Matcha çayı nasıl hazırlanır?
Matcha’yı günlük rutinimin bir parçası haline getirmek istememin bir diğer sebebi ise kendine özgü, hatta meditatif diyebileceğimiz hazırlama ritüeli. Toz haline getirilene kadar, gölgede özenle yetiştirilmiş her bir yeşil çay yaprağının tek tek dikkatlice seçilip damarlarından ve saplarından ayrıştırılmasıyla başlayan bu özenli sürece evinizde de devam etmek istiyorsunuz. Matcha hazırlamak, çay poşetinin üstüne kaynar su dökmek gibi basit değildir. Matcha hazırlamanın bir ritüeli ve bu ritüelin de derin bir anlamı vardır. Kökenleri Zen Budizmine dayanan Matcha’nın hazırlama seremonisine Japonca’da “chanoyu” denir. 12. yüzyılda Çin’den Japonya’ya getirilmiş bu seremoni, keşişlerin meditasyonlarını derinleştirmek için uyguladıkları bir ritüel, savaşçılar arasında ise statü sembolü haline gelmiştir. Daha sonra ise ülke genelinde ruhani ve dönüştürücü olarak kabul edilerek Japonya’nın uyum, saygı, saflık ve huzur gibi felsefelerinden bazılarını temsil eden bir ritüele dönüştü.
Matcha seremonisi yıllar içinde değişerek daha basit bir hale gelmiş olsa da temel doğasını kaybetmedi. Hala emek gerektiren bir hazırlama süreci var. Onlarca faydasını, derin anlamını ve zahmetli üretim sürecini düşününce Matcha’ya hak ettiği değeri vermek için hazırlama aşamasını bir ritüele dönüştürmek gerektiğini düşünüyorum.
En basit formunda bir Matcha çayı hazırlamak üç aşamadan oluşuyor:
- 1-2 gram Matcha tozunu karıştırma kabına alın.
- Yaklaşık 60 ml, 80-85 derecedeki suyu karıştırma kabına dökün.
- Çapraz hareketlerle Matcha’nızı köpürene kadar çırpın.
İşte klasik bir Matcha çayı hazırlamak bu kadar kolay. Eğer siz de benim gibi Matcha’nızı sütle tüketmeyi tercih ediyorsanız hazırladığınız çaya dilediğiniz sütü ekleyebilirsiniz. Öte yandan, eğer soğuk tercih ediyorsanız yine aynı işlemi tamamlayıp ardından bardağınıza dilediğiniz kadar buz ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Özel olarak yetiştirilen ve ülkemizde de tüketilen matcha çayı faydaları ile öne çıkan bir çay türü. Japonya'da yetiştirilen ve etkisi tüm dünyaya yayılan matcha çayının kelime anlamı ise ufalanmış çay demek.
- Matcha Çayı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Matcha Çayı Nedir?
Gyokuro cinsi çay ağaçlarından elde edilen matcha çayı özel olarak yetiştirilir ve yeşil çay çeşitlerinden birisidir. Gölgede yetiştirildikten sonra çay ağacı yapraklarının oksitlenmeden toplanmasıyla hazırlanır. Toplandıktan sonra özel yöntemlerle kurutulur ve toz haline getirilir.
Japonya'da sıklıkla kullanılan yeşil renge sahip bu çay günümüzde ise birçok farklı ülkede tüketilen bir çay haline geldi. Matcha çayı faydaları ile öne çıkar ve sade yeşil çaya göre daha çok tercih edilir. Okinawa gibi dünyanın en uzun yaşayan insanların olduğu bir bölgede bu çayın tüketilme oranının oldukça fazla olduğu bilinir.
Matcha Çayı Faydaları Nelerdir?
Matcha çayı hakkında en çok merak edilen şeylerden birisi yararlarının ne olduğu ile ilgili.
Sağlıklı olmasıyla öne çıkan Japon matcha çayı faydaları şöyle sıralanabilir:
- İçerisinde güçlü antioksidanlar barından bu özel çay vücudu tehlikeli radikallere karşı korur ve onlarla savaşmanıza yardımcı olur. Antioksidan oranının diğer antioksidan içeren çaylara göre 5 daha fazla olduğu bilinir.
- Japon matcha çayı faydaları arasında yaşlanmayı geciktirme etkisi de mevcuttur.
- Yapılan araştırmalara göre kolesterol üzerinde pozitif etkilere sahiptir. Kesin olmayan bilgiye göre Matcha çayı içen kişilerin içmeyen kişilere göre kötü kolesterolünün daha az olduğu gözlenlenmiştir.
- Faydalarından birisi de metabolizmayı diğer çaylara oranda 4 kat daha fazla hızlandırmasıdır. Özellikle ileri yaşlarla birlikte metabolizma yavaşlamasına iyi gelir.
- Detoks etkisi ile bilinen Matcha çayının içinde bulunan klorofil isimli madde vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olur.
- İçeriğindeki L-theanin madde sayesinde serotonin ve dopamin hormonlarının salgılanmasını destek olur. Bilindiği üzere bu iki hormon olumlu düşünme ve konsantrasyonu artırmaya yarar.
Matcha Çayı Zararları Nelerdir?
Matcha çayı faydaları ve zararları ile birlikte değerlendirilmesi gereken bir çay çeşitidir. İçmeden ve düzenli kullanımdan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Faydaları ile öne çıkan ve bilinen matcha çayı herkesin tüketimi için uygun olmayabilir. Bu noktada doktor kontrolü çok önemlidir. Her şeyde olduğu gibi bu çayda da fazla tüketimden kaçınmak ise yapılması gereken ilk adımlardan birisi olmalı.
Matcha çayının içinde diğer kahve ve yeşil çay türleri gibi belirli miktarda kafein bulunabilir. Fazla kafein tüketim durumunda ise bireylerde sinir, uykusuzluk ya da stres gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle çok fazla tüketilmemesi tavsiye edilir. Fazla tüketimden kaçınarak doktor kontrolünde kullanım yapmanızda bir sakınca olmaz.
Matcha Çayını Kimler Tüketmemeli?
Bu yazımıza göz atarak Matcha çayı faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Matcha çayı herkesin tüketimi için uygun bir madde değildir. Bunun için öncelikle mutlaka doktora başvurmak gerekir. Hamile, emziren kadınlar ile çocukların ise matcha çayı tüketimi tavsiye edilmez.
Matcha çayını içmeden önce mutlaka içeriğindeki bir maddeye karşı alerjiniz olup olmadığını da incelemeniz gerekir. Kafein içeren çaya kafein hassasiyeti kişilerin kullanması önerilmez. Bunun dışında gastrointestinal sistem sorunları olan kişilerin de matcha çayını tüketmemesi önemlidir.
Matcha Çayı Nasıl Kullanılır?
Matcha çayını birçok farklı şekilde tüketmek mümkün. Çay olarak tüketebileceğiniz gibi soğuk veya sıcak matcha kahvesi de tüketebilirsiniz. Özellikle Matcha latte birçok kahve zincirinde karşımıza çıkan bir kahve türüdür.
Matcha çayını demlemek için ölçülere dikkat etmek gerekir. İki çay kaşığı matcha çayı tozunu bir kupaya dökerek üzerine sıcak su ekleyebilir, çözünmesi için karıştırabilirisiniz.
Bu çayın lattesini evde hazırlamak için ise fincana birkaç çay kaşığı matcha tozu dökün, bardağın dörtte birine sıcak su ekleyip karıştırın. Kalanı ise ister normal süt ister bitkisel sıcak bir süt ile doldurun, tekrar karıştırın. Bunun dışında matcha tozunun kullanım alanı oldukça geniştir. Çorba, sulu yemek, yulaf ezmesi ve smoothielerinize matcha tozunu dilediğiniz gibi ekleyebilirsiniz.
Matcha Çayı Günde Kaç Kere Tüketilir?
Matcha çayı faydaları ile öne çıkan bir yeşil çay olduğu için içerisinde kafein barındırır. Bu nedenle günlük tüketimine dikkat etmek gerekir. Matcha çayını sağlıklı ve yetişkin bir bireyin günde 1-2 fincan kadar tüketmesinde bir sakınca görülmez.
Tüketim ölçüsü olarak ise 1 çay kaşığı matcha çayı tozuna 75⁰C sıcaklıkta su eklemek yeterli olur. Spordan önce içilerek yağ yakımını hızlandırabilir. İki fincan tüketen kişilerin peş peşe değil sabah ve akşam üzere tüketmesi tavsiye edilir.
Matcha Çayı Nasıl Hazırlanır?
Yeşil rengiyle hoş bir görünüme sahip olan matcha çayını hazırlamak oldukça kolaydır. Bunun için 2 çay kaşığı tozu bir fincana boşalttıktan sonra üzerine biraz dinlenmiş sıcak su eklemeniz yeterli olur. Bir fincan için bu ölçüler yeterli olacaktır.
Latte yapılacaksa bu durumda yine iki çay kaşığı matcha tozunu dörttte birisi su, kalanı sıcak süt olan bir fincana boşaltmak yeterli olur. Matcha tozunu aktarlardan, marketlerden ve online olarak satın alabilirsiniz.
Matcha Çayının Besin Değerleri Nasıldır?
Matcha çayı besin değerleri açısından diğer birçok çaydan daha faydalı bir içecek türüdür. Matcha çayı faydaları güçlü besin değerlerinden kaynaklıdır.
1 gram matcha çayı yaklaşık olarak 3-4 kcal kalori, 0,1-0,2 gram yağ, 0,2-0,3 gram protein ve lif, 30 miligram kafein ve 0,2 ile 0,5 gram arası karbonhidrat barındırır. Matcha çayı C, A ve E vitaminleri açısından zengindir. İçeriğinde klorofil, demir ve magnezyum da bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı