Özellikle de anneler bir gün öncesinde fazla yemek yaptıkları zaman bunları çöpe atmak yerine ağzı kapalı kaplarda muhafaza etmeyi tercih ederler. Bazı yiyecekler için bu hiçbir şekilde sorun teşkil etmez. Ancak bazı yiyeceklerin tekrardan ısıtılarak tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor. Bundan dolayı da kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü besin zehirlenmesi tahmin edilenden çok daha ciddi bir konu. Dolayısıyla herkesin bu konuda dikkatli olmasında fayda var.
Yemekleri Saklarken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
Pişirilmiş olan yemeklerin 2 saatten uzun süre oda sıcaklığında kalmaması gerekiyor. Çünkü
bakterilerin oluşması için 2 saat yeterli bir süre. Pişirilen yemek oda sıcaklığına geldiği zaman saklanılacağı kaba alınarak buzdolabına koyulmalı. Çiğ bir etin kesildiği bıçak kesinlikle pişmiş ete değdirilmemeli. Bununla birlikte çiğ etin konulduğu tabağın içine pişmiş et konulmamalı. Herkes pişirdiği yemeğin tadına bakar. Ancak tenceredekinin tadına bakılan kaşık mutlaka yıkanmalı. Tekrardan kullanılması bakterilerin yemeğin içine çok daha hızlı girmesine neden olurYemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir. İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.
Ispanak
Her evde olmazsa olmaz sebzelerden bir tanesi olan ıspanak, hemen tüketilmesi gereken yemeklerden bir tanesi. Çünkü ıspanağın gelişimi için içerisinde var olan nitrat, tekrardan ısıtıldığı zaman zehirli bir madde olan nitrite dönüşür. Özellikle de bebeklerde böylesi durumlar çok tehlikeli sonuçlara neden olur. Nitrit zehirlenmesinin en büyük belirtisi ise ağız ve göz çevresinde mavilik oluşmasıdır.
Pancar
Nitrit zehirlenmesine neden olacak diğer bir sebze de pancar. Özellikle de havuç, şalgam, kereviz, pancar gibi kök sebzeler de bu risk diğerlerine oranla çok daha fazla.
Tavuk
Tavuk yemekleri ve tavukların tekrardan ısıtılması sonrasında proteinlerin yapısında değişim meydana geliyor ve yoğun bir şekilde bakteri üretimi başlıyor. En ağır besin zehirlenmelerinden bir tanesine neden olabilecek tavuk tüketiminde ısıtma ve pişirme işleminin düşük derecelerde yapılması ve içinin de pişirilmesi gerekmekte.
Yumurta
Faydaları saymakla bitmen yumurta, haşlama ya da farklı yöntemler ile pişirildikten sonra tekrar ısıtılır ise besin zehirlenmesine sebep olabilir. Özellikle de beşamel sosların ya da yumurta ile terbiye edilmiş yiyecekleri tekrar ısıtmamak gerekmekte.
Mantar
Tekrar ısıtıldığı zaman besin değerini kaybeder ve sindirim sistemi sorunlarına neden olur. Mantar bir kere pişirildikten sonra soğuk tüketilebilir. Kişiler isterlerse mantar yemeğini soğuk olarak tüketebilir.
Patates
Pişirilen patates oda ısısında soğumaya bırakıldığında toksin üreterek “botulizm ” (besin
zehirlenmesine neden olur).. . Bu nedenle pişirilen patates servis edildikten sonra ılık havada değil buzdolabına koyularak soğutulmalıdır. Ve tekrar ısıtılmadan tüketilmesi gerekir…
Kereviz
Pişirildikten sonra hemen tüketilmeli dolaba kaldırılıp ertesi güne tekrar ısıtıldığı durumlarda nitrat içeriğinden dolayı zararlı hale gelebiliyor… Nitrat kansere neden olan bileşenler arasında gözüken bir maddedir, tabi bu süreklilik ve yoğun tüketimler konusunda söz konusudur… Bu nedenle kerevizin leziz tadından ve vitaminlerinden faydalanmak için çiğ olarak yada pişirildiğinde taze olarak tüketilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı