Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

2 Kasım 2015 Pazartesi

Fırın Mantısı- Fırında Mantı

  • Malzemeler

    • 1 adet yumurta
    • 2 su bardağı su
    • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
    • Un (kulak memesinden daha sert bir hamur olmalı.)
    • İç için:
    • 1 su bardağı pirinç
    • 1 adet büyük boy soğan
    • Kuru nane
    • Tuz
    • Karabiber
    • 1 çay bardağı su
    • Soğanı kavurmak için
    • zeytinyağı
  • Bozcaada Mantısı tarifiBozcaada Mantısı Yapılışı

    1. Yumurta,su ve tuzu karıştırdıktan sonra unu ekleyerek hafif sert bir hamur elde ediyoruz.

BALLI PASTA


MALZEMELER
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta
MUHALLEBİSİ İÇİN:
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
SOSU İÇİN:
4 çay bardağı şeker
4 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
'ARZU HANIM'IN ÇAY SAATİ MENÜSÜNDEN;
BALLI PASTA
MALZEMELER
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı su 
1,5 su bardağı un 
4 adet yumurta 
MUHALLEBİSİ İÇİN:
2,5 su bardağı süt 
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker 
2 adet yumurta 
SOSU İÇİN:
4 çay bardağı şeker 
4 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamuru için tereyağı eritilir. İçine suyu dökülür. Kaynayınca unu koyulur ve hızlıca karıştırılır. Kıvamı gelince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine tek tek yumurtaları kırılır ve mikserle çırpılır. Muhallebisi için tencereye süt, un, şeker, 1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın sarısı alınır ve koyu kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilip soğutulur. Hamur karışımı bir sıkma torbasına konur. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde üçerli gruplar halinde yuvarlaklar sıkılır. Üçerli grupların sayısı kadar da tekli yuvarlak sıkılır. 170 derecede önceden ısıtılış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir. Fırından çıkarmadan içerisinde soğumaya bırakılır. Soğuyan topların arası kesilir ve içlerine hazırlanan muhallebi konulur. Tekli toplar üçlü topların üzerine konulur. Sosu için şeker ve su, çerisine limon suyu eklenerek tavada pişirilir. Bu sos hazırlanan muhallebi topların üzerine gezdirilerek dökülür.'Hamuru için tereyağı eritilir. İçine suyu dökülür. Kaynayınca unu koyulur ve hızlıca karıştırılır. Kıvamı gelince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine tek tek yumurtaları kırılır ve mikserle çırpılır. Muhallebisi için tencereye süt, un, şeker, 1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın sarısı alınır ve koyu kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilip soğutulur. Hamur karışımı bir sıkma torbasına konur. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ceviz

Karışık Dolma

MARAŞ DOLMASI
MALZEMELER
3 adet havuç
3 adet patlıcan
5 adet kırmızı biber
5 adet dolmalık biber
Yarım kilo kabak
100 gram dut yaprağı
5 parça kemikli et
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo döş etinden kıyma
2 su bardağı pirinç
2 adet domates
3 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
3 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sumak ekşisi
2 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
Yarım su bardağı zeytinyağı
'KAHRAMANMARAŞ/SABAHAT HANIM'IN MUTFAĞINDAN;
MARAŞ DOLMASI
MALZEMELER
3 adet havuç
3 adet patlıcan 
5 adet kırmızı biber 
5 adet dolmalık biber 
Yarım kilo kabak 
100 gram dut yaprağı 
5 parça kemikli et
1 tatlı kaşığı tuz 
1 su bardağı su 
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo döş etinden kıyma 
2 su bardağı pirinç 
2 adet domates 
3 adet kuru soğan 
5 diş sarımsak 
3 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası 
3 yemek kaşığı sumak ekşisi 
2 yemek kaşığı pul biber 
1 tatlı kaşığı karabiber 
1 yemek kaşığı tuz 
Yarım su bardağı zeytinyağı
Dut yaprağı ve havuç çok fazla yumuşatılmadan haşlanır. Haşlanan havuçlar enine ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kabaklar ve patlıcanlar da enine ikiye bölünüp aynı şekilde içleri oyulur. Dolmalık biberler ve kırmızı biberler sap kısımlarından ayıklanır. Kabak ve patlıcanın oyulan içlerinden bir kısmı rondodan geçirilir. Soğanlar yemeklik doğranır. İçerisine kıyma, çekilen sebze içleri, salçalar, pul biber, karabiber, tuz, sumak ekşisi, sıvı yağ, yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, doğranmış domates ve sarımsaklar eklenerek iç harç yoğurulur. Hazırlanan harç sebzelerin içine doldurulur. Dolmaların ağızlarına asma yaprakları koyularak kapatılır. Asma yaprakları içlerine harç konularak sarılır. Tencerenin dibine kemikli etler döşenir. Tencereye sırasıyla patlıcanlar, biberler, havuçlar, kabaklar ve sarmalar koyulur. Dolmaların üzerine 1 bardak su dökülür ve pişmeye bırakılır.'
Dut yaprağı ve havuç çok fazla yumuşatılmadan haşlanır. Haşlanan havuçlar enine ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kabaklar ve patlıcanlar da enine ikiye bölünüp aynı şekilde içleri oyulur. Dolmalık biberler ve kırmızı biberler sap kısımlarından ayıklanır. Kabak ve patlıcanın oyulan içlerinden bir kısmı rondodan geçirilir. Soğanlar yemeklik doğranır. İçerisine kıyma, çekilen sebze içleri, salçalar, pul biber,

EL AÇMASI BÖREK

MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
7 su bardağı un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
İÇ HARCI İÇİN:
4 adet patlıcan
300 gram dana kıyma
2 adet kuru soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
AÇMAK İÇİN:
1 su bardağı nişasta
ARASINA SÜRMEK İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
Patlıcanlar közlenir, kabukları soyularak ince kıyılır. Hamuru için yoğurma kabına önce su konur. İçine sıvıyağ, şeker, tuz ilave edilir. Unu da yavaş yavaş ilave edilerek hamur yoğurulur ve 15 dakika kadar dinlendirilir. Soğanlar yemeklik doğranır. Sıvıyağda kavurulur. Kıyma da ilave edilerek kavurmaya devam edilir. İyive pişen kıyma ve soğana kıyılan patlıcanlar, tuz, pul biber, karabiber de eklenerek karıştırılır. Pişen iç harç soğuması için bekletilir. Dinlenen hamurdan 6 beze çıkatılır. Bezeler tek tek fazla inceltilmeden açılır. Açılan hamurların üzerine tereyağı sürülür. Hamur iki kenarından ortaya kapatılır. Bir kez daha tereyağı

Kıymalı Pide


SAMSUN PİDESİ
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1,5 kilo un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İÇ HARCI İÇİN:
750 gram dana kıyma
3 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
Nursel'in Mutfagi'nin fotoğrafı.Yoğurma kabına önce un alınır. Yaş maya şeker ve bir bardak su ile yumuşatılarak una katılır. Tuzu da ilave edilerek azar azar suyu koyulur ve yoğurulmaya başlanır. Yumuşak yapıdaki hamur üzeri sarılarak 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Kıyma kavurulur. İçine tereyağ ve küçük doğranan soğanlar ilave edilir. Karabiber, pul biber ve tuzu katılır. Son olarak ince kıyılmış maydanozları ilave edilerek karıştırılır ve ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılır. Bol unlanarak elle ince uzun açılır. İçine kıymalı harçtan konularak pide kapatılır. Pideler yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilerek 200 dereceye ayarlanmış fırına atılır. Fırından çıkartılınce üzeri tereyağla yağlanır ve servis edilir.
Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

ADANA KEBABI

ADANA KEBABI
MALZEMELER
1,5 kilo kuzu kaburga kıyması
2 adet kırmızı biber
5 adet domates
300 gram yeşil biber
150 gram acı kırmızı biber
5 çay kaşığı toz biber
5 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
PİYAZI İÇİN:
5 adet kırmızı soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı sumak
Kıymaya pul biber, toz biber, tuz atılarak iyice yoğurulur. Kırmızı biberler çok küçük doğranır, sıkılarak suyu çıkarılır ve kıymaya ilave edilir. Üzeri kapatılarak yarım saat dinlendirilir. Eğer imkan olursa kebabın kıymasının bir gece önceden yapılıp dolapta dinlendirilmesi kebabın lezzetini daha da arttıracaktır. Yassı kebap şişlerinin birkaç tanesine dörde bölünmüş domatesler ve biberler geçirilip mangalda pişirilir. Ardından dinlenmiş kebap karışımı şişlere dizilir ve o da mangal ateşinde pişirilir. Soğanlar piyazlık doğranır, içine ince kıyılmış maydanozlar ve sumak atılarak elle ovulur. Adana kebabı, közlenen domates, biber ve piyazıyla beraber servis edilir.


Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

KIVRIM BÖREĞİ - Kol Böreği


MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1 s bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Süt, sıvı yağ, su yoğurma kabına alınır ve karıştırılır. Tuzu katılır, unu da yavaş yavaş ilave edilerek hamur