Yüzyıllardır Sabahların Vazgeçilmezi Olan Simidin Tarihçesi
Simit kelimesi nereden geliyor? Günümüzde bildiğimiz formdaki simit ne zamandan beri yapılıyor? İşte simidin tarihine dair bilgiler.
''simiaaaattttt, simitçi geldi, taze taze geldi'' bağırışları herkesin kulağına en az bir kere çalınmıştır. herkesin sabahları vapurda, ofiste, otobüste ve hafta sonları bitmeyen kahvaltılarda yediği bu güzelim yiyecek nedir, şöyle bir bakalım.
simit kelimesi arapça samid kelimesinden (ince bulgur veya irmik ve un) sözcüğünden alıntıdır ve dilimize geçmiştir. bulgarca: rebpek, arnavutça: gjevrek-djevrek (izmir'e de buradan bir göz kırpıyoruz) yunanca: koulouri, romanya’da ise covrigi şeklinde isimlendirilmektedir.
yukarıda da belirttiğim üzere simit: ince bulgur veya irmik ve un gibi anlamları olduğundan osmanlıda ki ilk kullanımı un üzerinde olmuştur yani saraya gelen unun nasıl dağılacağını “simitçibaşı” karar verir, depo yapıldığı yere de “simithane” denirdi.
bugün kullandığımız anlamda ise simidi ilk olarak 1525 tarihli narh (narh, osmanlı'da mal ve hizmet fiyatlarında devletçe tespit edilen üst sınırı ifade eder.) narh örnekleri listesinde görüyoruz. bu listede “halebî ve boğaça ve yahudiler halkası ve yağsız simit” 300 dirhem olarak gösterilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı