- Şekeri yanmaz tavaya koyarak önce orta ateşte şeker alttan erimeye başlayınca da kısık ateşte eritiyoruz
- Hiç karıştırmadan, (yani kaşık, spatula vs. kullanmadan, kullanırsanız şeker karıştırınca topaklanır, topakların içi şeker kalır, eriyip karamelize olması daha uzun sürer )
- Kısık ateşte tamamen eriyinceye kadar, akışkan kıvama gelince, rengine bakarak (kapta rengi koyu görünebilir. fazla kaynarsa da yanar, acı olur)
- Rengi altın rengini alınca yağını katıp karıştırıyoruz (bu aşamada kaşık veya spatula kullanıyoruz)
- Yağ hemen eriyecektir, eriyince de sütü dökerek karıştırmaya devam ediyoruz (bu aşamada yani sütü katınca, karamel topaklanabilir, hiç endişelenmeyin karıştırınca eriyip kıvam alıyor)
- Karamel kaynayıp, birbiriyle iyice özleşince de, ( pürüzsüz olunca) ocaktan alıp hiç karıştırmadan soğumaya bırakıyoruz, soğuyan karamel istenilen yerde kullanıma hazır(yoğun kıvam istiyorsanız sütü daha az ekleyin, daha akışkan, ince kıvam istiyorsanız sütü fazla ekleyin.)
Deneyenlere, afiyet-i şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı