Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

25 Şubat 2017 Cumartesi

Hamur mayaları / İnstant maya ve kuru maya arasındaki fark nedir?

Hamur mayaları ile ilgili görsel sonucuHamur işlerini yaparken belkide en çok mayalara ihtiyaç duyarız. Ekmeğimizin, hamur işlerimizin kabarması yumuşak olması için maya olmazsa olmazdır. Sık sık instant maya,yaş maya diye tariflerde bahsediyoruz. Peki bu
mayaların arasındaki fark nedir? Her biri nasıl kullanılır? Okuyucularımız tarafından sıkça sorulan sorular üzerine hazırladığımız, geneli Pakmaya‘ya ait bilgileri beraber okuyalım.
Maya nedir?
Maya, doğada her yerde bulunabilen, birçok çeşidi olan, tek hücreli bir mikroorganizmadır. Hamur mayası bu mikroorganizmanın Saccharomyces cerevisiae isimli bir alt grubudur.
Ekmek ve diğer hamur işlerinin mayalanma yoluyla üretimi, günümüzden binlerce yıl öncesine, Mısır ve Sümer uygarlıklarına kadar uzanmaktadır. Ancak bu mikroorganizmaların mayalanmaya neden olduğunu kanıtlamak için bilimsel metodlar ilk olarak 19. yüzyılda Luis Pasteur tarafından kullanılmıştır. Sanayi maya üretimi ise yine 19. yüzyılda Avusturya’da başlamış ve o günden bu yana teknolojide çok hızlı ilerlemeler kaydedilmiştir.
İnstant maya
İnstant kuru maya, ev kullanımına uygun, yüksek hamur kabartma gücünü uzun süre koruyabilen, ileri bir teknoloji ürünüdür. İnstant maya serin ve kuru bir ortamda saklandığı takdirde, raf ömrü iki yıldır. Kullanımdan önce suda çözmeye gerek yoktur. Diğer malzemelerle birlikte unun üzerine doğrudan serpilir veya yoğurma başladıktan hemen sonra hamura katılabilir. İnstant kuru maya soğuk su ile direkt temas eder ise aktivite kaybedebilir.
Aktif kuru maya
Özel bir kurutma teknolojisiyle üretilen, ev kullanımına uygun bir maya çeşididir. Serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla raf ömrü 12 aydır. Aktif kuru maya, kullanımdan 15 dakika önce, ılık suda eritilmelidir. Eritme işleminde suyun çok sıcak veya çok soğuk olması mayaya zarar verir, su ılık olmalıdır.
Yaş maya
Ekonomik ve pratik kullanımından dolayı tercih edilen yaş maya, yaklaşık %70 oranında su içerir. 2-6°C arasında muhafaza edilmelidir. Uygun şartlar altında saklandığında raf ömrü 4-6 haftadır. Herhangi bir eritme işlemi yapılmadan, diğer malzemelerle birlikte, doğrudan una katılabilir. Unun dışındaki diğer kuru malzemelerle uzun süre temas ettirilmemesi tavsiye edilir.
Ekşi maya
Ekşi maya, diğer adıyle köy mayası doğal koşullarda üretilen hamur yoğururken kullandığımız bir maya çeşitidir. Değişik şekillerde elde edilir. Benim kullandığım yöntem belkide en kolay olanıdır. Kendi yaptığım ekşi mayalı ekmeğebakabilirsiniz.
Cahide’nin notu: Benim son zamanlarda en çok tercih ettiğim maya instant kuru maya. Hem uzun süre dayanması, hemde kullanım kolaylığı açısından rahatlık sağlıyor. Vakumlu paketlerde aldığım mayayı, kapaklı kavanoza koyup en az 1 ay hiç bozulmadan saklayabilirsiniz. Taze tüketildiğinde kabartma gücü de daha etkili olacaktır.

Ekşi Mayanızın Beslenmesi, Saklanması ve Korunması.

Tüm canlılar gibi mayalarınızın da büyüyüp çoğalabilmeleri için beslenip korunmaları gerekir. Yoksa önce mutsuz olurlar sonra sizi mutsuz ederler. yaramazlar. Hamurlarınız ya kabarmaz yada tadları hiçde beklediğiniz lezette olmaz. Sonrada zaten ölürler.
Bu demek değil ki çok emek isterler, onların istediği sadece un ve sudur.
Kısa süreli saklama:
Ekşi mayanızı kapalı cam bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. Mayanızı hergün, üç günde bir yada haftada bir besleyebilirsiniz. Kaç günde besleyecekseniz ona göre un ve su ilave etmeniz gerekir.
Şayet haftada bir besleme yolunu seçerseniz haftada bir gün buzdolabında bulunduğu kaptan mayanızı çıkarıp maya miktarınızın üç katı oranda un ve su ilave edip karıştırın. Karıştırmak için metal kaşık kullanmayın. Eğer mayanız fazla ise ayırıp bir kısmıyla birşeyler pişirin yada atın kalanını tekrar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Tatil süresince (bir aya kadar) saklanması:
Bazen sizin de mayalarınızın da biraz ara vermeye ihtiyacınız olacaktır. Şayet bir bebek bakıcınız yoksa tatil süresince çok da dert etmeyin. Günlerce buzdolabında unutulduktan sonra canlanan mayalarla ilgili anlatılan bir yığın hikaye vardır. Sadece döndüğünüzde oda sıcaklığında bir kaç gün bekleterek ve düzenli besleyip fazlasını atarak iyice aktif hale getirmeniz gerekecektir. İlk bir kaç beslemede fazlalıkları atın işe yaramazlar. Şanslıysanız sorunsuz canlanacaktır, fakat tatile gidiyorum diye her zaman olduğundan fazla beslemeyin asıl o zaman zararlı bakterilerin gelişeceği ortamı hazırlamış olursunuz.
Uzun süreli saklama (bir aydan uzun süre)
Bir aydan uzun süre kullanmayacaksanız mayanızı dondurucuda saklayabilir veya kurutabilirsiniz. Dondurucuda hava geçirmez bir kapta uzun süre yaşarlar. Ayrıca ince bir tabaka halinde, yağlı kağıt üzerine döküp, üzerine havlu kağıt kapatarak havadar bir yerde kurutabilirsinizde. Sonra kuruttuğunuz hamurları bir zarf içinde serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Her ikisi de biraz risklidir. Size tavsiyem iki şekilde de yapıp riski yarıya indirmektir. Ya da mayasını yanında gezdirenlerden olabilirsiniz:)
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Hamur mayaları / İnstant maya ve kuru maya arasındaki fark nedir?*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı