Beslenmede çok önemli yeri olan baklagillerin, hafta da en az 3 kez tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Türk mutfak geleneklerinde de oldukça geniş bir kullanım alanı bulan baklagilleri, ekonomik olduğunda, ihtiyaçtan daha fazlası alınarak, muhafaza edilir ve ihtiyaç olduğundan yeniden kullanılır. Yapıları gereği, bu şekilde saklanmaya oldukça dayanıklı olan baklagillerin saklanmasını engelleyen bir başka sorun vardır; böceklenme. Böceklenme sorunu, beklemeye dayanıklı baklagilleri kullanılmaz hale getirdiğinden, engellenmelidir. Böceklenmenin, daha çok marketteki raf bekleme süresinde gerçekleştiği bilinmektedir. Bunu anlamak için, marketten alacağınız baklagiller paketinin dibine bakmanız gerekir. Paketi elinizde birkaç kez sallayınız. Dibine biriken un gibi baklagiller parçacıkları var ise, gözle görünmese de, böceklenme başlamış demektir. Bu ürünü almayınız, çünkü bu sefer evdeki böceksiz ürünleri de riske atmış olursunuz.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*kuru fasulye böceği nasıl temizlenir
Saklama Koşulları
Baklagiller, mutlaka nemden uzak bir dolapta saklanmalıdır. Satın alındıktan sonra, mutlaka gözden geçirilerek, böceklenmeye sebep olacak unsurlar (böcekli taneler gibi) uzaklaştırılmalıdır. Daha sonra, ağzı kapatılabilen bir kavanozda veya kumaş çuvallarda saklanması gereklidir. Baklagiller saklanırken, içlerine atılacak bir tutam tuz, hem nemi çekecektir hem de böceklerin uzak kalmasını sağlayacaktır. Bir tane kurutulmuş defneyaprağı, bekletilecek baklagillerin içine konduğunda, böcekleri uzak tutacaktır. Uzun süre beklemesi gereke baklagiller, ara ara masanın üzerine serilen temiz bir bezin üzerine boşaltılarak, havalandırılmalı ve yeniden saklama kabına konarak bekletilmelidir. Bunu yapmanız, böceklenme başlamışsa, erken fark etmenizi ve büyük miktarda bir baklagilleri kurtarmanızı sağlayabilir.
Derin Dondurucuda Saklama
Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller, yarım haşlanarak, bir pişirimlik ayrılmalı ve derin dondurucuya konmalıdır. Bunu yaparak, çok uzun süre saklayabileceğiniz baklagillerin, uzun olan pişirme sürelerini de kısaltmış olursunuz. Yemeğini yapacağınız zaman, çıkartıp bir süre beklettikten sonra, tencereye koyarsınız ve pişirmek süresinden yarı yarıya tasarruf edersiniz. Böceklerden tamamen uzak kalan baklagillerinizin güvenli olduğundan da emin olursunuz. Bu yöntemde unutulmaması gereken nokta; yarı pişmiş şekilde donup çözülen gıdanız, oldukça yumuşamış olacağından, fazla karıştırılmaması ve ezilmesinin engellenmesi gerektiğidir. Herhangi bir vitamin kaybına uğramayacak olan baklagiller, hem sağlıklı hem de pratik şekilde pişirilebilir.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler*kuru fasulye böceği nasıl temizlenir
kuru baklagiller neden kurtlanırböceklenen tarhana nasıl temizlenir
pirinç kurtlanmadan nasıl saklanır*
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı