PANDİSPANYA TARİFİ
İyi bir yaş pasta yapmanın yolu kıvamından bir pandispanyadan geçer. Yumuşak olmalı ve üst pürüzsüz olmalı. Pandispanya yapmak için en önemli kriter, malzemenin sırasını karıştırmamak ve malzemeleri söylenilen oranlarda kullanmak. Pandispanya yapımında temel malzemeler ise un, şeker, yumurta ve vanilyadır. Farklı bir renk istenilirse kakao da eklenebilir.
Gerekli malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
1 su bardağı tepeleme + 2 çorba kaşığı un
1 tutam tuz
PANDİSPANYA NASIL YAPILIR?
Pandispanya yapımına yumurtaların sarısı ile beyazlarını ayırmakla başlıyoruz. Daha sonra sarılarını şekerle karıştırıyoruz. Bu karıştırmaya şekerin rengi açılana kadar mikser aracılığıyla devam edelim. Daha sonra ılık suyu ekleyerek çırpmaya devam edelim.
Sonrasında kabartma tozu, vanilya ve un eklenerek bu sefer spatula yardımıyla karıştırmaya devam ediyoruz. Bu karıştırma işlemi ise içten dışa doğru olacak şekilde ve karışım homojen hale gelene kadar devam etmeli.
Diğer yandan yumurtalarını aklarını çırpıyoruz. İyice beyaz hale geldiği zaman ana karışıma ekliyoruz. Yine içten dışa doğru iyice karıştıralım. Sonrasında bu karışımı kalıba döküyoruz. Kalıpla birlikte 180 derecede fırına atıp 50-55 dakika pişiriyoruz.
PANDİSPANYA İÇİN PÜF NOKTALAR
Pandispanya yapımından ilk dikkat edilmesi gereken nokta yumurtanın oda sıcaklığında olmasıdır. Bu yüzden dolabınızda ise geceden dışarıda bırakmanız gerekir. Ve yumurtaların sarısı ile beyazının ayrı olarak çırpılması da yine önemli bir noktadır.
Un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklendiği zaman hamurun topaklanmasının önüne geçmiş oluruz.
Pandispanya yaparken sürekli fırını açık bakmak kekin sönmesine neden olabilir. Özellikle ilk 20 dakika hiç açılmamalı.
Pandispanyanın yumuşak olması isterseniz fırının bir köşesine bir kap içinde su koymanız gerekir.
Kekin un miktarı tam olmalı. Az veya çok olması halinde istenilen kıvam elde edilemez. Pandispanyanın çökmemesi için ve sert olmaması un miktarının az veya çok olmasına bağlıdır.
Pandispanyanın çökmesini önlemek için almanız gereken bir önlem ise fırından çıkarıp soğuk bir yere bırakmamak. Bu yüzden fırın kapağını açık bırakarak ılımasını beklemek gerekir.
PANDİSPANYA KAÇ KALORİ?
Un ve şeker gibi malzemeler ile hazırlanan ve karbonhidrat oranı yüksek olan pandispanyanın bir porsiyonu 207 kcal’dir.
KAKAOLU PANDİSPANYA TARİFİ
Hazırlamak istediğimiz pastanın kekinin farklı olmasını isterseniz kakaolu pandispanya yapabilirsiniz. İşte gereken malzemeler;
150 gram un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
5 yumurta
125 gram toz şeker
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket vanilin
YAPILIŞI
İlk olarak yapmamız gereken, toz malzemeleri elemek olmalı. Bu yüzden un, kabartma tozu, vanilin ve kakaoyu karıştırarak eleyin. Daha sonra yumurtaları kırarak toz şekeri ekledikten sonra 5 dakika boyunca mikser ile çırpın. Çırpma işlemine yumurtalar beyaz rengi alana kadar devam edin. Sonrasında elediğimiz kabartma tozu, vanilya, kakao ve un karışımını 3 parça halinde ilave edin ve karıştırın. Hazırlanan hamuru kalıba dökerek 170 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. Kalıba yağlı kağıt sermeniz çıkarırken kolaylık sağlayacaktır.
Kakaolu pandispanyayı ılımaya bırakın. Soğuduktan sonra yapmayı düşündüğünüz pastanın şekline göre enlemesine iki ya da üçe kesin.
KREMALI VE ÇİLEKLİ PANDİSPANYA TARİFİ
Pandispanya için pastanın temeli demiştik. Yukarıda anlatılan şekilde pandispanyayı hazırladıktan sonra isterseniz onu bu tarifimizdeki gibi çilek ve krema ile süsleyerek pastaya dönüştürebilirsiniz. Gerekli malzemeler ve yapılışı şu şekilde;
Keki için:
4 Adet Yumurta
4 Türk kahvesi fincanı un
4 Türk kahvesi toz şeker
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
3 Yemek kaşığı sıcak su
1 Paket kabartma Tozu
1 Paket vanilya
Kreması için:
3 su bardağı süt
2,5 yemek kaşığı un
3,5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
Üzeri için:
Çilek, İsteğe göre pudra şekeri
Hazırlanışı:
Yapıma başlamadan önce ilk olarak yine un, kabartma tozu ve vanilyayı elemeyi unutmayınız. Sonrasında ilk olarak yumurtaların aklarını ve sarılarını birbirinden ayırın. Yumurta aklarını cam bir kâsede köpük gibi olana kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın. Ayrı bir kâsede yumurta sarılarını, kalan şekeri ve sıcak suyu şeker eriyinceye kadar çırpın. Şeker eriyince sıvı yağı ekleyin ve biraz daha çırpın. Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin, yumurta akları ve sarıları birleştirerek biraz daha çırpın. Yağlanmış ve unlanmış kalıba hazırladığınız kek karışımını dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Kreması için; 3 su bardağı süt, 2,5 yemek kaşığı un ve 3,5 yemek kaşığı şekeri bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına geldiğinde 1 yemek kaşığı tereyağını ve vanilyayı ekleyerek biraz daha karıştın ve ocağın altını kapatın.
Kek soğuduktan sonra ortadan ikiye eşit bir şekilde kesin ve arasına hazırladığınız kremayı dökün. Ardından dilimlediğiniz çilekleri yerleştirin. Hazırladığınız pastayı buzdolabında yarım saat bekletin. Servis ederken üzerini pudra şekeri ve bütün çilekler ile süsleyin. Dilerseniz bu tarifte diğer mevsim meyvelerinden de kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*Pandispanya tarifi*
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı