Kömbe baharatı nedir, nasıl yapılır?
Kömbe baharatının bazı karışımlarının içerisinde 9, bazılarının içerisinde ise 7 farklı baharatlar bulunuyor. Özel günlerde bolca yapılan kömbenin hamuruna bu baharat karışımı çıkıyor. Ortaya misler gibi kokan kurabiyeler çıkıyor. Uzunca bir süre de dayanıyor. Baharatların miktarları birbiriyle doğru bir şekilde orantılı olduğu için birinin tadı diğerinden daha baskın olmuyor.

Nedir bu baharatlar derseniz hemen sıralayalım: Toz zencefil, muskat
cevizi rendesi, toz tarçın, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş karanfil, yenibahar ve mahlep. İçerisine isteğe bağlı olarak vanilin ve Hindistan cevizi de konabiliyor. Ama özünde bu 7 baharattan oluşuyor. Karanfil ve damla sakızının iyice dövülmüş ve toz haline getirilmiş olması bu tarif için önem arz ediyor.
Tüm bu baharatları bir kabın içerisinde karıştırarak ya da rondodan geçirerek veya havanın içerisinde döverek hazırladıktan sonra kavanoza aktarın. Ağzı sıkıca kapalı bir şekilde, hava almayacak şekilde, kuru ve serin bir yerde saklayın. Bu şekilde uzunca bir süre aromalarını ve tazeliklerini yitirmeden saklayabilirsiniz.
Kömbe baharatını sütlü tatlılarınızın üzerine ya da içerisine, keklerin, kurabiyelerinizin harcına ilave ederek kullanabilirsiniz. Tadı nefis olacaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı