Beyaz sirke nerelerde kullanılır?
Beyaz sirke hem mutfakta hem de genel ev temizliğinde sıkça kullanılan bir ürün olarak biliniyor. Peki beyaz sirkenin nerede, nasıl kullanılması öneriliyor dersiniz? Gelin, birlikte göz atalım:
Beyaz sirke içilir mi?
Beyaz sirkeyi temizlikte kullanıyorsanız ama doğrudan içilip içilmeyeceği hakkında emin olamıyorsanız yaklaşın böyle: Beyaz sirke içilebilir mi sorusunun yanıtı bulalım birlikte.
Beyaz sirke, suyla seyreltildikten sonra içilebiliyor ya da farklı tariflerin içinde kullanılabiliyor ama yukarıda da söylediğimiz gibi çok etkili bir madde olduğundan beyaz sirkeyi suyunuza karıştırıp içmeden ya da farklı tariflerde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız ve sizin sağlığınız için uygun olup olmadığını mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Doktorunuzun onaylamadığı hiçbir ürünü kullanmamanız gerektiğini yeniden hatırlatalım ve şu uyarıları da yapalım: Beyaz sirke içinde asit bulunan bir madde olduğundan tek başına asla tüketilmemeli, aksi halde kullandığınız alana göre cildinizde, saç derinizde ya da boğazınızda/yemek borunuzda/midenizde tahrişlere, kaşıntılara sebep olabilir, aman dikkat.
Beyaz sirke nasıl yapılır?
Beyaz sirkeyi bu kadar yakından tanıdıktan sonra aklınızda "Beyaz sirke nasıl yapılır acaba?" gibi bir soru oluşmuş olabilir. Bu soruya da hızlıca yanıt vermiş olalım:
Beyaz sirke yapımında şeker pancarı, şeker kamışı ya da mısır gibi ürünler kullanılabiliyor. Bu ürünlerin doğru koşullarda fermente edilmesiyle elde edilen beyaz sirkeyi evde yapabilmek için ihtiyacınız olan en temel malzemelerden biri de sirke anası oluyor. Daha önceden elinizde sirke anası varsa onu kullanabileceğiniz gibi dilerseniz şuradan sirke anası yapımının detaylarını öğrenip uygulayabilir ve bir sonraki adım için hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.
Mısır, şeker kamışı ya da şeker pancarı ile bulgur veya nohudu bir araya getirip cam kavanozun içinde bekleterek sirke anasını elde ettikten sonra ayrı bir cam kavanoza sirke anasını, beyaz sirke malzemelerini aktarın ve üzerine de su ilave ederek kavanozun ağzını güzelce kapatın. Kavanozu güneş görmeyen bir alanda, oda sıcaklığında olacak şekilde 20 gün bekletin. Bu 20 gün içinde 1 kez sirkenizi karıştırın. Ardından hazır olan beyaz sirkenizi süzüp temiz bir şişeye aktarabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda hemen kullanabilirsiniz.
Tüm bunlarla uzun uzun uğraşmak istemezseniz, "Ben şimdi nerden şeker kamışı, sirke anası bulayım?" diye düşünürseniz en başında da söylediğimiz gibi beyaz sirkeye marketlerden, doğal ürün satışı bulunan mağazalardan, online alışveriş sitelerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Önemli bir not: Beyaz sirkeyi temizlik için değil de sağlığınız için dahili olarak kullanmayı düşünüyorsanız kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve kullanıp kullanamayacağınızı ondan öğrenmelisiniz. Özellikle kronik ve ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, sirke ve benzeri ürünlere karşı vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz beyaz sirke tüketmemeli, doktorunuza danışmadan hiçbir ürünü düzenli olarak kullanmaya başlamamalısınız. Unutmayın, her ürün her bünyede aynı etkileri göstermez, birine faydalı gelen bir ürün bir başkasında zararlı etkiler oluşmasına sebep olabilir, aman diyelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı