Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

İzleyiciler

Bu Blogda Ara

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Tuzu ne zaman yemeğe atmalı?

Tuzun içeriğindeki iyotun kaybolmaması için tuzu ne zaman yemeğe atmalı?

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Türkiye’de özellikle kırsal kesimde iyotlu tuz kullanımının yetersizliğinden ileri gelen guatr hastalığının yaygınlığına işaret ederek, "(Merdiven altı) tabir edilen yerlerde ruhsatsız üretilen, iyot içermeyen tuzlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca, içeriğindeki iyodun uçmaması için de tuz yemek ocaktan alınmadan hemen önce atılmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Dünya Tiroit Günü nedeniyle guatr hastalığı ve iyotlu tuz kullanımı konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de tiroit hastalıklarının görülme oranının yüksekliğine, buna karşın bu hastaların tedavilerini yürütecek endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı sayısının yetersizliğine işaret eden Erdoğan, Türkiye’de iyotlu tuz kullanımının istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.
Yüzde 65-70’ler civarındaki Türkiye’deki iyotlu tuz kullanımının yüzde 99’a çıkarılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Erdoğan, gebelerle emziren annelerin iyotlu tuz tüketmesinin, bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını, tuzla alınan iyodun yeterli olmadığı durumlarda iyotlu vitamin desteği bile sağlanması gerektiğini anlattı.

12 Mayıs 2011 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Tarifi, Yapılışı, Malzemeleri



Zeytinyağlı Kereviz - Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Zeytinyağlı Kereviz - Zeytinyağlı Kereviz Tarifi



Malzemeler :

1 kg kereviz(küçüklerinden)
2 adet havuç(incelerinden)
2 adet patates
20-30 adet arpacık soğan
2 adet limon

Lahana Sarması - Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

Lahana Sarması - Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi





Malzemeler :
1 Adet orta boy lahana
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Kaynamış su

İçi:

Ispanak Yemeği - Ispanak Yemeği Tarifi

Ispanak Yemeği - Ispanak Yemeği Tarifi



Malzemeler :
500 gr. ıspanak
1 orta boy soğan
1 kaşık domates salçası
1 avuç pirinç
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri İçin : Sarımsaklı,pul biberli yoğurt

Zeytinyağlı Kabak Yemeği - Zeytinyağlı Kabak Yemeği Tarifi

Zeytinyağlı Kabak Yemeği - Zeytinyağlı Kabak Yemeği Tarifi



Malzemeler :
3-4 Adet kabak
1 Adet orta boy kuru soğan
2 Adet orta boy domates

Zeytinyağlı Pırasa - Zeytinyağlı Pırasa tarifi

Zeytinyağlı Pırasa - Zeytinyağlı Pırasa tarifi



Malzemeler :
500 gram pırasa
2 adet havuç
Yarım çay bardağı pirinç
1/2 adet limonun suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı