Türk mutfağının baharatlı, otantik ana yemeklerinin tatlıdaki yansıması bol şerbetli baklavalar, kadayıflar ve diğer tatlardır. Fazla tüketimi sağlığımız için zararlı olsa da, şerbetli tatların lezzetine kimse hayır diyemez.
Şerbet ise ballı, güllü, baharatlı veya meyve aromalı, içecek ve tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvıdır. Kolay hazırlanışı ve tadında sadece tatlı tadının olması zamanında tat vermek istediğimiz tüm yemeklere kullanabilmemizi sağlamış.
Eğer siz de şerbetli bir tatlı yapmaya karar verdiyseniz, lezzetli bir şerbetli tatlının püf noktasının şerbetten geçtiğini bilmeniz gerekmektedir. Şerbeti fazla yapmaktan korkmayın. Fazlasını değerlendirebileceğiniz farklı yöntemler Türk mutfağında mevcut.Şerbet Nasıl Hazırlanır?
Şerbetteki hacimi, kullanılan su belirler. Şerbet yapmak istediğiniz kadar suyu bir tencereye koyup kaynatın. Kaynayan suya gereken miktarda şeker koyun. Bu şeker oranı hangi tatlıda şerbeti kullanacağınıza göre değişiklik gösterir. Normal şerbet miktarı ne kadar su kullanılıyorsa, o kadar şekerdir. Örneğin, üç bardak su kullanılıyor ise üç bardak şeker kullanmanız gerekmektedir. 1 bardak azı veya çoğu açık ya da koyu şerbettir. Bu tamamen damak zevkinizle ilgili bir durum.
Şerbet Ne Kadar Kaynamalı?
Normal şartlarda bir bardak suyun içinde bir bardak şekeri ne kadar karıştırırsanız karıştırın, çözdüremezsiniz. Suyu kaynatmak suyun şekerle olan çözünme oranını arttırır. Böylelikle şeker kolaylıkla suda erir ve karışır. Şerbet yapımında en çok karşılaşılan sorun, şerbetin fazla kaynatılmasıyla bağlantılı olarak şekerlenme sorunudur. Herşeyin fazlası zarar olduğu gibi fazla kaynatmanın da fazlası zarardır. Şeker eklendikten sonra 2 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Şekerin tamamen suya karıştığını fark ettiyseniz altını kapatabilirsiniz.
Artan Şerbet Nasıl Değerlendirilir?
1 bardak şerbetin arttığını farz edelim. Artan şerbet ile içinde şeker ve su içeren herşeyi yapabilirsiniz. Akla ilk gelen limonata olacaktır. Limonatanın içinde genellikle sadece su şeker ve limon vardır. Bazı gurmeler otantik lezzetler için, içine nane de eklemektedir. Bir bardak şerbetimizle iki bardak suyu karıştırarak şerbetimizi sulandıralım ve içine 4 adet limon sıkalım. Eğer tatlı gelirse yarım bardak daha su ekleyebilirsiniz. Nane de eklemek isterseniz çeyrek demet nane yeterli olacaktır. Eğer limonatayı gelen misafirlere sunacaksanız ve limonatanın renginin sarı olması sizin için önemliyse, sıktığınız limonların kabuklarını rendeleyip limonatanıza katabilirsiniz.
Limonatayı sevmiyorsanız ya da misafirleriniz gelmek üzere ve tatlı dışında başka bir şey ile uğraşacak zamanınız yoksa, şerbetinizi bir dahaki tatlınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Şerbet aynı meyve suları gibi uzun süre dolapta bozulmadan kalabilir. Burada dikkat edilecek tek husus şerbeti koyduğunuz bardağın üstünün hava almayacak şekilde iyi streçlenmiş olmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı