Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

13 Mart 2021 Cumartesi

Muskat nedir? Nerede ve nasıl kullanılır?

Bir yandan yemeklerinizi tatlandırırken, diğer yandan da bağışıklığınızı güçlendirecek bir baharatla tanışın: Muskat

Genellikle muskat cevizi olarak anılsa da aslında bir baharat türünden bahsediyoruz. Adı sıklıkla duyulmaya başladığı için merak edilen bu baharatın faydaları nelerdir, hangi yemeklerde kullanılır biraz değinelim istedik. Doğru tüketildiğinde pek çok faydası olan muskat, yanlış kullanılırsa ciddi sorunlara yol açabiliyor. Doğru yerden temin etmekte ve dikkatli kullanmakta fayda var. Bu yüzden kullanmaya başlamadan önce size biraz bilgi verelim.

Küçük Hindistan cevizi olarak da anılan tropik bir ağaç ve onunla aynı adı taşıyan meyvesi çoğunlukla Asya ve Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişse de tarım teknolojileri geliştikçe tüm dünyaya yayılmış.

Öğütülmemiş hali iri bir zeytinden biraz daha büyük olan ve rengi bir cevizi andıran muskatı toz halinde de satın alabilirsiniz ancak tazeliğinden emin olabilmek için bütün olarak alıp rendeleyerek kullanmanızı tavsiye ederiz.

Çekirdeği ve iç kısmı neredeyse aynı tada sahip olsa da etli kısmı daha tatlı ve yoğun bir tada sahiptir. Yiyeceklere lezzet vermesi için kullanılır. Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan Muskat, son zamanlarda Türkiye’de popülerleşmeye başladı.

Çocuğunuza yemek yedirmekte güçlük çekiyorsanız muskatın yardımınıza yetişmesine izin verin…

Faydası bol bir baharat: Muskat

Baharatlar genel olarak iştah artırıcıdır. Muskat da keskin tadıyla yemeklere güzel bir aroma

verdiği için iştah açan baharatlar kategorisindedir. Eğer çocuğunuza yemek yedirmekte güçlük çekiyorsanız, bir de yemeklerine bir kaşık muskat ekleyerek yedirmeyi deneyin.

Antiseptik etkisi olan muskatı kışın düzenli olarak tüketirseniz grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklara karşı bağışıklığınız güçlenir. Muskat ile kış çaylarınıza hem tat katabilirsiniz hem de vücudunuzun mikroplardan arınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Muskat, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi ve hazmı kolaylaştırması sebebiyle mide ağrısı, kramp, kasılma, bulantı ve kusma gibi şikâyetleri olanlara da tavsiye edilen bir baharattır. Bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesinde etkili olduğundan gaz problemi yaşayanlarına da tavsiye edilir.

Sakinleştirici etkisi vardır. Sinirleri yatıştırır, stresi ve baş ağrılarını azaltarak iyi bir uyku çekmenizi kolaylaştırır.

Cilt sağlığını olumlu yönde etkileyen muskat, özellikle sivilce problemi yaşayanların bu sorundan çok daha kısa sürede kurtulmasını sağlıyor.

Afrodizyak etkisine de sahip olan muskatın cilt sağlığına iyi geldiğinizi söylemeyi unutmayalım. Eğer sivilce probleminiz varsa bir de muskatı deneyin.

Anti bakteriyel özelliği sayesinde vücudu birçok zararlı ve yabancı maddeden korumada, diş eti ve ağız yaralarının kolayca iyileşmesinde oldukça etkilidir. Düzenli olarak tüketilirse ağız kokusuna karşı kalıcı bir çözüm sunması da cabası.

 

Muskat nerede ve nasıl kullanılır?

Keskin bir tadı olan muskatı eğer taze olarak bulabilirseniz rendeleyerek yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Toz halinde aldıysanız yoğunluğu biraz daha artacaktır miktarını biraz da az tutarak yine yemeklerinizde, soslarda, tatlılarda ve içeceklerinizde kullanabilirsiniz.

 

Beşamel sosa, kremalı yemeklere, hatta kek ve kurabiyelere bile yakışan bu baharatı hamur işlerinde, çöreklerde ve salatalarda da deneyebilirsiniz. Patates püresi, brokoli çorbası, brokoli salatası, Brüksel lahanası, karnabahar gibi yemekler muskatın sıklıkla kullanıldığı yemekler arasındadır.

 

Zararları nelerdir?

Dilimizde her şeyin fazlası zarar diye güzey bir deyim vardır. Sadece yararlarını anlatmakla geçemeyeceğimiz, dikkatli tüketilmesi gereken özel bir baharattır muskat. Ölçülü ve dikkatli bir şekilde kullanılmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin sütle tüketildiğinde sanrılar, halüsinasyonlar görülmesine neden olabilir. Bu nedenle sütle ve içerisinde süt ürünü bulunan çorba dâhil diğer tüm sıvılarda çok az miktarlarda kullanılması gerektiğini hatırlamakta fayda var.

Süt ürünleri dışında da çok fazla tüketilirse baş dönmesi, mide bulantısı, ağız kuruluğu, yüz kızarıklığı, kabızlık ve kalp ritminin bozulması gibi problemlere sebep olabiliyor. Muskatı her zaman tariflerde belirtildiği kadar kullanmanız, elinizi asla bol tutmamanız büyük önem taşıyor.

Muskatın çok fazla miktarda ve sık sık tüketilmesi çeşitli mide rahatsızlıklarının yanı sıra ruhsal problemlere, böbrek bağırsak sorunlarına yol açabildiği gibi beyin hasarı gibi ciddi sağlık problemlerine de sebebiyet verebilir.

Ciddi kronik bir rahatsızlığınız varsa, alerjik bir bünyeye sahipseniz ya da özel bir beslenme programı uygulamanızı gerektiren (şeker hastalığı gibi) bir sağlık probleminiz muskatı yiyecekleriniz ve içeceklerinizde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Nereden temin edebilirsiniz?

 Muskatı diğer bütün baharatlar gibi cam bir kavanozun içerisinde, serin, kuru ve karanlık yerlerde saklamanızı tavsiye ederiz.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Muskat nedir? Nerede ve nasıl kullanılır*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı