Dondurulması uygun olmayan gıdalar
Her şey dondurulduğunda taze kalmaz ya da gelişmez. Bazı gıdaların dondurulması uygun değildir. Bunlar marul, kavun, salatalık ve domates gibi yüksek su içeriği olan ürünleri içerir. Üzüm de uygun değildir (peltemsi hale gelir) ya da kabuğu içindeki muz. Çiğ yumurta dondurucuda çatlayacağından dondurulamaz.
Yine de eğer beyazı ile sarısı ayrılırsa ayrı ayrı dondurulabilir. Süt, ekşi krema, krema, yoğurt ya da ricotta gibi günlük ürünler tazeyken en iyi haldedir. Çözdürüldüklerinde pütürlü ya da topaklanmış hale gelir. Buzdolabında sulanmış ve katı hale geleceğinden tereyağ ve mereng de dondurma için uygun değildir.Çözdürme
Gıdalar mümkün olan en hassas şekilde çözdürülmelidir. Dondurma mikroorganizmaların gelişmesini durdurur. Çözdürmede mikroorganizmalar sıcaklık yükseldikçe katlanabilir. Buzdolabında ya da buhar makinesinde ne kadar hassas çözdürürseniz o kadar iyi sonuç alırsınız. Her ürünü çözdürmek için uygun yerler vardır. 5 C°’de buzdolabında: et, tavuk ve ekmek. 20 C° ila 30 °’de fırın ya da mutfakta: Kremalı pasta, pirzola ve biftek gibi hassas gıdalar. Çözdürme ayarında (imalatçının talimatlarına bakın) mikrodalgada: et, tavuk, pişmiş gıdalar ve meyveler. Buhar makinasında 50 C°’de: et ve günlük ürünler. Daha büyük gıdalar eğer alüminyum tepsi ya da çelik tavaya yerleştirilirse daha hızlı çözdürülür. Metal ısı iletir ve daha geniş yüzey alanı ürünü etkilemek için ortam havasına izin verir. Daha küçük ürünler bir COOK® Kilitli Poşette soğuk suya yatırılarak çözdürülebilir. Önce havayı poşetten boşaltın sonra tamamen kapatın. Önemli: Et, balık ve tavuktan çıkan çözdürülmüş sıvı hemen atılmalıdır. Pişirilmiş gıdaların haricinde çözdürülmüş gıdalar hızlıca kullanılmalı ve tekrar dondurulmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı