Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

19 Kasım 2025 Çarşamba

Kuru Erzakları Yıllarca Bozulmadan Saklamanın Tüm Püf Noktaları


Kuru erzak (pirinç, bulgur, mercimek, nohut, makarna, un, baharat, kuruyemiş, kuru meyve, çay, kahve, şeker, tuz, tarhana, erişte vb.) doğru saklanırsa 2-10 yıl arasında hiçbir vitamin ve tat kaybı olmadan kalabilir. İşte evde profesyonel depo gibi saklama rehberi:
1. Dört Büyük Düşman: Nem • Işık • Hava • Sıcaklık
  • Nem %100 düşman no.1 → %12’nin üstünde küf ve böcek başlar.
  • Işık → E ve B vitamini kaybına, yağların acıya dönmesi.
  • Hava (oksijen) → Yağlı tohumların (ceviz, fındık, badem) bayatlama sebebi.
  • Sıcaklık → Her 10 °C artış, raf ömrünü yarıya düşürür.
2. En İyi Saklama Kapları (Sıralı)


  1. Cam kavanoz (en kralı, ışık geçirmiyorsa)
  2. Kalın PET şişe (su/yağ şişesi tipi, gıda sertifikalı)
  3. Vakumlu kavanoz veya vakumlu poşet (oksijeni tamamen çekiyor)
  4. Metal teneke (içinde orijinal kilitli poşetiyle)
  5. Buzdolabı poşeti + kilitli torba (kısa vadeli)
Kesinlikle kullanılmaması gerekenler: İnce poşet, karton kutu (açıldıktan sonra), plastik saklama kabı (hava geçirir).3. Pratik ve Kesin ÇözümlerA. Uzun ömürlü saklama (5-10 yıl)
  • Oksijen emici paket (oxygen absorber) kullanın. 100-300 cc’lik paketler marketlerde satılıyor. 1 kg pirinç/bulgur için 100-200 cc yeter.
  • Kavanozun içine 1-2 tane atın, kapağı sıkı kapatın → içindeki oksijen 20 dakikada biter, böcek larvaları dahil hiçbir canlı yaşayamaz.
  • Kuru buz yöntemi: Kavanoza biraz kuru buz koyun, buharlaşırken oksijeni dışarı atar, sonra kapatın (profesyonel yöntem).
B. Nem alma (en ucuz ve mucizevi)
  • Birkaç kaşık pirinç + tülbent torbası içine koyup kavanoza atın.
  • Silika jel paketleri (ayakkabı kutusundan çıkanlar temizse) kullanılabilir.
  • Kaya tuzu da nem çeker ama kokusuzdur.

C. Böcek önleme (doğal ve sıfır kimyasal)

  • Defne yaprağı → 1 kg una 4-5 yaprak atın, böcekler nefret eder.
  • Karanfil → nohut ve fasulyeye 8-10 tane bütün karanfil.
  • Sarımsak → kuru fasulye, barbunya içine 2-3 diş soyulmamış sarımsak.
  • Acı kırmızı toz biber → özellikle pirinç ve bulgura bir tatlı kaşığı.
4. Hangi Erzak Nerede Saklanmalı?
Erzak
En İyi Yer
Raf Ömrü (doğru saklanırsa)
Beyaz pirinç
Serin, karanlık dolap
10+ yıl
Kırmızı/Basmati pirinç
Buzdolabı veya derin dondurucu
5+ yıl (yağlı olduğu için)
Un, irmik, nişasta
Derin dondurucuda 48 saat öldür → sonra cam kavanoz
3-5 yıl
Kuru bakliyat
Cam kavanoz + oksijen emici
8-10 yıl
Kuruyemiş (içi yağlı)
Buzdolabı veya -18 °C dondurucu
2-4 yıl
Baharat (toz)
Karanlık dolap, cam kavanoz
2-3 yıl (renk ve koku uçar)
Baharat (tane)
Aynı yerde
5+ yıl
Kuru meyve
Buzdolabı (şeker böcek çeker)
2-3 yıl
Çay & Kahve
Oksijen emicili teneke/kavanoz
3-5 yıl
5. Ekstra Profesyonel İpuçları
  • Alışverişten gelir gelmez tüm kuru erzağı -18 °C’de 48-72 saat dondurun. Böcek yumurtaları %100 ölür.
  • Etiketleyin: Üzerine dolum tarihi yazın, “ilk giren ilk çıkar” kuralı uygulayın.
  • Kavanozları güneş görmeyen alt raflara, yerden en az 15 cm yükseğe koyun (nem yükselir).
  • Mutfak dolabında fırın veya ocak yakınında asla saklamayın.
Bu yöntemlerle 2025’te aldığınız pirinç 2035’te bile ilk günkü gibi pişer, kokar ve besin değeriyle durur.
Hem cüzdanınız hem sağlığınız kazanır! 🍚🥜✨

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Afiyet olsun okuyan dostum! Tarifi denemek için heyecanlandın mı? Bir sır paylaş yorumda, yeni tatlar keşfedelim!