Hamburger Ekmeği Nasıl Yapılır?
Hamburger ekmeği hazırlarken lezzeti yakalamak sandığından çok daha kolay. Üstelik bu leziz ekmeği yapmak için çok fazla malzeme kullanmana da gerek yok. Bu yüzden de hem hazırlık süresi az hem de çok hızlı bir şekilde pişiyor. Bir başka güzelliği de önceden hazırlanıp yarı pişmiş şekilde dondurularak kullanılabilmesi... Böylece istediğin zaman elinin altında olur. Izgara üzerinde ısıtırsan da çıtır çıtır olur. Hazırsan hadi başlayalım!
- Hamburger ekmeği hamuruna tuz ve şeker eklenir. Bu yüzden herhangi bir maya eklemeden önce onları unla iyice çırp. Çünkü tüm kuru malzemelerini kaseye tek seferde dökersen ve maya tuzun veya şekerin üzerine inerse, yanlışlıkla mayanın aktivitesini öldürebilirsin. Aman dikkat!
- Kabarması için ona zaman tanımalısın. Evet, ekmek çabuk pişer fakat hamurunun hazırlanması biraz zaman alır. Şekillendirmeden önce iki saat kabarması için zaman tanırsan ekmeğin ağızlara layık olur.
- Hamburger ekmeği hamuru mayalı olduğu için pişerken çok tombullaşır. Yaklaşık iki katına çıkar. Onları hazırlarken köftenin yarısından biraz daha büyük tepecikler yaparsan ideal boyutta olur.
Sıra geldi hamurun yapımına. Öncelikle un, tuz, şeker ve mayayı büyük bir karıştırma kabında karıştır. Yumurta, tereyağı ve sütü ekle ve tüm un emilip hamur kocaman bir top haline gelene kadar yavaşça karıştırmaya devam et. Daha sonra tezgaha alıp 6-8 dakika daha güzelce yoğurman gerekecek. Ardından üzerini kapat ve mayanın sihrini konuşturmasını bekle.
Hamurun iyice kabarınca onu köftene uygun parçalara ayır. Vaktin varsa bu işlemden sonra bir süre daha bekleyebilirsin. İyice pofidikleşen hamurların üzerine yumurta sür ve biraz susam ekle. Ardından da 180 derece fırında 15 - 20 dk arası pişir. İşte hepsi bu. Enfes burger ekmeklerin hazır!
Glutensiz Hamburger Ekmeği Tarifi
Hamburgeri çok seven ama glutensiz beslenmesi gerekenleri de unutma. Ayrıca glutensiz unla hazırlanan hamburger ekmeği kalori bakımından da daha düşük olacak. Bu diyettekiler için de iyi bir seçenek olur. Glutensiz hamburger ekmeği hazırlarken un yerine uygun alternatifleri kullanmalısın. Bunlar; pirinç unu, badem unu, yulaf unu ya da karabuğday unu gibi malzemeler olabilir.
Tabii bu unlar buğday ununa göre daha yoğun yapıdadır. İçlerinde gluten olmadığı için o sakızımsı hamuru yakalamak biraz daha zor. Ama panik yok. Çünkü glutensiz hamurları kabartmak için birçok değişik seçenek var. Mesela keten tohumu kullanabilirsin. Elma sirkesi de kabarmaya yardımcı olur. Bir de glutensiz hamur işlerinde sıkça kullanılan “xanthan sakızı” var. Adı seni korkutmasın, kullanımı son derece kolay. Malzeme sayısı biraz çeşitlenecek ama neyse ki günün sonunda nefis hamburgerlerin iştahları açan ekmekleriyle buluşacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı