Balık sezonunun açılmasıyla balık tezgahlarının bereketi arttı, evlerde pişmeye başlayan mis gibi palamutların, hamsilerin, istavritlerin, levreklerin kokusu dört bir yanı sarmaya başladı.
Hazır sezonu açılmışken bol bol alıp depolamak isteyenleri de unutacak değiliz tabii ki. Siz de her balığı zamanında yemeyi seviyor, onları en lezzetli zamanlarda bol bol tüketmekle yetinmeyip bir de en lezzetli halleriyle saklamak istiyorsanız bu yazıdaki uyarılara kulak verin.
Balık buzlukta nasıl saklanır, adım adım anlatıyoruz!
1. adım: Balıkları güzelce temizleyin
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç
organları çok kısa sürede bozulabiliyor. Bunun yanında balığın içinde denizdeyken besin olarak tükettiği başka balıklar varsa, bunlar da bozulmanın hızlanmasına neden oluyor. Bu iki durumu hiçbir zaman göz ardı etmemeniz, özellikle büyük balıklar söz konusuysa güzelce temizleme işlemini yapmanız gerekiyor. Dilerseniz doğrudan temizlenmiş, ayıklanmış balık da alabilirsiniz tabii, seçim sizin.2. adım: Balıkları tuzlayın
Yine büyük ya da küçük balık olup olmadığına bakmaksınızın, balıklarınızı derin dondurucuya atmadan önce yapmanız gereken işlemlerden biri de tuzlama işlemi. Bu işlem genel olarak atlanan bir adım olsa da aslında balıkların tazeliklerini, diriliklerini korumak için bu adımı atlamamak önemli, bizden söylemesi.
3. adım: Balıkları bir seferde kullanacağınız kadar olacak miktarda porsiyonlayın, üzerine mutlaka tarih yazın
Temizleme ve tuzlama işleminin ardından balıklarınızı gruplandırın. Derin dondurucuya koymadan önce bir seferde ailecek tüketeceğiniz miktarda olacak şekilde balıkları ayırırsanız dondurucudan çıkardığınız balıkları yeniden dondurucuya kaldırmak gibi bir hata yapmamış olursunuz. Çünkü derin dondurucudan çıkardığınız balıkların fazla gelen kısmını yeniden dondurucuya koymanız gıda zehirlenmelerine varan ciddi sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir, aman diyelim.
Porsiyonlara ayırdığınız ve kilitli poşet ya da buzdolabı poşetlerine koyduğunuz balıkların paketlerinin üzerlerine bu işlemi yaptığınız tarihi de mutlaka yazmalısınız. Böylece ne zamana dek güvenle tüketebileceğinizi paketin üzerindeki tarihi baz alarak kontrol edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı