Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

9 Temmuz 2011 Cumartesi

Mutfakta lazım olan faydalı bilgiler

Mutfakda lazım olan faydalı bilgiler

Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir. Yemegin tuzu
ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur.
Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir. Yoksa, yemek fazla yumuşar. Kapağın yemek
soğudukdan sonra kapanması gerekir.
Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir. Kabyla birlikde içine iki tatlı kaşığı tuz atılmış soğuk
suya oturtmak yeterlidir.
Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur.
Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak
yeterlidir.
Sebzeler küçük küçük doğtanmalıdır. Böylece hem vitamin kaybı önlenir hemde çabuk pişmesi saglanır.
Patateslerin kararmadan pişirlmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir. Böylece daha lezzetli
olurlar
Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir.
Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten süzmek gerekir. En iyisi artan yağı bir daha
kullanmamaktır.
Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa, kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda
bekletilmesi yeterlidir.
Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su süzmek gerekir.
Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur.
Lahana yada karbabaharlar pişerken çıkardıgığı kokuyu önlemek için bir parça tülbentten birkaç dilim ekmek sarılıp
tencereye koymak yeterlidir.
Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su doldurmanız ve salataları doğradıkdan sonra içine
koyup bir gece bekletmeniz gerekir.
Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir.
Sucugu kolay soymak için boydan boya çizmek sonrada su altında soymak gerekir.
Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır. Bunu sağlamak için ağzını kapamadanönce kapağını zeytinyağla
yagladıkdan sonra sıkı şekilde kapatmak yeterlidir.
Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır.
Domateslerin uzun sürek saklanması için serin karanlık ve rurutubetsiz bir yere konulması gerekir.
Domatesleri kolay soymak için kaynar suya çıkarmak yeterlidir.
Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabapa 1 tatlı kaşığı sirke konur. Sonra limon kesik tarafı tabapa gelecek
şekilde yerleştirilir.
Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak yeterlidir. Limon kullanılacagı zaman enine
degil de boyuna kesilmelidir.
Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yadaüstüne "sirke" serpmek
yeterlidir.
Yumurtalar tek tek kırılmalıdır. Böylelikle bozuk olanı ayrımak kolay olur.
Yumurtalar porselen kapta çırpılırsa hem daha iyi kabarır hemde kararmaz.
Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince
delikli bir süzgece boşaltılır. Böylelikle yumurtanın akı süzgecen deliğinden altındaki kaba süzülerek akar . Sarısı ise
süzgeçin alınta kalır.
Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir.
Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir.
Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka
yapın)
Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında
kızartılırsa daha lezzetli olur.
Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır: tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su
kondukdan sonra ateşe oturtulur. Kaynayınca etler kuşbaşı doğranıp ilave edilir. 15 dakika kadar pişirilir. Sonra arzu
edilirse "söğüş" olarak yenilebililr. Salça ilave edilerek yemekde yapılabilir.
Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur
Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha iyidir.
Unla yapılan tatlılara biraz "tuz" konursa tadı artar.
Sosisleri çatlamadan pişirmek için içine çok az süt konulmuş soğuk suda ve orta hararetli ateşde pişrmek faydalıdır.
Yemeklerin pişme süresi kaynamaya başladıkdan sonra başlar.
Yemeklerin yanmaması için tencerenin arar sıra oynatılması faydalıdır.
En iyi yemek dibi kalın ve düz olan tencerede pişirilir
Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura
eklediğiniz kabartma
Tozuna biraz toz şeker katın. Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini
istemiyorsanız pastanıza bir miktar
Mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler. Hamur işi ile uğraştığınız zaman
mutfağınızın tezgahı kirlenir.
İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin
Ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve
sıvıyağlı sosun
İçinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan
kızartın
Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın
Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra
koyun.
Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile
Koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır
ve
Tazeliğini muhafaza eder.
Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak
sıcak suya (
Kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.
Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice
çekmeden
Ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat
pişirmelidir. O
Zaman rengi de güzel olacaktır.
Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun
sürer. Derin
Tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime
engel
Olabilirsiniz.
Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.
Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz
Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.
Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz.
Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave
etmelisiniz.
Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.
Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp
köpüğünü alın,
Sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için,
mümkünse
Kapağın kenarını hamurla kapatın.
Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra
patatesleri
Çıkarın. Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.
Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız,
yağın patlamasını önlemiş olursunuz.
Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.
Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun.
Göreceksiniz,pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.
Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz
Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü
bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.
Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.
Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.
Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.
Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha
pişirin.istenen kıvama geldiğini göreceksiniz.
Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.
Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.
Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.
Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.
Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5
dakika bekletin.
Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın.
Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.
Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.
Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.
Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur.
Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa
haşlama suyu çok lezzetli olur.
Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.
Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.
Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.
Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz.
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi
pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar
daha lezzetli olacaktır.
Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı. Yaprakları ise
daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.
Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır
unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini
göreceksiniz.
Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat
buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.
Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura
eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar
tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker
serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun.
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca
kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu
sıkın. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile
koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır
ve tazeliğini muhafaza eder.
Mutfak için pratik bilgiler..
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin
Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile
doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir
bezle silin.
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin
Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız tertemiz olacaktır.
Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur.
Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin
Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.
Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri
parlatacaktır.
Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde
kaynatın.
İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın
Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun,
üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın
Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.
Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını
göreceksiniz.
Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.
Balık çorbası yaparken:s uyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk
kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.
Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip,
suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser
kalmadığını göreceksiniz.
Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik
yaprağı koyun.
Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.
Karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark
ederisiniz.
Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre
saklayabilirsiniz.,
Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.
Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın.sonra bolca durulayın.
Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz.
Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir
dakika bekletilir.
Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.
Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın
Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk
suyla ovulur ve yıkanır.
Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.
Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Unla beraber
çöplerde düşer.
Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.
Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini
göreceksiniz.
Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.
Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?
Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile
iyice
Ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.
Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.
Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra
istediğiniz
Küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.
Taze sebzeleri doğrarken
Yoğurt yaparken
Daha lezzetli yoğurt için.
Yoğurt yapacağınız sütü karıştırarark kaynatın. Bu şekilde havalandırılarak kaynatılmış sütten yapılan yağourt çok daha
lezzetli
Olur.
Mısır patlatırken
Patlamış mısır hazırlarken mutlaka patlamadan kalanlar oluyor değil mi?
Mutfağınızı karıncalar istila ettiyse...
Tezgahınıza sıkılmış limon kabuklarını koyarak kaçmalarını sağlayabilirsiniz
Taze nane, maydanoz, marul gibi sebzeleri tahta üzerinde doğruyorsanız...
Marul
Sebzeleri yıkarken doğrama tahtanızı da yıkayın. Böylece tahta sebzelerin suyunu daha az
çekeceğinden vitamin kaybı daha az
Olacaktır.
Patlamadan kalan bu mısırları suya tuttuktan sonra tekrar patlatırsanız patlayacaktır.
Çok tuzlu ise...
Yaptığınız makarna sosunun ya da et sosunun içine fazlaca tuz kaçırdıysanız.. Sosun içine 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
ilave edip iyice karıştırın.
Kızarmış sosis
Nar gibi kızarmış sosisler için.
Önce sosisleri sıcak suda kısa süre haşlayın. Sonra da una bulayıp kızartın.
Köpüklü ayran
Susurluk ayranı gibi köpüklü ayran istiyorsanız.. Yoğurdu su yerine soda ile çırpmanız yeterli olacaktır

Bir kavanoz hardalı kuruduğu için atmak zorunda mı kaldınız?
İlk kullanımdan itibaren hardal kavanozuna halka şeklinde kesilmiş bir dilim limon koyarsanız
kurumayacaktır.

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı