Biz tatlı yemeden sofradan kalkamayan, gelen misafirlere tatlı ikram etmeden rahat edemeyen bir milletiz. Ama şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım: Sütlü tatlıları çok sevsek de şerbetli tatlıların gönlümüzdeki yeri çok daha ayrı. Bir baklavaya, bir künefeye hangimiz hayır diyebiliyoruz ki?
Türk mutfağının olmazsa olmazı şerbetli tatlıların evde yapılanları ise çok daha makbul. Ancak bu emek ve sabır gerektiren canım şerbetli tatlıları mutfakta hazırlarken sık sık yapılan öyle hatalar var ki onların hakkını bazen tam verememize sebep oluyor.
Önümüz de bayramken, baklavalar açılmayı beklerken bu hatalardan ders çıkarma ve bir daha yapmama vaktidir şimdi.
Elinizin tadı bol olsun!
Baklava gibi tatlıların hamurunu yeterince dinlendirmiyor, onun kalın ve zor açılır olmasına sebep oluyorsunuz
Dedik ya şerbetli tatlılar emek ve sabır işi. Hele özellikle ev baklavası gibi tatlılar yapmak için mutfağa girdiyseniz onların hamurunu en az 4-5 saat önceden hazırlamalı, üzerini nemli bezle
kapatıp dinlendirmelisiniz. Ancak bu şekilde incecik ve kolayca açılabilen hamurlara sahip olabilirsiniz.Kızartılan hamur karışımlarına sirke eklemiyorsunuz
Kızartılarak hazırlanan şerbetli tatlılara o çıtır çıtırlığı ve diriliği veren şeydir nişasta ve sirke. Bu yüzden hamur karışımlarına bu malzemeleri eklemekten kaçınmamalısınız.
Tatlıların üzerine döktüğünüz eritilmiş tereyağını süzmüyorsunuz
Sonuçta ne oluyor? Tatlı fırında kızarırken üzerinde benek benek yanıklar oluşuyor. Bunun olmasını istemiyorsanız yapmanız gereken tek şey erittiğiniz tereyağını süzerek kazein denilen süt köpüklerinden kurtulmak.
Pandispanyası olan tatlıların şerbetini hazırlamayı sona bırakıyorsunuz
Şerbetli tatlılarda hamur dinlenirken şerbeti hazırlamak bize hep pratiklik gibi gelir. Ancak yaptığınız pandispanyası olan bir tatlıysa şerbeti önceden hazırlamanız çok daha doğru olacaktır. Çünkü dinlendirmeniz gereken bir hamur yok ve şerbeti soğutmak için vakte ihtiyacınız var. Kıps
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz
Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Ancak bu kural birkaç tatlı tarifinde değişebiliyor. Mesela şekerpare gibi kurabiyemsi tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Hatta tepsiyle üzerini kapatıp şerbetin iyice içine işlemesini sağlamalısınız. Sonuç olarak siz yine tarifi okumadan ezbere sıcak tatlı-soğuk şerbet formülünü uygulamamaya dikkat edin.
Şerbete limon suyunu erken ekliyor ya da hiç eklemiyorsunuz
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz. Yoksa şerbet ekşi bir tatta olacaktır. Bu arada şerbeti karıştırarak sadece tahta kaşık kullanmalısınız.
Şerbeti kısık ateşte kaynatmıyor, onu ocakta başıboş bırakıp gözlemlemiyorsunuz
Şerbet dediğin aslında şeker ve suyun bir arada kaynaması. Ve onun belli bir kıvama gelip şerbet olması için kısık ateşe ihtiyacı var. Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım.
Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır. Yani ilginizi onun üzerinden eksik etmeyeceksiniz. Şerbetin tam kıvamında olduğunu anlamanın da bir yolu var elbette: Kaşığa aldığınız şerbet damlamıyor, aksine ip gibi akıyorsa şerbetiniz mis gibi oldu demektir.
Şerbeti tatlıya döktükten hemen sonra servis yapıyorsunuz
Yanlış! Bırakın, bir zaman verin, şerbet iyice işlesin tatlının tüm katmanlarına, iyice emsin onu. Şerbeti eklenen tatlıyı en az 4 saat dinlendirmeden servis etmeyin deriz.
www.tibasin.com
YanıtlaSilhttps://www.mobilyanizinegolden.com
YanıtlaSilwww.inegolevmobilyasi.com
YanıtlaSilwww.missmobilya.com
YanıtlaSilwww.mobilyalarimizinegolden.com
YanıtlaSil