çıkarılmasındaki temel nedenler inançlara dayanmaktadır elbette. Örneğin, etin saldırganlık etkisi yaratacağı inancı, bu davranışı destekler niteliktedir.